FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - GoPro 3+ Silver czy Black

Michał_S - 07-02-2014, 23:57
Temat postu: GoPro 3+ Silver czy Black
Z racji tego ze jestem zielony w temacie może ktoś będzie potrafił mi pomóc.

Jak w temacie kupić w dobrej cenie GoPro 3+ Silver czy dołożyć i lepiej zaopatrzyć się w wersje 3+ Black ??

aleXandra - 08-02-2014, 14:37

Na youtube można znaleźć sporo filmików z porównaniem, na stronie gopro też można porównać parametery obu kamer, więc o tym nie będę pisać, bo pewnie to "zadanie domowe" już odrobiłeś.

Mam GoPro Hero Black (plusa jeszcze nie było jak kupowałam) i z mojego doświadczenia mogę napisać coś na temat protune i wyższych rozdzielczości - czyli teoretycznie głównej różnicy między Silver a Black... Pewnie mało kto myśli o ograniczeniach, kupując kamerę i jarając się że będzie mógł teraz w super HD 50 fps filmować...

Otóż - ja nie jestem w stanie poskładać filmów - ani z protunem ani z wyższymi rozdzielczościami - ponieważ mój komputer nie wyrabia z wyświetlaniem surowego materiału... tak więc warto wziąć pod uwagę również ograniczenia sprzętu, który masz. W efekcie, mimo możliwości jakie daje mi gopro, głównie filmuje 1080p , 30fps... (50 fps to już dla mojego sprzętu za dużo :( )

Co do samego protune'a i pytania czy warto ze względu na tą opcję kupować model Black - tu jest bardzo fajny filmik na youtube, który tłumaczy różnice między protune a trybem "normalnym": kilk

Z protunem jest trochę jak z raw-ami, potencjał jest, ale większość osób nie ma czasu ani wiedzy jak obrabiać zdjęcia, więc korzysta się z wbudowanych w sprzęt programów. Mi osobiście ciężko znaleźć czas żeby film poskładać, nie mówiąc jeszcze o zabawie z parametrami... choć możliwości oczywiście są.

undefine - 08-02-2014, 23:20

aleXandra napisał/a:

Otóż - ja nie jestem w stanie poskładać filmów - ani z protunem ani z wyższymi rozdzielczościami - ponieważ mój komputer nie wyrabia z wyświetlaniem surowego materiału... tak więc warto wziąć pod uwagę również ograniczenia sprzętu, który masz. W efekcie, mimo możliwości jakie daje mi gopro, głównie filmuje 1080p , 30fps... (50 fps to już dla mojego sprzętu za dużo :( )

potwierdzę.
kupiłem wersję "plus". I... odkryłem że mój komputer jest na to za wolny. Nawet na odtwarzanie filmów.
Więc - pozostaje albo nagrywanie w niższej jakości, albo też konwersja, albo oglądanie.. na komputerze żony :-)

dav4u - 09-02-2014, 01:18

aleXandra napisał/a:
głównie filmuje 1080p , 30fps...

undefine napisał/a:
pozostaje ... nagrywanie w niższej jakości

Dlatego właśnie poszedłem krok dalej ( bliżej?) i kupiłem wersje White nagrywa w fullHD 30fps jest na starszym procku i może dlatego się nie wiesza nie zrywa WiFi jak opisują Sliver'y i Black'i ...
Ach aparat foto "tylko" 5mega ;)

gienas - 09-02-2014, 13:46

Kilka ciekawych informacji o GoPro
Kod:
http://antyweb.pl/czy-sony-action-cam-to-godna-konkurencja-gopro-recenzja/

kasialot - 02-07-2014, 09:54

Zobacz też http://www.kamerago.pl

To miejsce, w którym kupiłam swoją kamerę GoPro Hero 3 White Edition.

Marcin13736 - 02-07-2014, 11:22

Ja nie dawno stałem przed tym samym problemem. Wybrałem 3+ Silver. Do blacka nie chciało mi się dopłacać, bo wiem, że i tak nie będę używać 4K i protune. Okazuje się, że jakieś protune jest dostępne przez aplikację przy obróbce. Na moje potrzeby wystarcza mi Silver. Fotki 10Mpix i filmy w rozsądnej rozdzielczości. Filmuję jak na razie używając 720p i 25 klatek. Dla rejestracji nurkowania w zupełności wystarcza. Ale decyzja i tak pozostaje dla Ciebie.
Michał_S - 02-07-2014, 22:10

Zdecydowałem się na wersje 3+ SILVER .... parę godzin już pod wodą spędziła i jest OK :)
kdyle - 02-07-2014, 23:03

Michał_S napisał/a:
Zdecydowałem się na wersje 3+ SILVER .... parę godzin już pod wodą spędziła i jest OK :)

ja to samo, ponieważ dodatki w postaci pilota mnie nie interesowały... nie działa pod wodą ;)
a 4k, no cóż... jak wydałem na kamerkę to nie miałem już na telewizor który by to obsłużył....