| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Świecące koralowce! fluorescencyjne nurkowanie UV
Bart Lukasik - 08-05-2014, 14:50 Temat postu: Świecące koralowce! fluorescencyjne nurkowanie UV Coś świeżego...
Domyślam się, że już gdzieś zetknęliście się ze zdjęciami i filmami dotyczącymi fluorescencyjnej rafy koralowej, niemniej jednak przyszedł czas na rodzimą produkcję!
Wraz z Bartkiem Gryndą z GRALmarine stworzyliśmy specjalne podwodne światła video, które ekscytują naturalną fluorescencję z niektórych gatunków koralowców, ukwiałów i innych stworzeń. W ostatnim czasie zajmowałem się testowaniem tych świateł na moich rafach koralowych w RPA i poniżej możecie obejrzeć wynik. Więcej informacji dotyczących tego efektu, jak i spec technicznych będzie dostępnych w najbliższym czasie, na razie polecam obejrzenie klipu. Narracja jest w języku angielskim w związku z tym, że klip bierze udział w konkursie filmowym (czekam na wyniki), ale dorobiłem polskie napisy, które można włączyć w youtubie.
https://www.youtube.com/watch?v=4ICfkdizvoM
Zapraszam
Marcin13736 - 08-05-2014, 21:05
super efekt!
light-for-me - 08-05-2014, 22:21
Reczywiscie temat jest widowiskowy i bardzo interesujacy ..
Od 3 lat robie foty w UV i doszedlem do punktu gdzie okazuje sie ze trzeba miec nie jeden zestaw UV ze soba ale wymiennych kilka ..
Pozdro Piotr
Maciass - 08-05-2014, 22:46
prawie jak w Avatar:)super!
theworld - 08-05-2014, 22:56
Nie ma co się porównywać z 3 zdjęciami do super filmu dokumentalnego / prawie jak w Avatar/!,
poświęć następne 3 lata na zrobienie takiego filmu i dopiero się porównuj.
wredna_ruda - 09-05-2014, 14:21
theworld, o co Ci chodzi? Dzien bez trollowania dniem zmarnowanym?
Zarowno film jak i foty sa bardzo ciekawe.
Nie sadze , aby komukolwiek chodzilo o poronywanie jednego do drugiego.
Widzialam niedawno film w tv pokazujacy ten efekt i bylam zaskoczona, bo malo kto poki co sie w to bawi.
theworld - 09-05-2014, 16:21
Jak się wchodzi do dyskusji o cudzym filmie to wypada coś o nim powiedzieć ; albo podoba mi się albo nie podoba i dlaczego. Natychmiastowe chwalenie się własnymi osiągnięciami jest trochę
nie w porządku. Przecież przez 3 lata , light-for- me, mógł założyć własny temat i pokazać własne piękne zdjęcia. A tak to wygląda to dziwnie: może to jakaś nerwowa reakcja spóżnionej konkurencji ,mam nadzieję że nie, najważniejsze że od czasu do czasu na Nurasie można zobaczyć jakiś ambitniejszy polski film podwodny, trochę inny od tych o Koparkach i Zakrzówku.
Bart Lukasik - 11-05-2014, 13:31
| light-for-me napisał/a: |
Od 3 lat robie foty w UV i doszedlem do punktu gdzie okazuje sie ze trzeba miec nie jeden zestaw UV ze soba ale wymiennych kilka ..
|
jeśli mogę spytać z czego składają się Twoje zestawy UV i dlaczego konkretnie masz ich kilka? ja mam jeden i pewnie nie odkryłem jeszcze połowy jego możliwości (nocne nury u mnie są dość wymagające i nie często się zdarzają)
theworld - 14-05-2014, 16:34
Działanie tej latarki kojarzy mi się trochę z..... wywoływaniem duchów, podwodnych duchów. Nagle zaczyna świecić coś co normalnie nie świeci.
Ciekawe co taka latarka pokazała by nocą w lesie, w parku, na.., lepiej nie próbować.
Bart Lukasik - 25-05-2014, 12:16
Z przyjemnością informuję, że ten minidokument na temat fluorescencyjnej rafy wygrał główną nagrodę w największym corocznym konkursie fotografii i filmu podwodnego w RPA (DUC Shootout 2014), który właśnie wczoraj się zakończył. Jest to drugi rok z rzędu, kiedy mój film zajmuje pierwsze miejsce w tym konkursie w kategorii minidokument (zaawansowanej/pro). Filmować i fotografować można było tylko w ciągu jednego miesiąca - kwietnia, na całym wschodnim wybrzeżu RPA i Mozambiku.
link do clipu jeszcze raz:
https://www.youtube.com/w...jsMbo7UqxzsXphg
Bartłomiej Grynda - 25-05-2014, 14:07
Gratulacje. Bardzo się cieszymy z Twojego sukcesu.
Bartłomiej Grynda
Gralmarine
|
|