| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Poszukiwania zaginionego DRONA + FILM promocyjny FIRMY
ASPCAMERA - 27-05-2014, 13:56 Temat postu: Poszukiwania zaginionego DRONA + FILM promocyjny FIRMY Nie wiem czy trafiłem w dobry temat. Otóż poszukuję firmy, pasjonaty bądź szkoły która chciałaby mi pomoc w odnalezieniu drona który 25.05.2014 roku wpadł mi do wody ok. godz 00:30 w nocy podczas manewrów militarnych na Poligonie Wojskowym nad Zalewem Zegrzyńskim. Dron robił zdjęcia i nagrywał filmy z powietrza, urządzenie 0,5x0,5 metra w kwadracie wzbiło się na wysokość ok 400m po czym w wyniku silnego podmuchu wiatru prawdopodobnie przeniosło się nad wodę i tam w wyniku zasilania spadło do wody ( relacja przestraszonej osoby która widziała mocne światło i spadające "coś" do wody, to mocne światło to szperacz 3600lumenów które oświetlało film rejestrowany poniżej.
Nie znam się na nurkowaniu dlatego poszukuję firmy lub osoby prywatnej która w zamian za rozgłos, i film z poszukiwań oraz w nagrodę film promocyjny który wykonam po odnalezieniu drona zgodzi się na pomoc w jego poszukiwaniu i odnalezieniu. Posiadam kamery gopro, które będą razem z wami pod wodą i udokumentują szczęśliwe znalezisko.
Ktoś mi powiedział że ułatwiło by nam użycie echosondy która pokazała by wszystkie dziwne nierówności dron miał kształt krzyża ( quadcopter ) znam mniej więcej miejsce jego położenia.
Zainteresowane firmy proszę o kontakt telefoniczny. Im szybciej tym lepiej.
FIlm promocyjny w postaci reklamy twojej działalności przekażemy i stworzymy w ciągu 2 tyg po odnalezieniu drona, dodatkowo w czerwcu odbędzie sie premiera filmowa ze zdjęć z poligonu, tam również umieszczę podziękowania za pomoc. Premiera filmu w jednym z kin w Warszawie.
tel . 668 999 800
aspcamera@gmail.com
PILNE PILNE PILNE
Zdjęcie drona :
juwisz - 27-05-2014, 14:55
A jaka jest głębokość w tym jeziorze? Wiki podaje 11m, a to jest w zasięgu podstawowego stopnia czyli OWD. Najbliższa baza nurkowa nie jest w stanie pomóc? Jeżeli będzie kiepska wizura, to użycie echosondy będzie pomocne.
Przy okazji, firma Gralmarine ma testować podwodnego drona pod Wawelem, może zgodzą się użyć go do poszukiwań latającego drona?!
Inna firma, która mi przychodzi do głowy, to lobodive.
Henry - 27-05-2014, 15:40
Sonar zlokalizuje co najwyżej "dziury,doły kilkumetrowe" których tam jest wpip. Stado ryb ewentualnie. Obiekt 0,5x0,5 metra ???? Wątpie. Byłby to raczej szczęśliwy traf.
Wydobywano tam kiedyś żwir i mnóstwo jest tam zagłębień siegających nawet kilkunastu metrów. Dno jest więc usiane dziurami, zagłębieniami i trudno będzie dojrzeć na sonarze cos tak małego .
Po za tym miejscami (stare koryto) jest dość żwawy prąd ze wzgledu na to że wpadają do zalewu dwie duże rzeki i kilka mniejszych. Dron więc mógł sie przemieścić jeśli wpadł w pobliżu tych miejsc . Wizura w zasadzie żadna i akcja nurkowa w zasadzie choc wykonalna to jednak bezsensowna. Cienko to widzę.
ASPCAMERA - 27-05-2014, 15:52
Z relacji świadka wynika że dron spadł jakieś 200-250m od brzegu
kibi80 - 27-05-2014, 16:26
Z opowieści osób, które tam nurkowały: średnia głębokość to jakieś 5m. Miejscami przegłębienia na 8-10m. Wizura taka, że własnej ręki nie widać. Taka widoczność utrzymuje się cały czas. Niestety nie będzie to łatwa sprawa.
Pawel_B - 27-05-2014, 16:53
| ASPCAMERA napisał/a: | | kamery gopro, które będą razem z wami pod wodą i udokumentują szczęśliwe znalezisko |
Kamery nie udokumentują niczego poza kolorem brunatnym . Niestety w tym zbiorniku wizura jest praktycznie zerowa. Informacja na zasadzie "jakieś 200-250 m od brzegu" oznacza sprawdzenie na "macanego" z 2 hektarów dna.
| ASPCAMERA napisał/a: | | w zamian za rozgłos |
Myślę, ze nawet osobnicy z najbardziej nadmuchanym ego i parciem na szkło nie skorzystają z tej intratnej propozycji .
Tak już zupełnie na serio - raczej musisz pomyśleć o zakupie nowej maszyny latającej.
ASPCAMERA - 27-05-2014, 17:54
bardziej szukam osób które i tak chcą ponurkowac w np. weekend a szukanie drona bedzie dodatkowa atrakcją, po za tym dron był oklejony na śnieżno biało, ważył jakieś 2,5 kg wiec odrazu poszedł na dno, i marąc 4 nużki jako 4 szpilki raczej nie rusza sie z miejsca. Jak ktoś bedzie zianteresowany a i tak bedzie nurkował , niech sie odezwie. Dla zainteresowanych za znaleźnienie NAGRODA 10% znaleźnego + CUŚ militarnego niespodzianka
martin - 27-05-2014, 18:04
| ASPCAMERA napisał/a: | | tak chcą ponurkowac w np. weekend a szukanie drona bedzie dodatkowa atrakcją |
Wiekszosc osob ktore nurkuja, pragna nie robic tego w gnojowce. Nawet jak w gnojowce jest schowany dron. Albo bursztynowa komnata.
| ASPCAMERA napisał/a: | | po za tym dron był oklejony na śnieżno biało, |
Farba zmienila sie na gnojowkowo-brazowa po okolo 10 minutach przebywania w tym akwenie. Mozesz nawet powiedziec, ze dron - jako osobnik militarny - skorzystal z okazji i sie zamaskowal. O ile nie zdecydowal sie schowac w dnie - w tego typu zbiornikach czesto przejscie miedzy faza stala i plynna dna moze miec paredziesiat cm.
| ASPCAMERA napisał/a: | | marąc 4 nużki jako 4 szpilki raczej nie rusza sie z miejsca. |
Jesli wyladowal w tej pozycji. Rownie dobrze mogl spasc smiglami na dol i wkopac sie w mul.
| ASPCAMERA napisał/a: | | ważył jakieś 2,5 kg wiec odrazu poszedł na dno |
Polecam poszukac w ksiazce do fizyki prawa archimedesa.
| Pawel_B napisał/a: | | Tak już zupełnie na serio - raczej musisz pomyśleć o zakupie nowej maszyny latającej. |
Lepiej tego nie mozna napisac.
theworld - 27-05-2014, 20:20
Jaka znowu gnojówka ? , przecież tam są piękne plaże, kąpieliska, ośrodki wczasowe, porty żeglarskie - i to wszystko w gnojówce ?. Chyba nie znacie Zalewu Zegrzyńskiego.
Nawet wodę do picia Warszawa bierze, to pijemy gnojówkę ?
Bartłomiej Grynda - 27-05-2014, 21:07
A jaki jest koszt drona?
Wydaje mi się, że do użycia zostaną tylko śmigła i skorupa. Kamera, (aparat) aku. elektronika, gimbal itp nie będą się po tak długim pobycie pod wodą do niczego nadawały. Chyba na że na karcie pamięci jest nagrane coś "tajnego" .
Bartłomiej Grynda
Gralmarine
wagrzes - 27-05-2014, 21:14
| ASPCAMERA napisał/a: | poszukuję firmy lub osoby prywatnej która w zamian za rozgłos, i film z poszukiwań oraz w nagrodę film promocyjny który wykonam po odnalezieniu drona zgodzi się na pomoc w jego poszukiwaniu i odnalezieniu. Posiadam kamery gopro, które będą razem z wami pod wodą i udokumentują szczęśliwe znalezisko.
|
Głupich nie sieją, ale nadzieja umiera ostatnia...
kibi80 - 27-05-2014, 23:18
| ASPCAMERA napisał/a: | | bardziej szukam osób które i tak chcą ponurkowac w np. weekend a szukanie drona bedzie dodatkowa atrakcją (...) Jak ktoś bedzie zianteresowany a i tak bedzie nurkował , niech sie odezwie (...) |
Ja po prostu obawiam się, że nie znajdziesz nikogo kto ot tak nurkuje nad Zegrzem. Tam po prostu nie da się nurkować.
Pomijam fakt bezpieczeństwa: sezon się rozpoczyna, skuterowcy oraz osoby na żaglówkach pływają po wodzie, nikt sobie nie zaprząta głowy nurkami pod wodą. Kiedyś była taka historia, jak na oznakowanym flagami nurkowymi rejonie, pomysłowi skuterowcy urządzili sobie slalom....
Mimo wszystko powodzenia w poszukiwaniach.
jaros4 - 27-05-2014, 23:25
za tydzien,dwa sam wyplynie...
martin - 28-05-2014, 10:30
| Cytat: | | A jaki jest koszt drona? |
Tego na zdjeciu okolo 1200 PLN. Taka chinska zabawka.
http://allegro.pl/walkera...4199093425.html
juwisz - 28-05-2014, 11:18
Średnia cena w sklepach RC ok. 2000 zł (są różne wersje wyposażenia) + kamera GoPro ok. 1800 zł = cena szacunkowa 3000-4000 zł.
Z tego co wyczytałem kopter może być wyposażony w nadajnik, ale raczej obudowa nie jest wodoszczelna. Do odzyskania kamerka.
Pamiętam z dzieciństwa taką zabawkę - okręt podwodny na kablu - gdyby doczepić do takiej zabawki kamerkę gopro można by z łódki przeczesać płytkie dno. Ew. spróbować szczęścia z siecią.
martin - 28-05-2014, 11:25
http://www.amazon.de/exec.../B00HUTCVEM/new
http://www.modellbau-oase.de/Walkera-QR-X350-BNF
za 2000 PLN masz komplety z nadajnikiem, odbiornikiem Video etc - te czesci zostaly najprawdopodobniej w rekach pilotach.
dav4u - 28-05-2014, 12:26
Hmmm
A może to co w gopro bezcenne ...
A przy okazji skąd pewność ,że odrazu poszedł na dno ?
2,5kg nie oznacza ,że nie może się na wodzie unosić, trochę "plastiku" ma na sobie i pod nim powietrza też trochę ...
mógł znacznie zdryfować ba może jeszcze pływa
mike217 - 28-05-2014, 13:11
Często szukam modeli pływających i dość to sprawnie robię nawet w zerowej widoczności ale zazwyczaj z dużym przybliżeniem wiem gdzie model utonął. W mojej ocenie jak wiesz w przybliżeniu do 250 metrów mniej więcej to tak mały obiekt w takiej zupie jest nie do znalezienia.
Ps moje łódki ważą po 3 kg i jakoś całkiem sprawnie pływają...Dron który waży 2,5 kg ileś tam tam wody wypiera no ale to było na fizyce w ósmej klasie..
connan1973 - 01-06-2014, 17:27
Moja propozycja to... zrobić samemu OWD i spróbować go z kimś odnaleźć skoro tam tak "przejrzysta" woda.
piotrkw - 01-06-2014, 17:42
| ASPCAMERA napisał/a: | Zdjęcie drona :
|
Który z nich to Dron ??? Którego mamy szukać ???
Pozdrawiam Piotr
|
|