| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Takiego zestawu do fotografii podwodnej jeszcze nie było
stacu - 19-06-2014, 20:48 Temat postu: Takiego zestawu do fotografii podwodnej jeszcze nie było Hej jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Chciałem się trochę pobawić w fotografię podwodną i po kilku godzinach spędzonych przed netem mam więcej pytań niż odpowiedzi.
Jestem szczęśliwym posiadaczem aparatu canon 550d
1. Chciałem do tego dokupić taką obudowę http://www.ebay.co.uk/itm...%3AMEBIDX%3AIT, która się wydaje świetną alternatywą dla kilkukrotnie droższych firmówek.
Ta obudowa ma zarówno pozytywne jak i negatywne opinie w sieci, ale nikt nie napisał aby przeciekła albo coś takiego.
2. Posiadam 2 takie latarki http://www.ebay.co.uk/itm...984.m1439.l2649 oraz jedną taką http://www.ebay.co.uk/itm...984.m1439.l2649 Gdzieś na tym forum ktoś podważał moc tych latarek, całkowicie bezpodstawnie. Instruktorzy, z którymi nurkowałem śmiali się, że wystarczę ja sam i reszta ekipy nie musi brać latarek. Serio latarki są baaaaaaaardzo dobre i baaaaardzo silne, polecam.
I teraz pytania:
1. Czy ktoś z Was ma obudowę MeiKon? Czy może coś napisać.
2. MeiKon ma tam tak jakby „stopkę” na zewnątrz obudowy, przynajmniej tak wygląda. Czy to czasem nie powinno być wewnątrz obudowy i jakimś kabelkiem przekazanie informacji TTL do lampy błyskowej?
3. Czy te dwie dziury w MeiKon nad obiektywem są po to aby tam zamontować światłowód przekazujący sygnał do lampy błyskowej?
4. Jaki rodzaj komunikacji aparatu z lampą błyskową jest lepszy? Czy przewaga jest „miażdżąca”?
5. Jaką lampę błyskową rekomendujecie? Jako światło prowadzące (chyba tak to się nazywa) zamontuję sobie jakoś 1-2 latarki, natomiast chciałbym jeszcze jakąś lampę błyskową. Co rekomendujecie do mojego aparatu/zestawu? Zakładam, że lampa NIE musi mieć światła prowadzącego (jeżeli przez to ma być dużo droższa), ponieważ moje latarki powinny się sprawdzić, ale za to powinna być w miarę silna.
6. Czy przy tak silnych latarkach muszę mieć 2 lampy błyskowe, czy zestaw z latarkami się sprawdzi?
Mam nadzieje, że latarki, które znalazłem oraz baaaaardzo tania obudowa zainteresuję forumowiczów. Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam
Jagmin - 19-06-2014, 23:32
Ad. 5 i 6
użycie latarek z tak skupionym światłem spowoduje, że na fotografii będzie biała plama/plamy w miejscu, na które świecą.
Rozwiązanie, to np. wyjąć lustra całkiem lub, ale to zupełnie nie koniecznie, zastąpić białym krążkiem lub płaskim stożkiem, ew. pomalować ścianki głowicy na biało.
stacu - 20-06-2014, 00:00
to sie zgadza,
Znalazlem info, ze MeiKon ma mozliwosc polaczenia optycznego i stopka
pytanie jak to dziala w praktyce?
Doman - 30-06-2014, 22:39
Mam obudowę do Canona 600d
Na pyt. 2 to tylko tzw. coldfoot, bez żadnych połączeń wewnętrznych. Można na niej zainstalować adapter kulę 1". Połączenie z lampami to podwójne złącze na kabel optyczny. Te dwie dziury nad obiektywem. Ja stosuję lampę INON 200 z powodzeniem. Jako prowadzące mam przerobionego (własna konstrukcja wewnętrzna) grala G1 z dyfuzorem (też własna konstrukcja).
Problem z tymi obudowami jest taki że ciężko je utrzymać bez handsetu (szczególnie w rękawicach) ale jeśli planujesz instalację lamp to i tak musisz go mieć.
DOMAN
TomekP - 01-07-2014, 10:55
Doman, miło Cię "czytać" !!! ..... dawno się przerzuciłeś na tą obudowę z Olka???
Podeślij jakiegoś linka do swoich zdjęć !!!!
stacu, czy w tej obudowie można podłączyć jakiś mokry konwerter??
Do jakiego obiektywu jest ten port??
Światło pilotujące do wspomagania autofokusa nie musi być silne i byłoby super gdyby się wyłączało na czas robienia zdjęć, wtedy łatwiej jest uniknąć backscatteru w zasyfionej wodzie. Więc jeśli chcesz doświetlać tymi swoimi latarkami to raczej daj na ramionach a nie na tych stopkach na obudowie.
ad.4 nie ma znaczenia w Twojej obudowie
ad.5 Inon ma dobre fotocele i system sTTL
Doman - 01-07-2014, 13:27
Cześć,
Całkiem niedawno przeszedłem na ten model, jeszcze testuję różne konfiguracje ustawienia lamp. Zdjęć nie publikowałem ale wieczorem wystawie tutaj jakież z nocnego w Egipcie. Olkiem jeszcze robię co nieco, ale płytko, bo poniżej 20 przecieka mi jeden przycisk podczas naciskania.
Obudowa jest niestety do standardowego obiektywu 18-55 i to bez żadnych filtrów bo się nie będzie do końca rozwijał. Pasuje też do 26, niższe będą już miały winietowanie na rogach. W innych obiektywach jest problem z wymianą rolki do ustawiania zoomu.
Podsumowując obudowa tania, ale za to nie daje większych możliwości rozbudowy poza standard
Konwertera nie podłączysz trzeba by pokombinować z wymianą pierścienia (ok 300 zł) na taki ze złączem do mocowania, bo standardowy niestety to tylko osłona
|
|