FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Czerwony filtr do GoPro

Michał_S - 02-09-2014, 17:55
Temat postu: Czerwony filtr do GoPro
Proszę o pomoc w wyborze filtra na wody niebieskie do GoPro 3+

Na popularnym serwisie aukcyjnym filtry można kupić w dość dużej rozpiętości cenowej od 40 do 200 pln :bee;

I tu pojawia się dylemat - brać tani czy może jednak lepiej zapłacić troszkę więcej za lepszy (markowy) ale nawet jeśli tak to który ?? :co:

Będę wdzięczny za wasze opinie, bo czasu :brrr: do wyjazdu mam coraz mniej :bee;

Sebiriusz - 02-09-2014, 20:20

Im lepszy filtr tym większa przepuszczalność światła (mniejsze straty) a pod woda o nie ciężko ;)
takie moje zdanie, ale nie mam go pro :ping:

gorcio - 02-09-2014, 21:27

Widzialem materialy robione GoPro z Flip Filters - calkiem niezle. Bardzo fajne i porzadnie wykonane filtry. Niestety, jak zobaczylem cene zestawu trzech to mi szczeka opadla.
bgladysz - 03-09-2014, 01:38

Ja mam nowe filtry Polara do GoPro 3+ (do wód niebieskich i zielonych oraz makro). W tym przedziale cenowym (amator) sensowniejszych nie znalazłem.

Różnica w kolorach w porównaniu do filmów bez filtra naprawdę duża, a straty jakości i jasności dla mnie ledwo zauważalne. Wykonane solidnie, z montażu nigdy same sie nie zsunęły. Trzeba tylko pilnować, żeby dobrze zalały się wodą, bo zdarzyło mi się raz czy dwa zostawić trochę powietrza...

Te tanie, małe foliowe filtry to IMHO żart - obchodziłbym szerokim łukiem.

No i banał, ale sensowny uchwyt bardzo poprawia nie tylko komfort, ale też stabilność i jakość nagrań. Plus jak ma się lepsze światło nurkowe, to warto pokombinować z dyfuzorem, choćby samoróbką. Koszt mniejszy niż filtrów, a efekt często znacznie lepszy.