FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Jaskinie St.John's Egipt

Bart Lukasik - 03-09-2014, 20:21
Temat postu: Jaskinie St.John's Egipt
Najfajniejsze dla mnie nurkowanie podczas niedawnego safari ns St.John'sach, nawet mimo braku ciekawszego życia morskiego. Długość tych korytarzy razem z faktem, że są połączone oraz bardzo płytko, co pozwala na piękną grę światła słonecznego, sprawiły mi masę frajdy :)

http://www.youtube.com/wa...jsMbo7UqxzsXphg

theworld - 04-09-2014, 16:03

To w Egipcie są takie ładne,malownicze miejsca ?, czy ten film jest trochę podrasowany ?
Lechu67 - 04-09-2014, 23:26

Są, są. Sam miałem przyjemność być. A jakie nocne nury tam wychodzą.
Marcin13736 - 05-09-2014, 00:17

fajne filmidło, ale jak każde twoje Bartku!
Bart Lukasik - 05-09-2014, 12:29

a jak tu podrasowac taki film, jest jak jest. St. johnsy to w ogole malownicze miejsca i topografia super, troche by sie wiecej ryb przydalo :)
Aleksander - 05-09-2014, 20:40

Bart Lukasik napisał/a:
a jak tu podrasowac taki film, jest jak jest. St. johnsy to w ogole malownicze miejsca i topografia super, troche by sie wiecej ryb przydalo :)

Wiesz, nurkowałem na tej rafie w kwietniu tego roku. Podrasowałeś ten film i to znacznie. Jak to zrobiłeś - wiesz sam
Pozdrawiam

theworld - 05-09-2014, 22:40

To w końcu podrasowany czy nie ? Komu ja mam wierzyć ? Może jeszcze ktoś tam był i potwierdzi lub zaprzeczy. Warto tam jechać czy nie ?
xaltuton - 06-09-2014, 00:59

theworld napisał/a:
To w końcu podrasowany czy nie ? Komu ja mam wierzyć ? Może jeszcze ktoś tam był i potwierdzi lub zaprzeczy. Warto tam jechać czy nie ?

IMHO na niektorych kolorach widac podciagniecie, ale czesciowo moze to byc takze wynik zastosowania czerwonego filtra.

kraken - 06-09-2014, 08:19

W oryginale jest lepiej niż na filmie. Jedno z piękniejszych miejsc na świecie.
MSC

Aleksander - 06-09-2014, 18:18

theworld napisał/a:

Warto ale musisz tego chcieć
Powodzenia

Bart Lukasik - 06-09-2014, 21:41

Aleksander napisał/a:

Podrasowałeś ten film i to znacznie. Jak to zrobiłeś - wiesz sam

Nie no prosze Cie, jak niby mialbym taki filmik podrasowac? Jedynie ostatnie ujecie jest przyspieszone ale nie nazwalbym tego podrasowywaniem...

To sie nazywa efekt muzyki, jakbys sobie tam nurkowal z taka muzyka w uszach to tez by sie lepsze wydawalo :)

arkac123 - 07-09-2014, 10:18

theworld napisał/a:

Nie jest podrasowany, a w rzeczywistości jest jeszcze lepiej - wyobraź sobie, że przeciskasz się kilkanaście metrów w ciemnej szczelinie, zastanawiasz się, czy nie lepiej byłoby jednak ściągnąć sprzęt, aż nagle, niespodziewanie, wypływasz w Wielki Błękit - fantastyczne uczucie.

IMHO najlepiej w Matce Dziur pływać w 2, max. 3 osoby, i razem wyszukiwać małych otworów, w które można wejść, większe grupy pływają "autostradami", za "mamą kaczką", i dla mnie byłoby nudno....

Abo - 10-09-2014, 15:57

Kolory są podciągnięte bo niebieski gryzie w oczy :ping:
Ale na żywca te rafy są jeszcze lepsze :ok2:

theworld - 10-09-2014, 19:31

Ja tam wierzę autorowi że nie podrasował,/ dwukrotnie zaprzeczył / . Jak ktoś ma swój film z tego miejsca : bez niebieskiego, czerwonego, niepodrasowany i jeszcze w dodatku lepszy od rzeczywistości , to niech pokaże !
stegano - 10-09-2014, 20:32

Da każdego kto nie przekroczył granic PRL-u, wszystko jest podrasowane :P
Bart Lukasik - 11-09-2014, 17:53

najfajniej jest jak sie zgubisz na tych plytszych czesciach 1-2m (koncowka tego filmiku) i wystawiasz glowe na powierzchnie zeby sie zorientowac (co i tak nic przeciez nie daje...:) i okazuje sie ze jestes na samym srodku rafy po ktorej nie da sie przejsc w razie czego bo masa twardych i ostrych koralowcow, a "blekit" albo statek widzisz ze jest rzut kamieniem. tak blisko a jednak tak daleko :P