FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Nurkowanie w okolicach wyspy Kos

K!O - 07-09-2014, 21:08
Temat postu: Nurkowanie w okolicach wyspy Kos
Witam,

Oto link do filmu, który nagrałem podczas nurkowania w okolicach wyspy Kos, w pęknięciu dna morskiego powstałym po trzęsieniu ziemi. Mimo, że Grecja ogólnie nie jest uznawana za atrakcyjny cel nurkowy, to akurat to miejsce z czystym sumieniem mogę polecić.
Parę uwag technicznych: film kręcony "z ręki" więc obraz jest mało stabilny i nieco przepalony, ponieważ dopiero zapoznawałem się z kamerą i ustawiłem tryb protune=on. Niestety przy dużych zmianach natężenia oświetlenia okazało się to błędem.

W każdym bądź razie:

https://drive.google.com/file/d/0BwO4zN0cIzTvZk9VRzR0NmpKclE/edit?usp=sharing

Adameiro - 08-09-2014, 14:55

straszna pustynia pod tą wodą - były tam w ogóle jakieś ryby?

musisz popracować nad stabilnością bo ciężko się ogląda

ple - 08-09-2014, 15:52

Najprościej zrobić uchwyt z płaskownika aluminiowego 50x3mm (lub podobny) - po kilka PLN za 1m beiżący aledrogo.

Gniesz taki płaskownik w prostokąt, wiercisz na środku dwie dziury pod śruby do montażu podstawki w którą można wpiąć kamerkę. Ta po lewej:

WujekJohny - 08-09-2014, 16:43

Z jakiej bazy nurkowałeś, bo już po łodzi widzę że mnie tam nie było. Ja moje nurkowania na Kos i tamtejsze bazy zaliczam do kategorii turbo lipa.
Raq - 08-09-2014, 18:36

Podłączam się do pytania.
KJ. - 08-09-2014, 19:47

Byłem u tego samego araba chyba pare lata temu zresztą to była jedyna baza w okolicy Kardaminy. Ogólnie po nurkowaniach u niego postanowiłem, że zacznę się szkolić bo on uznawał tylko twardą szkołę życia. Na kursach dopiero sobie uświadomiłem 3 rzeczy: jak wszystkie systemy szkoleń są asekuracyjne i jak wywindowane są limity lub/oraz jak ten arab to szalony człowiek oraz jaka była moja niewiedza idąc ślepo za nim :)

Przypomnij mi jaka była głębokość na dnie kanionu ?

K!O - 08-09-2014, 20:37

Nurkowałem z Kardameny z bazy Arian Diving Centre. Firma rodzinna, posiadają dość przyzwoitą sprężarkę a nawet komorę deco. Tak, jak KJ napisał - właściciel Arab nurkujący od 40 lat i uznający twardą szkołę życia :-) Nikt mnie nie pytał o uprawnienia, ale przejrzeli dokładnie mój logbook pod kątem liczby nurkowań, daty ostatniego oraz maksymalnej głębokości na jakiej już byłem. Przed nurkowaniem (w grupie były 4 osoby + przewodnik) postawiono sprawę jasno: jesteśmy grupą, ale każdy martwi się sam o siebie i trzyma własnych limitów. Każy problem ma być natychmiast sygnalizowany. Mimo wszystko same nurkowania były prowadzone bardzo bezpiecznie i spokojnie (oprócz tego, że przewodnik wypłynął na koniec bez przystanku bezpieczeństwa, natomiast cała reszta została i jeszcze chwilę cieszyliśmy się ponad 30 m widocznością :-) .

Co do kanionu, to zdecydowanie polecam. Lokalizacja to Gyali Island - wyspa pumeksowa. Podobno max. głębokość tego kanionu to ok. 50+ m. Nawisy, pod którymi przepływaliśmy były na 30 m. W każdym bądź razie ciasnota i miejscami brak widoczności dna robiły niesamowite wrażenie. Fauna uboga, ale udało nam się zobaczyć żółwia, trochę ryb typowych dla morza śródziemnego, poza tym gąbki, kilka dość dużych ślimaków w muszlach, potłuczona amfora (bardzo możliwe, że z XX wieku) trochę łąk posidonii no i fantastyczne formacje skalne.

Konrad

P.S. Dzięki za porady w sprawie uchwytu! Bardzo mi się podoba takie rozwiązanie.

[ Dodano: 08-09-2014, 21:05 ]
Zapomniałem dodać: jeżeli ktoś szuka głównie ryb to najszybciej je spotka przy brzegu. Można natknąć się również na pojedyncze rozgwiazdy, kraby czy ukwiały. I do tego nie potrzeba flaszki :-) Załączam parę zdjęć z wód przybrzeżnych miejscowości Marmari.

KO