FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Ustawienia GoPro

bonku5 - 16-05-2015, 22:31
Temat postu: Ustawienia GoPro
Cześć,

Jako że stałem sie posiadaczem GoPro 4 Silver mam dwa pytania.

1) Jaki uchwyt polecacie pod wodę? Jak najczęściej mocujecie? (bez oświetlenia)
2) Jakie polecacie standardowe ustawienie kamery na nasze polskie wody? Taki standard, baza wyjściowa do dalszej zabawy..

Sebiriusz - 17-05-2015, 12:35

Wiązałem karabinek do obudowy i bylo git. Mocowanie na głowę sie u mnie nie sprawdziło, a karabol... moglem kamerę odwiesić.
rafal212 - 17-05-2015, 15:25

Zrób jakąś prostą ramkę do trzymania, by zniwelować drgania rąk. Możesz na latarce przy goodmanie, jeśli używasz, ale na jakimś wysięgniku, bo inaczej przy świetle będzie filmowała "śnieg" z wody.
Co do ustawień, to raczej nie na "wide", do tego zmniejsz nieco temperaturę barwową, jeśli polskie wody (przy świetle zastanym) i możesz też nieco podnieść ekspozycję (o 1/2-1 EV).
To tak na początek, ale generalnie kombinuj, bo to jak ze zdjęciami - nie da się ustawić uniwersalnych parametrów.

K!O - 17-05-2015, 22:11

Dołączam się do uwag odnośnie ramki do trzymania. Można też kupić taką ramkę gotową - dedykowaną GoPro, ale niestety koszt ok. 500 zł. Ponadto w kamerach HERO 3+ był tryb Protune (nie wiem jak w HERO4) - w każdym bądź razie wyłącz go. Tryb ten powoduje podniesienie kontrastu i często u mnie kończyło się tym, że część obrazu była przepalona (szczególnie przy filmowaniu od dołu, w kierunku powierzchni). W razie czego efekt Protune można i tak uzyskać przy przetwarzaniu filmów za pomocą dedykowanego GoPro softu.
rafal212 - 19-05-2015, 21:38

Co do Protune, to się generalnie zgadza, problem tylko w tym, że po aktualizacji dostępne są dodatkowe ustawienia (m.in ASA, WB, EV), ale tylko przy włączonym PT...
grzegorzf - 26-05-2015, 10:44

A ja polecam CI któryś z uchwytów Scuba Crow. Produkuje je Mirek Kruk z Krakowa. Znajdziesz je na FB. Ja korzystam z zakładanego na dłon i jestem zadowolony. Plusem jest to, że nie przeszkadza i nie ogranicza mi ruchów dłoni. Masz do wyboru trzy rozdaje o ile pamiętam.
bonku5 - 15-06-2015, 16:17

Dzięki za podpowiedzi. Jestem po kilku pierwszych nurkowaniach i nasunęło mi się podstawowe pytanie. Gdzie mogę kupić obudowę do GoPro 4 Silver tak do 60-80 metrów.

Jak się okazało ciężko było mi zrobić testy bo wszystkie nurkowania głębiej niż 40 metrów.
Realnie na ten moment nurkuje w okolicach 50-60m.