FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Podróbka Go-Pro kamerka OVERMAX ACTIVECAM 2.2 opinie

PrzemekKorowaj - 18-05-2015, 13:54
Temat postu: Podróbka Go-Pro kamerka OVERMAX ACTIVECAM 2.2 opinie
Ktoś może używał, nadaje się do czegokolwiek ta kamerka??? Ogólnie fajna alternatywa, zamiast go pro (ponad 1000pln). Cena śmieszna, ciekawe jak z wodoszczelnością i jakością nagrania pewnie cudów nie ma, ale za 200pln czego wymagać ;)
Jacek Wo - 18-05-2015, 17:21
Temat postu: Re: Podróbka Go-Pro kamerka OVERMAX ACTIVECAM 2.2 opinie
PrzemekKorowaj napisał/a:
Ogólnie fajna alternatywa, zamiast go pro (ponad 1000pln). Cena śmieszna, ciekawe jak z wodoszczelnością i jakością nagrania pewnie cudów nie ma, ale za 200pln czego wymagać ;)

Dlatego ja kupiłem zwykłe (nowe) GoPro Hero (bez numeru) za 549 pln, bo mniej więcej wiadomo czego można wymagać i oczekiwać.

wiecznychlopiec - 18-05-2015, 17:52
Jacek Wo napisał/a:
Ogólnie fajna alternatywa, zamiast go pro (ponad 1000pln). Cena śmieszna, ciekawe jak z wodoszczelnością i jakością nagrania pewnie cudów nie ma, ale za 200pln czego wymagać ;)

Dlatego ja kupiłem zwykłe (nowe) GoPro Hero (bez numeru) za 549 pln, bo mniej więcej wiadomo czego można wymagać i oczekiwać.

wybrana przez ciebie wersja ma jedna zasadnicza wadę - niewymienna baterię, w mojej ocenie dyskwalifikuje to kamerę, gdyby nie to i kilka innych, np. brak wymiennej obudowy sam bym ja kupil

wybrałem SJCAM SJ5000 wifi, obraz ma byc podobny do gp3 silver, pożyjemy zobaczymy.

porównania SJ4000, SJ5000, SJ5000+ z Gopro 3/4 są na necie, podwodne również. cena 600 zł. czyli 1/3 gopro.

oczywiście za tę cenę trzeba iśc na pewne kompromisy, ale zalanie 600 zł nie boli tak jak 1800, a jak dla mnie jest naprawdę OK.

Jacek Wo - 18-05-2015, 18:11
wiecznychlopiec napisał/a:
Jacek Wo napisał/a:
kupiłem zwykłe (nowe) GoPro Hero (bez numeru) za 549 pln

wybrana przez ciebie wersja ma jedna zasadnicza wadę - niewymienna baterię, w mojej ocenie dyskwalifikuje to kamerę, gdyby nie to i kilka innych, np. brak wymiennej obudowy sam bym ja kupil

Też tak myślałem, ale wymienna bateria ma sens, tylko jeśli prędzej czy później dokupisz zapasową, a to kolejny:
a) wydatek (niby nie dużo, ale po co)
b) rzecz do zabierania ze sobą

A wymienna obudowa też ma sens, tylko jeśli chcesz ją wymieniać, a tu nie ma takiej potrzeby ...

oczywiście za tę cenę trzeba iśc na pewne kompromisy, ale zalanie 600 zł nie boli tak jak 1800, a jak dla mnie jest naprawdę OK.

o właśnie, to samo zgubienie czy kradzież

a za 600 PLN to wolę raz na 2-3 lata kupić nową kamerę, a tyle bateria powinna wytrzymać

wiecznychlopiec - 18-05-2015, 18:18

koszt baterii do sjcam to 20 zł :D od razu wziąłem 3, jedna sie kończy to wymieniam, a tak jesteś skazany na szukania gniazdka i ladowanie baterii przez 2 godziny z kamerą uwiązaną na kablu

jesli kamera ci spadnie i uszkodzisz obudowe to musisz kupic nową kamerę bo samej obudowy nie ma

Jacek Wo - 18-05-2015, 19:02

koszt baterii do sjcam to 20 zł :D od razu wziąłem 3, jedna sie kończy to wymieniam, a tak jesteś skazany na szukania gniazdka i ladowanie baterii przez 2 godziny z kamerą uwiązaną na kablu

wg producenta w trybie 1080p full bateria starczy na 2h 45 min, czyli spokojnie 2 długie(3 krótsze) nurki

w teorii na obsługiwanej max. karcie 32 GB wejdzie 16 filmików (kamera dzieli film na pliki po 2 GB) po 17.5 minuty w trybie 1080p; w realu pewnie będzie to z 10-12-14 plików, czyli powiedzmy jakieś 3 godziny nagrań

jedno pasuje do drugiego

a na wieczór mogę podładować

jesli kamera ci spadnie i uszkodzisz obudowe to musisz kupic nową kamerę bo samej obudowy nie ma

tego wariantu nie brałem pod uwagę, ale w sumie mam to wliczone w ryzyko zgubienia

wiecznychlopiec - 18-05-2015, 19:10

Jacek Wo napisał/a:

wg producenta w trybie 1080p full bateria starczy na 2h 45 min, czyli spokojnie 2 długie(3 krótsze) nurki<
>

na pewno nie w zimnej wodzie ;) ale to i tak dobry wynik, nawet jak go obetniesz o 1/3

dziubek72 - 19-05-2015, 00:46

wybrałem SJCAM SJ5000 wifi,

nagrales juz jakis filmik, a moze pod woda ??? :)

xaltuton - 19-05-2015, 08:17
Ktoś może używał, nadaje się do czegokolwiek ta kamerka??? Ogólnie fajna alternatywa, zamiast go pro (ponad 1000pln). Cena śmieszna, ciekawe jak z wodoszczelnością i jakością nagrania pewnie cudów nie ma, ale za 200pln czego wymagać ;)

Zwrociles uwage, ze w rozdzielczosci FHD nagrywa tylko 15 klatek/s? 30fps masz dopiero przy 720. Obudowa do 30m glebokosci.

PrzemekKorowaj - 19-05-2015, 09:08

Widziałem w ich specyfikacjach, że niby 30m wodoszczelność trzyma, ale byłem ciekaw jak to na prawdę wygląda czy przypadkiem nie zaleje się na 2m ;) A co do jakości to nie oczekuję szału za te pieniądze. Obczajam ten model co polecił ,,wiecznychlopiec,, bo trochę droższe a wydaje się dużoo lepsze.
xaltuton - 19-05-2015, 10:03

Widziałem w ich specyfikacjach, że niby 30m wodoszczelność trzyma, ale byłem ciekaw jak to na prawdę wygląda czy przypadkiem nie zaleje się na 2m ;)

Tego nie przewidzisz. Mialem kamere znacznie drozsza (w obudowie do AFAIR 60m) i zalalo ja przez przyciski wlasnie na paru metrach, chociaz wczesniej bywala znacznie glebiej. Mozesz zalozyc, ze przy tak niskich cenach ryzyko wzrasta.

wiecznychlopiec - 19-05-2015, 11:16

dziubek72 napisał/a:
wybrałem SJCAM SJ5000 wifi,

nagrales juz jakis filmik, a moze pod woda ??? :)

jeszcze z nią do wody nie dotarłem, na powierzchni spoko jest , będę w niedzielę coś działał pod wodą

na youtube jest bardzo dużo amatorskich filmików i porównań tej kamerki do innych w różnych warunkach, dla mnie jakość jest super

na razie bawiłem się w domu wi-fi, super sprawa, montujesz sobie kamerę na kask czy gdzieś poza zasięgiem i wszystko odpalasz i ustawiasz z telefonu.

oczywiście jakość wykonania to nie jest gopro, obudowa tylko do 30 m i na razie chyba nie ma lepszej, dla mnie to był świadomy wybór i rozsądny kompromis cena/jakość. Tym bardziej, że nie wiem ile się pobawię. Już raz kupiłem kamerę full HD kilka lat temu, za spore pieniądze, nagrałem 2 godziny materiału i przez 7 lat zbierała kurz, teraz sprzedałem ją za 1/8 ceny praktycznie nową.

Jacek Wo - 19-05-2015, 11:28

na razie bawiłem się w domu wi-fi, super sprawa, montujesz sobie kamerę na kask czy gdzieś poza zasięgiem i wszystko odpalasz i ustawiasz z telefonu.

tylko pod wodą to dość ciężko odpalić z telefonu :-)

oczywiście jakość wykonania to nie jest gopro, obudowa tylko do 30 m i na razie chyba nie ma lepszej, dla mnie to był świadomy wybór i rozsądny kompromis cena/jakość.

tak samo myśląc wybrałem najprostszą i najtańszą GoPro Hero - ale jednak do 40 m oficjalnie (opinie są ze spokojnie daje radę więcej)

Tym bardziej, że nie wiem ile się pobawię. Już raz kupiłem kamerę full HD kilka lat temu, za spore pieniądze, nagrałem 2 godziny materiału i przez 7 lat zbierała kurz, teraz sprzedałem ją za 1/8 ceny praktycznie nową.

ja swoją nagrałem pewnie z 8 godzin, ale filmu z tego już żadnego nie zmontowałem,
ale nie sprzedaję, na wakacje jeszcze ją zabieram
ale ma za to bardzo dobre recenzje :
http://www.trustedreviews...hdc-sd60-review

wiecznychlopiec - 19-05-2015, 11:44

@Jacek Wo podobny model miałem też Panasonic, dotykowy ekran itd., hahaha

Jacek Wo napisał/a:

tylko pod wodą to dość ciężko odpalić z telefonu :-)

racja, pod wodą nie, ale różne ujęcia do montowania filmiku robisz również przed i po nurkowaniu. Na nartach też się przyda i nie trzeba będzie ściągać kasku do kręcenia filmików żeby zobaczyć co i jak.

PrzemekKorowaj - 19-05-2015, 14:34

Dobra kupiłem tego OVERMAX ACTIVECAM 2.2, nawet jak zaleje się to za 200pln to nie szkoda tak bardzo. W czerwcu lecę na Korfu więc będę testował pod wodą;) Parę fajnych wraków jest do obejrzenia i jaskiń;) Napiszę później jak się to spisuje.

Dzięki za wszelkie info