FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Barrel jellyfish

bruner - 22-07-2015, 16:50
Temat postu: Barrel jellyfish
W Chorwacji wziąłem "na warsztat" barrel jellyfish:

Zawsze chciałem je sfilmować, ale nigdy wcześniej nie miałem czym. Ujęcia powstały na Morzu Adriatyckim na wschód od wyspy Losinj, na wysokości wysepek Veli i Mali Osir. Zwróćcie uwagę na małe, srebrzystobiałe rybki mieszkające na meduzie i żyjące z nią w symbiozie. Filmowane w toni podczas nurkowania free daleko od brzegów kamerką midland xtc280.

jaros4 - 23-07-2015, 12:39

na Istrii czesto spotykalem podobne.Najczesciej rankiem.

Ps.zaczałeś na dobre podróżowac :ping:

bruner - 23-07-2015, 14:49

Prawda jest taka, że ja przestałem podróżować poza Polskę jakieś 6 - 7 lat temu. Wtedy ograniczyłem się aż do teraz tylko i wyłącznie do terenu Polski. Zrealizowałem w tym czasie tutaj to co sobie zaplanowałem i teraz powoli zaczynam wracać również do nurkowań i polowań poza Polską zaczynając od miejsc gdzie robiłem to dawniej. Np. mój po bodaj 6 latach przerwy pobyt w tym roku w Egipcie był w sumie już moim jedenastym. Zawsze nurkowałem tylko na wstrzymanym oddechu, ale w czasach gdy podróżowałem dawniej nie myślałem jeszcze o kamerze.
Turlogh - 23-07-2015, 15:00

Kolega właśnie koło Istrii spotkał w wodzie meduzę o długości metra i średnicy ok 50cm. Kawał bestii :)
Wkleiłbym filmik tudzież zdjęcie, ale nie za bardzo kumam rządzące tymi sprawami reguły na tym forum.

jaros4 - 23-07-2015, 23:04

taka sie nazywa Morskie płuco.Piekny perlowy odcien i rozmiary,sprawiaja ze takie spotkania dlugo sie potem wspomina.
Bruner,Ty to prawie jak PO :ping: