| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - 201 metrów w albańskiej jaskini
Zioło - 31-07-2015, 09:28 Temat postu: 201 metrów w albańskiej jaskini Witajcie. Wróciliśmy z tygodniowego pobytu w Albanii. Udało się zrealizować plan powzięty w zeszłym roku, a mianowicie zanurkować z jaskini Viroit poniżej 200 metrów. Zapraszam na krótki film z tego nurkowania: https://www.youtube.com/watch?v=YXErNVfPfPE
mi_g - 31-07-2015, 10:58
Gratulacje.
Żona mówiła, że wczorajsza premiera filmu też była udana... Ja niestety musiałem siedzieć na spotkaniu w pracy
ziemia - 31-07-2015, 12:57
Pięknie, gratulacje!
Kate Kate - 31-07-2015, 13:10
Obejrzałam z prawdziwą przyjemnością. Dla mnie nurkowanie jaskiniowe to wielka zagadka ale film zrobił wrażenie
gazeliusz - 31-07-2015, 20:00
Gratuluję wspaniałego nurkowania i dziękuję za film.. Co to za alerty na kompie się wyświetlają?
woland66 - 31-07-2015, 20:08
gratulacje, brawo, niezłe z ciebie Ziółko
Kaal - 31-07-2015, 20:55
Gratuluję robi wrażenie
Zioło - 31-07-2015, 21:30
| gazeliusz napisał/a: | | Gratuluję wspaniałego nurkowania i dziękuję za film.. Co to za alerty na kompie się wyświetlają? |
Nie korzystam z elektronicznego sterowania CCR, robie wszystko ręcznie wiec elektronika sie burzy, że mam inne parcjalne w pętli niż ustawione na handsetach.
FABER - 01-08-2015, 23:34
Graty
Szatan - 02-08-2015, 09:54
No Adam szacun Cały czas progres widzę. Super !!!
PawelW - 02-08-2015, 10:03
Świetna jaskinia , do takiego zanurzenia
| Zioło napisał/a: | gazeliusz napisał/a:
Gratuluję wspaniałego nurkowania i dziękuję za film.. Co to za alerty na kompie się wyświetlają?
Nie korzystam z elektronicznego sterowania CCR, robie wszystko ręcznie wiec elektronika sie burzy, że mam inne parcjalne w pętli niż ustawione na handsetach. |
Z tego co zauważyłem z filmu to X1 burzy sie o PPO2 , bo jest zbyt niskie wg,jego ustawień , nie ma to związku z techniką obsługi manualnej reba , X1 nie jest online z rebem !!! , włączenie setpointu w handsecie równa sie z uruchomieniem solenoidu , więc nie ma co sie burzyć elektronika , Zioło musiał mieć coś innego na myśli
Zioło - 02-08-2015, 11:24
Info dla "Gazeliusz" bo Ty "PawelW" jak nurasz na CCR-ach to pewnie wiesz. Wypis na handsecie "ALERT 1.4 0.4" oznacza UWAGA !!! masz w pętli oddechowej PPO2 1.4, a zadane elektronice to 0.4. Dzięki takiemu ustawieniu unikam dodawaniu tlenu przez selenid. Dlaczego tak? - to raczej temat na dłuższą pogawędkę (na forum pewnie skończyło by się to kolejną awanturą . Co do wyświetleń na X1 - to już inna historia. Cały wyjazd od początku był mocno awaryjny elektronicznie. Jeśli ktoś ma ochotę pogwarzyć w tym temacie będę na Hańczy u Tadzia Słowikowskiego 9-12.09.2015
Scaner - 02-08-2015, 11:28
Gratulacje 👌
PawelW - 02-08-2015, 13:14
na filmie nie widziałem komunikatu z handsetu , tylko ten z X1 , a ze nie masz podpiętego do reba , stąd moja odpowiedz ,
| Zioło napisał/a: | | Wypis na handsecie "ALERT 1.4 0.4" oznacza UWAGA !!! masz w pętli oddechowej PPO2 1.4, a zadane elektronice to 0.4 |
ustaw tryb "manual" w handsecie , unikniesz krzyku ALERT , ja często przekraczam PPo2 na wyższe , a tryb manual ma tylko pokazywać co jest w pętli i cicho siedzieć
co do X1 to chetnie bym sie dowiedział jakie miałeś z nim problemy, bo tez go uzywam , na hancze niestety sie nie wybieram
Pozdro
PW
Zioło - 02-08-2015, 23:07
| PawelW napisał/a: | na filmie nie widziałem komunikatu z handsetu , tylko ten z X1 , a ze nie masz podpiętego do reba , stąd moja odpowiedz ,
| Zioło napisał/a: | | Wypis na handsecie "ALERT 1.4 0.4" oznacza UWAGA !!! masz w pętli oddechowej PPO2 1.4, a zadane elektronice to 0.4 |
co do X1 to chetnie bym sie dowiedział jakie miałeś z nim problemy, bo tez go uzywam
PW |
Jasne - już odpowiadam. Przestał reagować na pukanie, dopiero jak zacząłem go obsługiwać za pomocą stuknięć palnikiem latarki udało się przestawić PPO2. X1 są dość chimeryczne, mieliśmy przypadki, że zanurkowały będąc na powierzchni na 155 metrów w sposób wybuchowy i zostawały tam do wyczerpania akumulatora. Często też po wyjściu z wody zostawały tam nadal i dopiero, gdy akumulator się wyczerpał można było coś z nim zrobić. To jak sądzę wina czujnika głębokości, który nie bierze pod uwagę zmiany ciśnienia atmosferycznego przed wejściem do wody i po wyjściu z niej ( to oczywiście taki mój domysł, niczym nie potwierdzony). W dwóch sztukach padły nam też wyświetlacze. Raz zdarzyło się, że X1 podczas nurkowania się zresetował i rozpoczął nurkowanie od nowa. To co napisałem dotyczy 5 sztuk z naszej ekipy.
PawelW - 02-08-2015, 23:16
Dziękuje za odpowiedz , widzę że czeka mnie jeszcze nurkowanie na powierzchni , bo pozostałe Wasze przypadki też przeżyłem , ale cóż byłoby nurkowanie bez przygód , i nauka bez jej wykorzystania w praktyce
Powodzonka ,
PW
Grzegorz_K - 03-08-2015, 12:17
Adaś gratulacje!
Zioło - 04-08-2015, 10:49
Dziękuje wszystkim za miłe słowa i obiecuje w przyszłym roku przybliżyć Wam tą tajemniczą szczelinę na 201m. To może być kolejne wąskie przejście do dalszego systemu jaskini. To jednak pokaże dalsza jej eksploracja. Żywię nadzieje, że nikt do tej pory nie pogwałci honorowego kodeksu i nie przekroczy mojego przodka.
nowy - 04-08-2015, 13:12
Po pierwsze to gratulacje i mega szacun za wykonanie takiego nurkowania i jeszcze dokumentację zdjęciową dla "zwykłych" nurków Nie rozumiem tylko...
| Zioło napisał/a: | | Żywię nadzieje, że nikt do tej pory nie pogwałci honorowego kodeksu i nie przekroczy mojego przodka. |
czy przy eksploracji (tej właśnie prawdziwej, jak na ww. przykładzie a nie odkrywanie czegoś odkrytego przez kogoś "na nowo") obowiązuje zasada "nie odkrywaj tego ponieważ to moje"?
filipesku - 04-08-2015, 17:31
Tak to powinno wyglądać. Jeżeli jakaś ekipa zazwyczaj w ciągu roku nie zrobi akcji do danej miejscówki to traci do niej prawo. Chociaż z tym miejscem to chyba bardziej skomplikowana sprawa
Adam dobre nurkowanie !!
Judas - 05-08-2015, 09:54
Adam super film i akcja, ale mógłbyś sie wznieść poza zeszłoroczne kwasy i nie rzucać takich tekstów wiedząć, że Starnaś wybrał sie tam na ciąg dalszy zeszłorocznej eksploracji.
Crypturgus - 05-08-2015, 20:22
Tak całkiem hipotetycznie, czy brałeś pod uwagę, że to może nie być TA studnia?
Zioło - 06-08-2015, 08:18
| Crypturgus napisał/a: | | Tak całkiem hipotetycznie, czy brałeś pod uwagę, że to może nie być TA studnia? |
Rozwiń proszę pytanie.
Crypturgus - 06-08-2015, 08:39
W pewnym momencie mówisz, że zdałeś sobie sprawę z tego, że masz nad sobą dwie studnie i wynurzyłeś się tą drugą (dobrze zrozumiałem?). W teorii to mogła być inna studnia a wtedy cały plan nurkowania mógłby się posypać.
Zioło - 06-08-2015, 09:39
| Crypturgus napisał/a: | | W pewnym momencie mówisz, że zdałeś sobie sprawę z tego, że masz nad sobą dwie studnie i wynurzyłeś się tą drugą (dobrze zrozumiałem?). W teorii to mogła być inna studnia a wtedy cały plan nurkowania mógłby się posypać. |
Miałem cztery minuty zapasu więc postanowiłem je poświęcić na sprawdzenie tej zagadki. Byłem prawie pewny, że tak własnie jest, gdyż ściana pomiędzy dwoma odnogami była wąska, a odejście w bok pomiędzy 170-180 metrem pokrywało się kierunkowo z bliźniaczą studnią widzianą od dołu. Gdybym nie zauważył do łącznika na 180 metrach musiałbym zawrócić i wyjść tą sama sekcją, która się zanurzałem. W 9:40 minucie jest na filmie pokazany ten łącznik.
Crypturgus - 06-08-2015, 09:56
Ok, dzięki za wyjaśnienie.
Świetna akcja!
Gratulacje
GerardM - 06-08-2015, 19:15
Hej
Świetne nurkowanie. Mam pytanie czy kombinowałeś coś przy handsetach od HH (i ogólnie całym rebie) czy zostałeś przy standardzie? Pamietam, ze chyba w Kowarach miałeś jakieś problemy.
Zioło - 06-08-2015, 20:00
| GerardM napisał/a: | Hej
Świetne nurkowanie. Mam pytanie czy kombinowałeś coś przy handsetach od HH (i ogólnie całym rebie) czy zostałeś przy standardzie? Pamietam, ze chyba w Kowarach miałeś jakieś problemy. |
Pomysł z zalaniem handsetów olejem był nietrafiony, we wspomnianych Kowarach popękał mi wyświetlacz na 130 metrach. Zmieniłem szybki na grubsze i to wszystko. Rachwal wspominał mi, że miał problemy z przyciskami piezo poniżej 100 metrów - u mnie ten problem nie wystąpił.
Judas - 07-08-2015, 19:44
Starnaś zanurkował na ok 240m w ramach "rozgrzewki" przed Hranicką...
Turlogh - 07-08-2015, 20:49
| Judas napisał/a: | | Starnaś zanurkował na ok 240m w ramach "rozgrzewki" przed Hranicką... |
Do Starnasia to podobno Posejdon dzwonił że gdzieś mu trójząb spadł i czy by mu nie przyniósł
Crypturgus - 07-08-2015, 21:57
Tylko jak to jest z eksploracją tej Jamy?
Torpeda - 08-08-2015, 09:57
| Turlogh napisał/a: | | Judas napisał/a: | | Starnaś zanurkował na ok 240m w ramach "rozgrzewki" przed Hranicką... |
Do Starnasia to podobno Posejdon dzwonił że gdzieś mu trójząb spadł i czy by mu nie przyniósł |
Wygrałeś internet
Szatan - 10-08-2015, 01:15
| Judas napisał/a: | | Starnaś zanurkował na ok 240m w ramach "rozgrzewki" przed Hranicką... |
... no i ?
Scaner - 10-08-2015, 13:21
| Szatan napisał/a: | | Judas napisał/a: | | Starnaś zanurkował na ok 240m w ramach "rozgrzewki" przed Hranicką... |
... no i ? |
No i to by było na tyle w temacie albańskich rekordów
Judas - 10-08-2015, 14:54
| Scaner napisał/a: | No i to by było na tyle w temacie albańskich rekordów |
Całkiem możliwe, że niekoniecznie, bo jeszcze planujje wrócic koło czwartku bo z 50 m pod płerwa zostało...
Yavox - 10-08-2015, 15:35
No i zrobi 300 i będzie dupa, eksploracja zakończona - dziura będzie, tylko nikt poza rekreacyjnymi nurkami jaskiniowymi nie będzie miał interesu, żeby tam dalej włazić
Turlogh - 10-08-2015, 15:56
| Yavox napisał/a: | No i zrobi 300 i będzie dupa, eksploracja zakończona - dziura będzie, tylko nikt poza rekreacyjnymi nurkami jaskiniowymi nie będzie miał interesu, żeby tam dalej włazić |
Rekord o ile pamiętam, to 335 więc jeszcze trochę do zrobienia zostało
Ty jak mniemam na Zakrzówek już nie jeździsz?
Yavox - 10-08-2015, 17:07
| Turlogh napisał/a: | Ty jak mniemam na Zakrzówek już nie jeździsz? |
Jeżdżę. Ostatnio byłem 25-26 lipca, teraz będę 5-6 września (chyba, że wypali mi coś na Bałtyku).
Miranda - 10-08-2015, 18:22
A ja myślałem że w nurkowaniach jaskiniowych chodzi o eksploracje.
Tak czy inaczej Polacy wyznaczają kierunki w nurkowaniu Jaskiniowym.
Gratuluje.
MiroXXL - 12-08-2015, 13:56
| Judas napisał/a: | | Adam super film i akcja, ale mógłbyś sie wznieść poza zeszłoroczne kwasy i nie rzucać takich tekstów wiedząć, że Starnaś wybrał sie tam na ciąg dalszy zeszłorocznej eksploracji. |
Gratuluję Adam to chyba drugi polski wynik w jaskini ?
Nareszcie po latach "zimy" nurkowań "głębokich" na 50-merów nasze polskie nurkowanie
jaskiniowe dogania czołówkę Światową!!!
Judas o co Ci chodzi, wprowadzasz jakiś śmierdzący ferment. Starnaś z Adamem się chyba znają? I Starnaśw wybierając się tam na pewno jak na legendę jaskiniową i dośiwadczonego TOPR-owca przystało załatwi lub załatwił temat przodka zgodnie z sauvar vivrem jaskiniowym o którym chyba i Ty męczyłeś kota na forum?
Jeszcze raz gratuluję Adam!
A malkontentom życzę udanych nurkowań na zamkniętym na 201 metrów.
[ Dodano: 12-08-2015, 13:58 ]
Masz jakiegoś linka skąd to wiesz? jesteś rzecznikiem prasowym?
Piszesz jakby w Hranickiej planował 400 metrów?
Crypturgus - 12-08-2015, 15:15
| MiroXXL napisał/a: | Masz jakiegoś linka skąd to wiesz? jesteś rzecznikiem prasowym?
Piszesz jakby w Hranickiej planował 400 metrów? |
Bo planuje, zerknij w link z FB.
Turlogh - 12-08-2015, 15:37
[quote="MiroXXL"] | Judas napisał/a: |
Trafiłeś idealnie
MiroXXL - 12-08-2015, 16:05
| Crypturgus napisał/a: | | MiroXXL napisał/a: | Masz jakiegoś linka skąd to wiesz? jesteś rzecznikiem prasowym?
Bo planuje, zerknij w link z FB. |
Dzięki nie wspieram obcych służb wywiadowczych. I nie korzystam z takich rzeczy jak FB.
[ Dodano: 12-08-2015, 16:06 ]
[quote="Turlogh"] | MiroXXL napisał/a: | | Judas napisał/a: |
Trafiłeś idealnie |
To załóż Starnasiowi topik - 400 metrów w jaskini - za to pewnie pozwoli Ci butle ponosić.
Turlogh - 12-08-2015, 17:23
[quote="MiroXXL"] | Crypturgus napisał/a: | | MiroXXL napisał/a: | Masz jakiegoś linka skąd to wiesz? jesteś rzecznikiem prasowym?
Dzięki nie wspieram obcych służb wywiadowczych. I nie korzystam z takich rzeczy jak FB.
[ Dodano: 12-08-2015, 16:06 ]
| Turlogh napisał/a: | | MiroXXL napisał/a: | | Judas napisał/a: |
Trafiłeś idealnie |
To załóż Starnasiowi topik - 400 metrów w jaskini - za to pewnie pozwoli Ci butle ponosić. |
Mówisz z własnego doświadczenia?
MiroXXL - 12-08-2015, 21:50
Tak długo żyję i widziałem wielu wazeliniarzy ale to tu jest mistrzostwo. W temacie 201 metrów jednego nurka zamieszczanie dziwnych postów z tego co piszą na podstawie wiedzy z prywatnego FB.
Zawiść, głupota, wazeliniarstwo, małostkowość niedocenianie osiągnięć rodzimych nurków lepiej komuś dopierdzielić lub zrobić na złość niż się cieszyć, że coś pozytywnego się dzieje i w naszym rodzimym grajdołku mamy dwóch nurków nurkujących w jaskini na gł. 200 metrów.
Wspaniałe osiągnięcia Adama i być może jeszcze lepsze Starnawskiego. W duchu dobrej rywalizacji mam nadzieję i głupie złośliwe komentarze, zaśmiecanie fajnego tematu złośliwościami pod adresem Adama.
Takie tam polskie piekiełko.
[ Dodano: 12-08-2015, 21:51 ]
| Crypturgus napisał/a: | | MiroXXL napisał/a: | Masz jakiegoś linka skąd to wiesz? jesteś rzecznikiem prasowym?
Może 600 ?
Chcesz żeby ktoś się utopił? Wtedy będziesz bił niemca po kasku?
Turlogh - 12-08-2015, 22:24
Przesadzasz kolego. Nie zauważyłem żeby ktoś się z Adama śmiał. Wykonał fajnego nura i zrobił jeszcze fajniejszy filmik, sam mu pogratulowalem na fb pod tym wydarzeniem.
Wyluzuj.:-)
piotr_c - 12-08-2015, 23:59
| Turlogh napisał/a: | | Rekord o ile pamiętam, to 335 więc jeszcze trochę do zrobienia zostało |
332.5m. Ponoć za miesiąc ktoś będzie próbował 360 Zobaczymy, czy to co mówią o tym że granica fizycznych możliwości organizmu na OC jest w okolicach 330-335m okaże się prawdą.
Crypturgus - 13-08-2015, 07:51
| MiroXXL napisał/a: | Może 600 ?
Chcesz żeby ktoś się utopił? Wtedy będziesz bił niemca po kasku? |
Dlaczego mnie obrażasz?
@admin
Proponuję posprzątać temat, a może nawet wydzielić dyskusję.
Chłopaki zrobili świetną akcję, fajny filmik i już zaczęła się jatka.
Judas - 13-08-2015, 09:36
MiroXXL, Kurcze miałem sie nie odzywac ale chyba coś z Toba jest nie tak... kto sie do Adama przyczepia? BTW jesteś jego "rzecznikiem"?
Każdy mu gratuluje, w tym i ja. Film z eksploracji jest jednym z lepszych dokumentów jakie widziałem. Zrobienie takiego filmu jest wg mnie porównywalnym osiągnięciem z nurkiem na np. 250 m.
Jedyne co to zwróciłem mu uwagę, żeby swoim komentarzem nie prowokował kolejnej awantury, wiedząc że Starnas będzie tam nurkował i tyle.
Mam nadzieje, że okaże się rozsądnym człowiekiem i nie będzie wracać do nieporozumienia sprzed roku, bo to tylko prowadzi do eskalacji.
Dla mnie EOT.
MiroXXL - 13-08-2015, 13:52
| Judas napisał/a: | MiroXXL, Kurcze miałem sie nie odzywac ale chyba coś z Toba jest nie tak... kto sie do Adama przyczepia? BTW jesteś jego "rzecznikiem"?
Każdy mu gratuluje, w tym i ja. Film z eksploracji jest jednym z lepszych dokumentów jakie widziałem. Zrobienie takiego filmu jest wg mnie porównywalnym osiągnięciem z nurkiem na np. 250 m.
Dla mnie EOT. |
Rzekłeś EOT.
Nie jestem. Ale pytam czy a Ty jesteś rzecznikiem Krzyśka lub jakiejś "wrogiej" Adamowi organizacji nurkowej?
Chłopak dał w dziale filmy i fotografia post o filmie z nurkowania na 201 metrów. Miał prawo napisać jako autor filmu i pierwszy nurek który dotarł do kolejnego zacisku, że prosi o uszanowanie kodeksu. W tym samym poście są teksty które dla każdego w miarę myślącego zawierają próby zdyskredytowania tego co zrobił.
Polskie piekiełko polskich nurków jaskiniowych
Jeżeli nie wiesz o co mi chodzi to sorry upał Ci szkodzi lub palisz głupa. To twój problem ale nie oburzaj się jak przysłowiowa prostytutka na stwierdzenie, że nie jest dziewicą.
[ Dodano: 13-08-2015, 13:56 ]
[quote="Crypturgus"][quote="MiroXXL"]
Dlaczego mnie obrażasz?
Przeczytałeś temat postu? Piszesz w temacie? Nie obrażam a wskazuję błędy w myśleniu.
Crypturgus - 13-08-2015, 14:11
@MiroXXL
Przeczytaj PW, przeczytaj co napisałem w tym temacie i jeszcze jedno:
Gdzie ja sam z siebie zacząłem pisać nie na temat?
Aby było ładnie nawet Cie zacytuję, ok. Zarzucasz mi, że piszę nie w temacie, ale jeśli dobrze się przyjrzysz to zauważysz, że jedziesz po mnie bo skomentowałem twój post - nie będący w temacie tego filmu.
| MiroXXL napisał/a: |
Może 600 ?
Chcesz żeby ktoś się utopił? Wtedy będziesz bił niemca po kasku? |
MiroXXL - 13-08-2015, 15:12
[quote="Crypturgus"]@MiroXXL
Przeczytaj PW, przeczytaj co napisałem w tym temacie i jeszcze jedno:
Gdzie ja sam z siebie zacząłem pisać nie na temat?
Aby było ładnie nawet Cie zacytuję, ok. Zarzucasz mi, że piszę nie w temacie, ale jeśli dobrze się przyjrzysz to zauważysz, że jedziesz po mnie bo skomentowałem twój post - nie będący w temacie tego filmu.
Ok zrozumiałem nie kupiłeś tych durnych przechwałek a uzupełniałeś moją wiedzę.
Sorka za tego Niemca i przycinkę.
Szatan - 13-08-2015, 20:37
No to może jeszcze ja.
| Scaner napisał/a: | | Szatan napisał/a: | | Judas napisał/a: | | Starnaś zanurkował na ok 240m w ramach "rozgrzewki" przed Hranicką... |
... no i ? |
No i to byłoby na tyle w temacie albańskich rekordów |
Jakoś nigdzie Adam nie pisał o rekordach. Wydumał se chłop pewien plan, konsekwentnie go realizuje, dzieli się z nami doświadczeniami i prosi o niezabieranie mu satysfakcji z realizacji marzeń. Mógł to zrobić po cichu, żeby nikt mu nie właził do jego piaskownicy i obejrzelibyśmy filmik za jakieś 3-5 lat. Byłoby fajnie? Mało dziur w ziemi? Mamy raptem 2 takich kozaków, którzy takie cuda robią. Można się chyba podzielić i nie robić niepotrzebnego kwasu.
Crypturgus - 13-08-2015, 20:40
@MiroXXL
A w temacie samego filmu - świetny, nie tylko zdjęcia, ale i komentarz.
Zazdroszczę nura, umiejętności i realizacji!
edit:
@Zioło:
Oglądam kolejny raz, opowiesz coś o habitacie?
Zioło - 15-08-2015, 07:09
Habitat to oczywiście duże słowo. Zrobiliśmy go nie jako miejsce ochrony termicznej ale by móc w razie potrzeby chwilę porozmawiać i napić się czegoś ciepłego. Jesteśmy na etapie projektowania prawdziwego habitatu. Jeśli ktoś ma wiedzę lub doświadczenie w tej kwestii - chętnie wysłuchamy.
Crypturgus - 15-08-2015, 19:18
Dzięki za odp.
Trzymam kciuki!
kibi80 - 16-08-2015, 15:50
| piotr_c napisał/a: | | Turlogh napisał/a: | | Rekord o ile pamiętam, to 335 więc jeszcze trochę do zrobienia zostało |
332.5m. Ponoć za miesiąc ktoś będzie próbował 360 Zobaczymy, czy to co mówią o tym że granica fizycznych możliwości organizmu na OC jest w okolicach 330-335m okaże się prawdą. |
http://www.thescubanews.c...nds-in-tragedy/
Nie wiem, czy to ten sam gość, ale w tym przypadku pobicia rekordu juz nie będzie. ..
BTW 4 lata doświadczenia, 595 nurkowań, miał facet rozmach. ...
|
|