| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Zdjęcia z Chorwacji - okolice wyspy VIS
TomekP - 11-10-2015, 21:23 Temat postu: Zdjęcia z Chorwacji - okolice wyspy VIS Po długiej przerwie wreszcie udało mi się wybrać na nurki. Poniżej wrzucam kilka zdjęć zrobionych podczas nurkowania z bazą Manta na wyspie Vis.
Dla nie fejsbukowych wszystkie zdjęcia powinno dać się obejrzeć pod pod tym linkiem
lukpep - 12-10-2015, 08:54
jakim sprzetem focisz?
TomekP - 12-10-2015, 09:28
lukpep, body mam stare poczciwe Sony nex5n do tego szkła różne ... obudowa Acquapazza i lampy Inon
PawelF76 - 12-10-2015, 11:56
Bardzo ładne i ostre makro. Poza tym najbardziej podoba mi się czarno-białe. Klimatyczne.
TomekP - 12-10-2015, 14:58
Makro robiłem obiektywem Minolty 100m f2.8 a super makro z dołożona soczewka closeup. Obiektyw ten to jedna z pierwszych konstrukcji makro o której sporo osób sie wypowiada bardzo pozytywnie ... Pod względem ostrości moze konkurować z nowoczesnymi szkłami ale nie ma stabilizacji i w połączeniu z moim body nie ma AF
Jednak jak widać daje sie robić zdjęcia z manualnym focusem
lukpep - 12-10-2015, 19:17
| TomekP napisał/a: | | lukpep, body mam stare poczciwe Sony nex5n do tego szkła różne ... obudowa Acquapazza i lampy Inon |
Dzieki
Poza nurkowaniem hobbystycznie zajmuje sie foceniem. I niestety ale przerazaja mnie koszty zabrania mojego d7100 pod wode. Koszty ubudow sa koszmarne
Najtaniej to goPro - ale jakosc mizerna.
TomekP - 12-10-2015, 20:34
| lukpep napisał/a: | Poza nurkowaniem hobbystycznie zajmuje sie foceniem. I niestety ale przerazaja mnie koszty zabrania mojego d7100 pod wode. Koszty ubudow sa koszmarne
Najtaniej to goPro - ale jakosc mizerna. |
Niestety ciężko znaleźć kompromis ... lampy błyskowe, ramiona, porty, kabelki itp. w tym wszystkim cena body ma wtórne znaczenie nie ważne czy Nikon 7100 czy 810 ...
budżetowe rozwiązanie to zakup sprzętu używanego ... ale nie jest łatwo znaleźć zestaw który jest sensownie złożony ...
AxB - 15-10-2015, 16:23
| lukpep napisał/a: | | TomekP napisał/a: | | lukpep, body mam stare poczciwe Sony nex5n do tego szkła różne ... obudowa Acquapazza i lampy Inon |
Dzieki
Poza nurkowaniem hobbystycznie zajmuje sie foceniem. I niestety ale przerazaja mnie koszty zabrania mojego d7100 pod wode. Koszty ubudow sa koszmarne
Najtaniej to goPro - ale jakosc mizerna. |
Koszty są rzeczywiście astronomiczne. Ja dlatego do swojego D7100 zdecydowałem się na obudowę Easydive, oprócz kilku wad ma jedną zaletę, która mnie przekonała: można do niej włożyć wszystkie aktualne puszki Nikon i Canon FF i APSC.
Koszt obudowy podobny do konkurencji, ale z tą różnicą, że obudowa nie ma przepustów mechanicznych do obsługi puszki, tylko puszka jest sterowana wymiennym modułem elektronicznym obudowy. Dzięki temu można instalować firmware i w razie zmiany puszki nie ma konieczności zmiany obudowy.
Ale fakt jest taki, że dslr w obudowie to już wielka klofta i nie zawsze mam ochotę zabierać takie coś pod wodę... Tu obudowy w połączeniu z aparatem bezlusterkowym są świetnym kompromisem jakości zdjęć/gabarytów.
@TomekP, fajne zdjęcia. Też w tym roku byłem na Vis i poznaję te miejsca
PanHavranek - 15-10-2015, 20:15
| AxB napisał/a: |
Ale fakt jest taki, że dslr w obudowie to już wielka klofta i nie zawsze mam ochotę zabierać takie coś pod wodę... Tu obudowy w połączeniu z aparatem bezlusterkowym są świetnym kompromisem jakości zdjęć/gabarytów. |
Pozornie masz rację
Demonizowanie wielkości to marketing bezlusterkowych - ale nic nie mówią o cenach obiektywów i portów do nich.
Jak wyposażysz bezlusterkowca w lampy błyskowe, światła prowadzące itd to różnica w gabarytach jest pomijalna ...
W innym przypadku np. mój Subal z Canonem 50D z 4" portem jest niewiele większy od każdego bezlusterkowca w obudowie ...
Prawdziwym problemem jest niestety waga dobrej aluminiowej obudowy i szklanych portów vs. plastik . Zwłaszcza w samolotach ...
AxB - 16-10-2015, 00:36
| PanHavranek napisał/a: | | AxB napisał/a: |
Ale fakt jest taki, że dslr w obudowie to już wielka klofta i nie zawsze mam ochotę zabierać takie coś pod wodę... Tu obudowy w połączeniu z aparatem bezlusterkowym są świetnym kompromisem jakości zdjęć/gabarytów. |
Pozornie masz rację
Demonizowanie wielkości to marketing bezlusterkowych - ale nic nie mówią o cenach obiektywów i portów do nich.
Jak wyposażysz bezlusterkowca w lampy błyskowe, światła prowadzące itd to różnica w gabarytach jest pomijalna ...
W innym przypadku np. mój Subal z Canonem 50D z 4" portem jest niewiele większy od każdego bezlusterkowca w obudowie ...
Prawdziwym problemem jest niestety waga dobrej aluminiowej obudowy i szklanych portów vs. plastik . Zwłaszcza w samolotach ... |
Nurkowanie nie jest tanie, fotografia podwodna też nie...
Pomijając aspekt ceny (tutaj tanio nie ma) to na wyjazdach w ładnych miejscach mam motywację składać obudowę do kupy i zusammen przed nurem, nosić ją, ale tęsknię za prostotą i małymi gabarytami jakie mi dawały właśnie nex 5 z plastikową chińską obudową, którego miałem praktycznie zawsze przy sobie.
Wspomniana przez Ciebie dostępność i cena szkieł były też powodem powrotu do dslr, ale aktualnie myślę poważnie nad dobrym kompaktem w markowej obudowie z fajnym konwerterem szerokątnym. Znacznie częściej będę wtedy nurkował z aparatem
TomekP - 18-10-2015, 17:24
| PanHavranek napisał/a: | | Demonizowanie wielkości to marketing bezlusterkowych - ale nic nie mówią o cenach obiektywów i portów do nich. |
Jak się porówna coś w miarę porównywalnego tzn. DSLR i Mirrorlessa w obudowach alu, to jednak różnica istnieje .... jak swego czasu liczyłem to jednak mirrorless był 30% tańszy.
AxB, obudowy EasyDive podglądałem i jeśli kiedyś będę zmieniał na FF to na pewno będę je brał pod uwagę ... ale to już jak będę na emeryturze ::)
Który model wybrałeś? Możesz napisać coś więcej bo znam tylko jedną osobę, która ma ich produkt i chętnie posłucham innych opinii.
PanHavranek, faktycznie niektóre DSLRy są niewiele większe od mirrorlesów ale jednak większe .... zresztą dla mnie DSLR kojarzy się głównie z portem 8-9" bo takich najwięcej widywałem
versus
PanHavranek - 18-10-2015, 22:10
Tomek
Tak z ciekawości -bo nie daje mi to spokoju- zróbmy mały test.
Jeśli możesz - zważ swój cały zestaw. Absolutnie wszystko łącznie z akumulatorami ladowarkami, torbami, etc.
Ja zważę swój.
Bardzo jestem ciekaw wyników.
ps. myślisz , że duże szklane porty wymyślili tylko po to by użytkowników DSLR pgnębić ?
TomekP - 19-10-2015, 10:37
| PanHavranek napisał/a: | | myślisz , że duże szklane porty wymyślili tylko po to by użytkowników DSLR pgnębić |
Użytkownicy DSLR są pognębieni w chwili rozpoczynania tego hobby ... to jest jak nałóg, zaczynasz przeglądać DXO marki i kupujesz 2x droższe szkło tylko dlatego, że ma +10 do ostrości albo porównujesz z lupą zdjęcia testowe portów i w efekcie wydajesz 3x tyle na o 1 cal większy i szklany, tylko dlatego, że jest bardziej ostry w rogach
Użytkownicy Mirrorlesów mają mniejszy wybór i tym samym mniej rozterek np Sony w zasadzie ma jedno szkło do WA i ze dwa do makro (z czego jedno jest kosmicznie drogie )
P.S. Zważę wieczorem, zestaw FishEye i makro ale cudów nie będzie, bo też mam szklany port
AxB - 19-10-2015, 12:18
| TomekP napisał/a: |
AxB, obudowy EasyDive podglądałem i jeśli kiedyś będę zmieniał na FF to na pewno będę je brał pod uwagę ... ale to już jak będę na emeryturze ::)
Który model wybrałeś? Możesz napisać coś więcej bo znam tylko jedną osobę, która ma ich produkt i chętnie posłucham innych opinii.
|
Mam obudowę Leo3, wcześniej używałem Ikelite. Długo zastanawiałem się pomiędzy Subalem, Nauticamem, a Easydive, ale finalnie przeważył argument, że Easydive jest opcją uniwersalną i przyjmie każdego Canona i Nikona, APSC, jak i FF.
Natomiast ma też wady. Obudowa nie wspiera wszystkich funkcji aparatu, np. nie wspiera możliwości kręcenia filmów, nie ma możliwości przejrzenia pod wodą zdjęć i chyba kilka innych, których braku nie dostrzegam.
Jakość wykonania i działanie obudowy rewelacja, byłem z nią na 80m i przyciski się nie blokują itp., producent gwarantuje prawidłowe działanie do 200m. Kontakt z serwisem też jest b. szybki (chodziło o pytania techniczne, żadnych powodów do reklamacji na szczęście nie miałem).
Wagowo i gabarytowo jest to niestety czołg, ale do podręcznego się mieści
PanHavranek - 19-10-2015, 13:28
... Zważę wieczorem, zestaw FishEye i makro ale cudów nie będzie, bo też mam szklany port |
Tomek - nie chodzi mi o sam zestaw - ale o wszystko co zabierasz na zdjęcia na wyjazd oprócz kompa do obróbki
ps. posiadacze aparatów w telefonach mają jeszcze mniej rozterek
TomekP - 19-10-2015, 13:44
| PanHavranek napisał/a: | | Tomek - nie chodzi mi o sam zestaw - ale o wszystko co zabierasz na zdjęcia na wyjazd oprócz kompa do obróbki |
Jeśli o to chodzi to stoję w tej samej kolejce o wykup nadbagażu co posiadacze DSLR
[ Dodano: 19-10-2015, 13:51 ]
AxB, masz opcję z dwoma panelami sterowania ??
Brak niektórych funkcji to jednak problem, kolega Dyzmann wsadził do tej obudowy Sony i np. nie ma funkcji On/OFF więc bateria starcza na maks jednego nurka.
AxB - 19-10-2015, 15:26
[ Dodano: 19-10-2015, 13:51 ]
AxB, masz opcję z dwoma panelami sterowania ??
Brak niektórych funkcji to jednak problem, kolega Dyzmann wsadził do tej obudowy Sony i np. nie ma funkcji On/OFF więc bateria starcza na maks jednego nurka. |
Tak, mam 2 panele. Tak naprawdę mam wszystkie funkcje, które mi są potrzebne. Mam na panelu przycisk ON/Off, ale nie wiem, czy to ON/OFF tylko do obudowy, czy też do aparatu. Poza tym nie ma to w przypadku nikona znaczenia, bo tam wyświetlacz nie jest ciągle włączony i pobór prądu jest minimalny. W ciepłych wodach jedno ładowanie aku mi wystarcza na cały wyjazd, w sony Nex5 rzeczywiście bywało krucho z tym.
PanHavranek - 19-10-2015, 18:00
AxB - czy ja dobrze zrozumiałem, że nie masz możliwości obejrzenia zrobionego zdjęcia pod wodą ??
TomekP - 19-10-2015, 20:24
| PanHavranek napisał/a: | | Tomek - nie chodzi mi o sam zestaw - ale o wszystko co zabierasz na zdjęcia na wyjazd oprócz kompa do obróbki |
bez sprzętu do nurkowania wyszło mi 10 kg
AxB - 20-10-2015, 22:51
| PanHavranek napisał/a: | | AxB - czy ja dobrze zrozumiałem, że nie masz możliwości obejrzenia zrobionego zdjęcia pod wodą ?? |
Nie ma możliwości przejrzenia zrobionych zdjęć, mam natomiast ustawione, że po zrobieniu zdjęcia wyświetla mi się ostatnie zrobione i dla mnie to jest wystarczająco.
TomekP - 24-10-2015, 23:55
PanHavranek, ile waży Twój zestaw??
PanHavranek - 25-10-2015, 19:46
Absolutnie wszystko co jest potrzebne na długim wyjeździe foto
waży łącznie ok. 22 kg.
W tym:
Skrzynia Peli 1610 (pusta) ok. 10 kg / z klamotami ok. 17 kg
Torba Tamrac PRO 12 (pusta) ok. 2 kg / z resztą klamotów ok. 5 kg
|
|