| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Zapytanie o sprzęt do fotografii podwodnej
jbrowar - 23-11-2015, 07:59 Temat postu: Zapytanie o sprzęt do fotografii podwodnej Dzień dobry,
w związku z opanowaniem przeze mnie umiejętności utrzymywania się pod wodą w stopniu podstawowym doszedłem do wniosku, że można pomyśleć o próbach uwieczniania napotkanych przedstawicieli fauny i flory. Dlatego też zacząłem przymierzać się do zakupu aparatu, za pomocą którego można robić pod wodą zdjęcia.
Oczekiwania od zestawu są takie, aby nie był zbyt duży, można byłoby go podwiesić pod uprząż i robił w miarę przyzwoite zdjęcia pod wodą, może czasem jakiś filmik (nie jest to priorytetem). Oczekiwana głębokość pracy to do 40 metrów. Przeznaczony budżet to około 3500 pln bez zewnętrznej lampy. Oświetlenie w planach na przyszłość
Przeglądając dostępne oferty oraz podpatrując co mają inni koledzy wyłonił mi się obraz, że zestaw aparata Canon PowerShot G1C mark II z obudową WP-DC53 jest bezkonkurencyjny, gdyż obudowa w dobrej cenie około 1000 pln, aparat za około 2500 z szerokim kątem 24 mm i światłosiłą 1,8, a do tego użytecznym wysokim ISO i w miarę dużą matrycą (prawie APS-C). Nie miałem tego Canon’a i z testów wynika, że aparat ten średnio spisuje się przy zdjęciach na szerokim kącie (dystorsja i aberracja), czyli użyteczny jest kąt 28 mm i domknięta przysłona do 2.8. W związku z tym maleje jego przewaga nad kompaktami, które mają minimalny szeroki kąt jako 28 mm, czyli np. PowerShot G16 (aparat 1500 pln, obudowa Canon około 1000 pln, a używana Ikelite 1500 pln).
Ja jestem aktualnie użytkownikiem systemu Olympus mikro 4/3, mam obiektyw szerokokątny, natomiast cena obudowy Olympusa dla PEN’a (3000 pln), oraz cena samego PEN’a (2100 pln) znacznie przekraczają zakładany budżet.
Widziałem, że dużo kolegów używa GoPro Hero3, które wraz z obudową podwodną i filtrami mieści się znacznie poniżej zakładanego budżetu oraz jest bardzo małe - natomiast jak wspomniałem dla mnie priorytetem są zdjęcia, a nie filmy, a GoPro zdjęcia robi słabe.
Co możecie poradzić?
grigri - 23-11-2015, 11:27
Do tej pory używałem opisywany przez Ciebie zestaw "Canon PowerShot G1C mark II z obudową WP-DC53" w linku poniżej filmik zrobiony w 90% canonem a w reszcie gopro4.
Jasność obiektywu zaczyna się od 2 a nie jak napisałeś 1.8. Tak naprawdę brakuje w nim manualnego ustawiania parametrów video i większego szerokiego konta ale to bez kopułowego portu na obiektyw będzie trudne.
https://vimeo.com/99878518
|
|