| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - wykorzystanie lampy jako slave na drugi plan
boozy - 13-01-2016, 12:33 Temat postu: wykorzystanie lampy jako slave na drugi plan Witam wszystkich,
posiadam dwie nie wykorzystywane lampy Epoque ES-230DS Auto. Posiada ona możliwość podłączenia do aparatu za pomocą przewodu, lub połączenia slave za pomocą światłowodu.
Mam do niej tylko światłowody, chciał bym ją wyzwolić za pomocą lamp ikelite przy obudowie.
Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie, nakładkę na światłowód, która by "wprowadziła" wystarczająco światła aby wyzwolić lampę na odległość? Jakieś rozwiązanie?
Pozdrawiam
PanHavranek - 13-01-2016, 13:10
W trybie slave powinna odpalić reagując na błysk innej lampy nawet bez światłowodu.
Trajter - 14-01-2016, 16:57
Nie znam tej lampy, ale wygląda na to, że ma fotocelę, czyli powinna samo odpalać na błysk innej lampy, tak jak pisał PanHavranek.
Jeśli nie ma fotoceli to zobacz tutaj:
http://www.fotopodwodna.p...Ikelite-DS.html
To przykładowy temat dla zorientowania się o co chodzi. Poszukaj w necie fotoceli do swojej lampy.
boozy - 17-01-2016, 09:22
Hej,
dzięki za odpowiedzi. Lampa ma fotocele, ale umiejscowioną pod palnikiem, i tu jest problem. W warunkach domowych łapie elegancko z około 3m.
Problem polega jak tam wprowadzić światło gdy jest tyłem odwrócona.
PanHavranek - 17-01-2016, 11:16
Tyłem też powinna załapać - chyba że płytko i w pełnym słońcu będzie - zrób test w ciemnym pokoju
piotrkw - 17-01-2016, 20:45
| PanHavranek napisał/a: | | zrób test w ciemnym pokoju |
To nie tak , w ciemnym pokoju złapie bo bedzie światło odbite od ścian . Tak samo gdyby odpalił lampę w pomieszczeniu wraku, jaskini . Jęzeli będzie fotografował pod wodą na otwartej przestrzeni ( wodzie) lampa obrócona do tyłu fotocelą nie złapie . Spróbuj założyć światłowód i skierowac go w stronę lampy wyzwalającej - master. Może załapie. Mi 105 Nikona kiedyś łapała .
boozy - 17-01-2016, 21:33
| piotrkw napisał/a: | | Spróbuj założyć światłowód i skierowac go w stronę lampy wyzwalającej - master |
Już próbowałem tego rozwiązania. Zostaje chyba poszukać innego światła na drugi plan.
scuba - 19-01-2016, 11:36
do lampy przymocuj światłowód i przyczep w tylnej części lampy taśmą klejącą. Końcówkę światłowodu oskrob z izolacji lub zastosuj jakiś pryzmat. daj znać jak sobie poradziłeś.
pozdrawiam
kuba
TomekP - 22-04-2016, 13:29
Światłowód może być taki jak do sprzętu RTV, poszukaj np. toslink slim, nie ma osłonek i jest wystarczająco giętki.
|
|