Wysłany: 10-02-2005, 21:54 Czas najwyższy na opamiętanie !!!
Powoli zauważam jak z FN robi się dalikatnie to wszystko nazywając BAGNO.
Żeby było ciekawiej otrzymuję wiele maili, PW i telefonów z informacjami, które potwierdzają moje spostrzeżenia dlatego uważam, że pora powiedzieć DOŚĆ !!!
FN od początku z założenia służyło wymianie informacji i pogłębianiu doświadczeń związanych z nurkowaniem. Nie chcę aby były tu urządzane "poligony" i wszelkiego rodzaju rozgrywki pomiędzy firmami czy też konkretnymi osobami. Uważam, że wszyscy powinniśmy spuścić nieco z tonu. Jak już wspomniałem jest to forum nurkowe i piszemy o nurkowaniu. Pisać może zarówno ktoś kto zaczyna przygodę z nurkowaniem jak też ktoś kto "zęby zjadł" na nurkowaniu. Każdy może się mylić ale to nie jest powód żeby przez to wytykać, że "ja jestem lepszy i wiem więcej" itp. Uważam, że nadzszedł czas na okazanie odrobiny pokory. Nie będe również tolerował żadnych utarczek personalnych. Na FN nie powinno też być uwag do osób piszących z błędami gdyż mi również zdarza się popełniać błędy ortograficzne i gramatyczne pomimo, że czasami się bardzo staram (jest to forum nurkowe, a nie poprawnej polszczyny).
Zauważcie, że zagląda tu wiele osób, które zaczynają przygodę z nurkowaniem i dla nich jest jeszcze wiele niewiadomych i głównie dla takich jest to forum, aby im pomóc, a nie wyśmiewać się z ich wiedzy bądź niewiedzy.
Przypomnijcie sobie jakie to forum było jeszcze rok temu i odpowiedzcie sobie sami na pytanie: co jest nie tak i co zrobic żeby to forum służyło wszystkim.
Mam nadzieję, że pisząc kolejne posty zastanowicie się oc piszecie.
Życzę wszystkim i sobie aby FN wróciło do dawnej formy i mam nadzieję, że wspólnie do tego doprowadzimy.
p.s. podobno ryba psuje się od głowy więc porządki zaczynam od siebie. Oświadczam, że osobiście dam sobie po łapkach jak napiszę coś brzydkiego, ale zaraz po mnie idą na "odstrzał" moderatorzy.
Dlaczego?
Na to pytanie sami sobie odpowiedzcie.
Wysłany: 10-02-2005, 23:12
Bardzio dobry pomysl z tym przegladem moderatorow. Szczegolnie polecam przyjrzec sie poscikom pewnej pani bo myslalem ze komuna i etat cenzora skonczyly sie jakies 16 lat temu z pozdrowieniami nurek z jakims tam stazykiem hi
Bardzio dobry pomysl z tym przegladem moderatorow. Szczegolnie polecam przyjrzec sie poscikom pewnej pani bo myslalem ze komuna i etat cenzora skonczyly sie jakies 16 lat temu z pozdrowieniami nurek z jakims tam stazykiem hi
Witam
ja raczej niewiele piszę, ale bardzo chętnie czytam wypowiedzi innych, szczególnie te rzecz jasna, które dotyczą podstawowego tematu forum.
Popieram wniosek o stonowanie wypowiedzi.
Działalność moderatorska Koleżanki, o której wspomina mój przedmówca, zaczyna troszkę faktycznie wymykać się poza ramy typowego moderatora. Tak jakby conajmniej miała jakąś misję dziejową do spełnienia. Troszkę taką belferską formę przyjęła
Wysłany: 10-02-2005, 23:28
clio jestes nielicznym ktory nie boi sie o tym pisac za to grozi "eksmisja" na jakis czas z forum i musisz sie liczyc z nieprzychylnymi postami kilku wazeliniarzy .Ktorzy nie umieja podejsc do tematu obiektywnie pozrdrawiam
Wysłany: 10-02-2005, 23:47
PRETORIANIN napisał/a:
clio jestes nielicznym ktory nie boi sie o tym pisac za to grozi "eksmisja" na jakis czas z forum i musisz sie liczyc z nieprzychylnymi postami kilku wazeliniarzy .Ktorzy nie umieja podejsc do tematu obiektywnie pozrdrawiam
Potraktuj to jako przeszłość. Czytaj uważnie to co napisałem
Wysłany: 11-02-2005, 00:36
No cóż... Rzeczywiście, coś z tym należy zrobić. To już przestawało być F O R U M , a zaczynało być stroną wyznaniową. Te wycinanie postów nie pasujących do "jedynej słusznej racji" kojarzą mi się jak najgorzej. Od dawna zastanawiał mnie fakt braku na tej stronie "nurów" których uważam za (subiektywnie oczywiście) ludzi którzy mają coś do powiedzenia, z ciekawości zrobiłem sondę...i nie było miło. A dlaczego? Odpowiedź powyżej ( i bynajmniej nie chodzi tu o ostrą czasami wymianę zdań). Pozdr.
Wysłany: 11-02-2005, 00:56
Może jeszcze w obronie moderatorów.
Moderatorzy są i będa na takich typach for i dlatego są i tu. Moderatorzy są głównie po to jeżeli ktoś napisze np. post dot. techniki w dziale ogólnym. Moderator to przenosi do działu najbardziej odpowiadającego i jest OK.
Wiadomo, że część nowo zarejstrowanych może na początku nie wiedzieć jak się poruszać po FN i jak korzystać z różnego rodzaju udogodnień, i po to są moderatorzy żeby pomogli, a nie op........... . faktem jest, że jest FAQ i Regulamin, ale prawde mówiąc kto to czyta ? (osobiście polecam )
I jeszcze jedno: więcej luzu. Nie rozgraniczajmy, że ktoś robi uprawnienia w PADI a inny w CMAS a jeszcze inny w ..... . Tu nieistotne jest , że ktoś nurkuje rok czy 20 lat. Pomagajmy sobie, a nie walczmy ze sobą.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 11-02-2005, 00:58
Darku - bądź proszę bardziej precyzyjny. Jakich konkretnie zmian oczekujesz? Pisałeś "przypomnijcie sobie to forum jeszcze rok temu" - czy rzeczywiście tak bardzo się różni? Może mniej trochę wykładów filozoficznych... Napisz wyraźnie - czy wypuszczasz "balona próbnego" podchodząc pod zmiany moderatorów, czy raczej pijesz do niedawnych "złodziejskich" przekomarzań? Uważam, że słowo "bagno" jest nieopowiednie, ja tu bagna nie widzę, nawet w toku tej najgorętszej dyskusji, która tu niedawno miała miejsce. Nie mam pojęcia jaka jest Twoja wizja - nie kształtujesz "tonu" ani "kierunku" w sposób jawny. Być może niejawnie z moderatorami coś tam dyskutujecie, ale ja tego "nie czuję". Jeśli teraz widzisz tu bagno, to czyżby wizja Twoja obejmowała pensjonarskie pogaduchy typu "strasznie się zmęczyłam na ostatnim nurkowaniu, bo on tak szybko płynął" - "na przyszłośc bądź asertywna pod wodą, zatrzymaj się, pokaż stop" i tak dalej?? Odrobina emocji IMHO utrwala znajomości, które niewątpliwie się tu nawiązują. Niedopuszczalne wg mnie jest tylko przekraczanie pewnej ulotnej granicy, w której dochodzi do bezpośredniego ataku pesonalnego, niezależnie od słownictwa. Nie podzielam tez Twojego poglądu nt. ortografii. To nie jest lekcja języka polskiego, każdy popełnia błędy, to oczywiste. Jednak szacunek dla czytelnika wymaga wg mnie tej odrobiny staranności - jak nie wiesz, to sprawdź. Albo popraw, bo się da. Postaraj się. Kiedyś istniała "sztuka wypowiedzi" - wypowiedzi na piśmie i żywej. Ta sztuka zanika. Lapidarny skrót typu SMS zaczyna panować.
Za dużo już bajam, proszę sprecyzuj swoje oczekiwania. To jest Twoje forum. OK. Zatem sprecyzuj, czego oczekujesz bardziej wyraźnie, unikniesz nieporozumień.
PS. Mania jest OK. Uwielbiam z Nią polemizować. Ma dość klasy, aby uznać, kiedy pozostaje na tarczy. Nie każdy to potrafi. Gdyby pod wpływem "cenzurowych nieporozumień" miała np. przestać być moderatorem, byłbym niepocieszony. Stała się cenzorem w Twoim imieniu. Zdefiniuj oczekiwania, nie będzie nieporozumień.
PS2. Dla mnie nie jest to "bagno". Protestuję.
Wysłany: 11-02-2005, 01:10
TomM napisał/a:
Niedopuszczalne wg mnie jest tylko przekraczanie pewnej ulotnej granicy, w której dochodzi do bezpośredniego ataku pesonalnego, niezależnie od słownictwa.
Trafiłeś w sedno. Jednak to co było publiczne to nie wszystko.
TomM napisał/a:
Nie podzielam tez Twojego poglądu nt. ortografii. To nie jest lekcja języka polskiego, każdy popełnia błędy, to oczywiste. Jednak szacunek dla czytelnika wymaga wg mnie tej odrobiny staranności - jak nie wiesz, to sprawdź. Albo popraw, bo się da. Postaraj się. Kiedyś istniała "sztuka wypowiedzi" - wypowiedzi na piśmie i żywej. Ta sztuka zanika. Lapidarny skrót typu SMS zaczyna panować.
Zgadzam się z Tobą, ale są też tu dyslektycy i musimy to wziąć pod uwagę. To jak ktoś pisze najlepiej świadczy o nim samym.
TomM napisał/a:
To jest Twoje forum.
Gdyby było moje pisałbym sam do siebie Może uściśle: to jest nasze forum
TomM napisał/a:
Zdefiniuj oczekiwania, nie będzie nieporozumień.
Tak jak pisałem wyżej. Zależy mi aby forum było w pewnym sensie kopalnią wiedzy i wymiany doświadczeń.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2005, 03:06
Hej
Aby się zanadto nie rozpisywać pozwolę sobie utożsamić moje poglądy z tym, co napisał TomM.
Wiele tekstów nosi silne znamiona lenistwa i niechlujstwa a nie dysgrafii.
Cenzorować należy według mnie zalążki rozgrywek personalnych; ponieważ jednak czasem trudno podjąć decyzję o całkowitym skasowaniu proponuję
stworzyć dział "rozgrywki personalne" lub coś podobnego i tam przenosić wypowiedzi wątpliwej wartości merytorycznej.
Chętni sobie poczytają a właściwa dyskusja będzie czysta.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 11-02-2005, 08:03
TomM napisał/a:
PS. Mania jest OK. Uwielbiam z Nią polemizować. Ma dość klasy, aby uznać, kiedy pozostaje na tarczy. Nie każdy to potrafi. Gdyby pod wpływem "cenzurowych nieporozumień" miała np. przestać być moderatorem, byłbym niepocieszony
Dlaczego zakładasz, że chodzi o tego moderatora?
Może Twoje "UWIELBIENIA" przeniósłbyś na priw albo Gadu-Gadu? To jest forum NURKOWE a ja odbieram wrażenie ze powoli, ale skutecznie zamienia się w miejsce popisów grafomańskich na szczęście tylko kilku osób, co napawa mnie nadzieją, że to się zmieni, ponieważ jak widać wyżej wielu osobom to się nie podoba i tej najważniejszej też, więc Tomku pohamuj swoje zapędy pisarskie i nie zakrzykuj swoimi kilometrowymi wypowiedziami WIEKSZOSCI
Pozdro Scaner
PS. Ewentualnie polecam BLOG http://blox.pl/html
Stopień: P2RescueWM1PL1SS1
Wysłany: 11-02-2005, 08:53
Darku
ciesze sie ze podjęłeś ten temat
często na forum spotkałem sie z atakami tzw."zjadaczy chleba"
doszło do tego że jak chcę sie czegoś dowiedzieć ,o czymś porozmawaić to rozmawaim na priv
zacznijmy może od definicji:
forum (Europa)
(łc. ‘rynek, plac’) 1. miejsce publicznych wystąpień, przemówień. 2. zebranie poświęcone omawianiu spraw z danej dziedziny, a także członkowie takiego spotkania. 3. staroż. plac w miastach rzym. pełniący funkcje polit., rel. oraz handlowe. Zob. agora. 4. Forum Romanum - najsłynniejszy rynek Rzymu, znajdujący się u podnóża Kapitolu i Palatynu, odgrywający b. ważną rolę w życiu społeczno-handlowym i religijnym, a później mający również funkcje polityczno-reprezentacyjne w stolicy imperium.
ku premyśleniu:
ad.1 .... a nie publicznego linczu
ad.2.... a nie udowanianiu sobie co było pierwsze jajo czy kura
ad.4 .... czy aby nie pełnimy funkcji na swoj sposób reprezentacyjnej........
serdecznie pozdrawaim "zjadających zęby"
Panowie i Panie wiecej tolerancji i pokory jesteśmy tylko ludźmi
rozumiem że można miec gorszy dzień-ale to wtedy trzeba dać nura by sie wygłuszyć w świecie ciszy i błekitu
ps.jeszcze jedno spostrzeżenie: jeżeli na forum wchodzi ktos nowy,pyta o coś to prosze nie róbcie czegoś w stylu: "weź i se poszukaj" jest to bardzo odpychające
jeżeli dla ciebie "zjadaczu zębów" jest trudno napisać pare słów a wiesz że temat był poruszany to wklej linka do dyskusji- czy to nie bedzie bardzej przyjemniejsze podejście do tematu
ludzie ale pierolety opowiadacie przecież nórkowanie (nurkowanie) to fun (zabawa) a nie polityka a tu niekturzy (niektórzy) zachowują sie jak klasa polityczna
zwracać uwagę na bezpieczeństwo i uprzejmość a resztę olać
Pozdro dla mojego ulubionego Moderatora (-ki) Ona wie dla kogo
Myślę że motorem wypowiedzi Darka jest ostatnio toczący się na forum konflikt pomiędzy
Ojcem DIR-ektorem i kolegą "technicznym" Panowie nie szczędzili sobie uprzejmości wszelakich pod różnymi pretekstami. A to nurek na zdjęciu nie tak wyglądał lub program udostepniony był nielegalnie. Przyjemne to nie było i przypominało dysputę na temat wyższości świat Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Wzajemne waśnie panowie powinni sobie wyjasnić na privie albo oko w oko. Powiem krótko.To było niesmaczne.Oficerowie nie powinni sie policzkować i pojedynkować się w obecności żółnierzy. W taki sposób można tylko stracić autorytet. Co do Mani to myślę ,że ma na forum raczej więcej symaptyków niż tylko Tomka, a i ja się do nich zaliczam. Dziewczyna ma styl, klasę i ikrę . Eliminuje z dyskusji posty agresywne i obraźliwe i słusznie robi. Ja osobiście też kiedyś przekroczyłem granice dobrego smaku (choć się tej osobie to słusznie się należało) i mój post został usunięty i bynajmniej nie mam o to pretensji - taka jest rola moderatora.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Cezary Kędzia 11-02-2005, 19:39, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 11-02-2005, 13:01
Hmm scaner, jak ci się nie podoba to co ktos pisze to se włącz opcje "ignoruj posty"....
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 11-02-2005, 13:07 opamietanie
Przemek napisał/a:
Hmm scaner, jak ci się nie podoba to co ktos pisze to se włącz opcje "ignoruj posty"....
Coś mi się wydaje, że bardzo często korzystasz z tej opcji, bo delikatnie mówiąc masz ciągle ten sam problem a mianowicie trudno Ci się wstrzelić w temat i wygląda to trochę tak jakbyś czytał już tylko moje posty nie widząc wypowiedzi pozostałych uczestników FN
Pozdrawiam bardzo serdecznie wiernego czytacza moich postów - Scaner
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko