Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Takiego zestawu do fotografii podwodnej jeszcze nie było
Autor Wiadomość
stacu 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2014, 20:48   Takiego zestawu do fotografii podwodnej jeszcze nie było

Hej jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Chciałem się trochę pobawić w fotografię podwodną i po kilku godzinach spędzonych przed netem mam więcej pytań niż odpowiedzi.
Jestem szczęśliwym posiadaczem aparatu canon 550d
1. Chciałem do tego dokupić taką obudowę http://www.ebay.co.uk/itm...%3AMEBIDX%3AIT, która się wydaje świetną alternatywą dla kilkukrotnie droższych firmówek.
Ta obudowa ma zarówno pozytywne jak i negatywne opinie w sieci, ale nikt nie napisał aby przeciekła albo coś takiego.
2. Posiadam 2 takie latarki http://www.ebay.co.uk/itm...984.m1439.l2649 oraz jedną taką http://www.ebay.co.uk/itm...984.m1439.l2649 Gdzieś na tym forum ktoś podważał moc tych latarek, całkowicie bezpodstawnie. Instruktorzy, z którymi nurkowałem śmiali się, że wystarczę ja sam i reszta ekipy nie musi brać latarek. Serio latarki są baaaaaaaardzo dobre i baaaaardzo silne, polecam.
I teraz pytania:
1. Czy ktoś z Was ma obudowę MeiKon? Czy może coś napisać.
2. MeiKon ma tam tak jakby „stopkę” na zewnątrz obudowy, przynajmniej tak wygląda. Czy to czasem nie powinno być wewnątrz obudowy i jakimś kabelkiem przekazanie informacji TTL do lampy błyskowej?
3. Czy te dwie dziury w MeiKon nad obiektywem są po to aby tam zamontować światłowód przekazujący sygnał do lampy błyskowej?
4. Jaki rodzaj komunikacji aparatu z lampą błyskową jest lepszy? Czy przewaga jest „miażdżąca”?
5. Jaką lampę błyskową rekomendujecie? Jako światło prowadzące (chyba tak to się nazywa) zamontuję sobie jakoś 1-2 latarki, natomiast chciałbym jeszcze jakąś lampę błyskową. Co rekomendujecie do mojego aparatu/zestawu? Zakładam, że lampa NIE musi mieć światła prowadzącego (jeżeli przez to ma być dużo droższa), ponieważ moje latarki powinny się sprawdzić, ale za to powinna być w miarę silna.
6. Czy przy tak silnych latarkach muszę mieć 2 lampy błyskowe, czy zestaw z latarkami się sprawdzi?
Mam nadzieje, że latarki, które znalazłem oraz baaaaardzo tania obudowa zainteresuję forumowiczów. Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam

Jagmin 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2014, 23:32   

Ad. 5 i 6
użycie latarek z tak skupionym światłem spowoduje, że na fotografii będzie biała plama/plamy w miejscu, na które świecą.
Rozwiązanie, to np. wyjąć lustra całkiem lub, ale to zupełnie nie koniecznie, zastąpić białym krążkiem lub płaskim stożkiem, ew. pomalować ścianki głowicy na biało.
Ostatnio zmieniony przez Jagmin 19-06-2014, 23:33, w całości zmieniany 1 raz  

stacu 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2014, 00:00   

to sie zgadza,
Znalazlem info, ze MeiKon ma mozliwosc polaczenia optycznego i stopka
pytanie jak to dziala w praktyce?

Doman 

Stopień: PADI DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2014, 22:39   

Mam obudowę do Canona 600d
Na pyt. 2 to tylko tzw. coldfoot, bez żadnych połączeń wewnętrznych. Można na niej zainstalować adapter kulę 1". Połączenie z lampami to podwójne złącze na kabel optyczny. Te dwie dziury nad obiektywem. Ja stosuję lampę INON 200 z powodzeniem. Jako prowadzące mam przerobionego (własna konstrukcja wewnętrzna) grala G1 z dyfuzorem (też własna konstrukcja).
Problem z tymi obudowami jest taki że ciężko je utrzymać bez handsetu (szczególnie w rękawicach) ale jeśli planujesz instalację lamp to i tak musisz go mieć.
DOMAN

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-07-2014, 10:55   

Doman, miło Cię "czytać" !!! ..... dawno się przerzuciłeś na tą obudowę z Olka???
Podeślij jakiegoś linka do swoich zdjęć !!!!

stacu, czy w tej obudowie można podłączyć jakiś mokry konwerter??
Do jakiego obiektywu jest ten port??

Światło pilotujące do wspomagania autofokusa nie musi być silne i byłoby super gdyby się wyłączało na czas robienia zdjęć, wtedy łatwiej jest uniknąć backscatteru w zasyfionej wodzie. Więc jeśli chcesz doświetlać tymi swoimi latarkami to raczej daj na ramionach a nie na tych stopkach na obudowie.

ad.4 nie ma znaczenia w Twojej obudowie
ad.5 Inon ma dobre fotocele i system sTTL
Ostatnio zmieniony przez TomekP 01-07-2014, 10:56, w całości zmieniany 1 raz  

Doman 

Stopień: PADI DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-07-2014, 13:27   

Cześć,
Całkiem niedawno przeszedłem na ten model, jeszcze testuję różne konfiguracje ustawienia lamp. Zdjęć nie publikowałem ale wieczorem wystawie tutaj jakież z nocnego w Egipcie. Olkiem jeszcze robię co nieco, ale płytko, bo poniżej 20 przecieka mi jeden przycisk podczas naciskania.
Obudowa jest niestety do standardowego obiektywu 18-55 i to bez żadnych filtrów bo się nie będzie do końca rozwijał. Pasuje też do 26, niższe będą już miały winietowanie na rogach. W innych obiektywach jest problem z wymianą rolki do ustawiania zoomu.
Podsumowując obudowa tania, ale za to nie daje większych możliwości rozbudowy poza standard
Konwertera nie podłączysz trzeba by pokombinować z wymianą pierścienia (ok 300 zł) na taki ze złączem do mocowania, bo standardowy niestety to tylko osłona

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu