Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dominikana - północ czy południe?
Autor Wiadomość
Kerun 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-08-2004, 08:19   Dominikana - północ czy południe?

Zamierzamy się wybrać w lutym na Dominikanę. W związku z powyższym zbieramy informacje na temat najlepszych i najładniejszych miejsc do nurkowania zarówno dla zaawansowanych jak i początkujących nurków.
Mam nadzieję że dzięki Wam szybko podejmiemy decyzję czy jedziemy na północ, południe czy wschód (Punta Cana) wyspy.

Dzięki

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 04-08-2004, 08:28   

hej
duzo zalezy od tego co bedziecie robic, jak chcecie nurkowac.
na poludniu kilka lat temu pare razy zanurkowalem - trzeba przyznac ze mi sie odobalo - kolorowo, cieplo, fosforyzujace rybki - pierwszy raz wizialem takie kolory pod woda
ale poza tym nie pamietam, by bylo tam wiecej szczegolnie interesujacych rzeczy
na polnocy sa jakies wraczki - spodziewam sie ze moga byc naprawde ladne.

wschodu nie znam w ogole - jest (byl) malo popularny. nie bylo tam czego szukac, a przynajmniej o niczym takim nie slyszalem

Kuba

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 04-08-2004, 08:39   

tu jest link (chyba) do bazy gdzie nurkowalem
http://www.proaquadiving.com/vd/en/

na pewno byla w Juan Dolio
swoja droga jeslibyscie sie tam wybrali polecam calodzienna wycieszka na Cataline (wyspa przypominajaca dawne reklamy bounty - bialy piaseczek, palmy kokosowe na plazy,gleboko-blekitna, krystalicznie czysta woda
no i jednak sa tez jakies wraczki

Kuba
ps. acha....zapomnijcie o czyms takim jak profesjonalna obsluga instruktorska czy divemasterska. plywanie bylo typu "HURRRRRAAAAAAAa" - wszyscy do wody
a my jako niezbyt doswiadczeni nawet nie zdawalismy sobie sprawy z ewentualnych zagrozen, ba nawet o nich nie wiedzielismy (kurs nurkowania zrobilem znacznie pozniej, na Dominikanie nie bylo to potrzebne, nikt sie tym nie interesowal. DM robil chetnym 20 minutowy kursik w basenie i juz (a schodzil pod woda z 6 takich podwodnych specjalistow jak ja)....
dobrze, ze nic sie wtedy nikomu nie stalo

Kuba

WolfEeel 

Stopień: AOWD
Kraj:
Canada

Wysłany: 04-08-2004, 12:27   

Z tego co mi wiado (info z drugiej ręki) to nurkowanie w Punta Cana jest cieniutkie. Południe jest o wiele lepsze.

KrzyHo 

Wysłany: 04-08-2004, 17:25   

Cześć,
byłem na północnym wybrzeżu kilka lat temu w dwóch miejscach. Sosua to miejscowość koło Puerto Plata oraz na końcu półwyspu Samana.
Niestety wtedy nurkowałem tylko w ABC, ale widziałem w obydwu lokalizacjach grupy nurków wypływające codziennie łódką, więc pewnie miejsc tam nie brakuje. Dużo fajniej było na Samanie, bo wzdłuż całego wybrzeża była rafa dostępna z brzegu a poza tym rajski krajobraz. Przypominam sobie teraz, że nawet oglądałem mapę miejsc nurkowych (w hotelowej bazie) dostępnych z naszego hotelu i były tam ścianki i jaskinie o różnej głębokości, generalnie kilkanaście miejsc oprócz rafy oczywiście, która jest wszędzie dookoła. Z dodatkowych atrakcji, to wracając łodzią ze snorklowania trafiliśmy na stado waleni, które w okolicach lutego płyną tamtędy na południe. Widok ogromnej płetwy znikającej w toni robi wrażenie. Ech! żeby tak móc dać nura za nimi.

Pzdr
KrzyHo

mczaq 

Wysłany: 04-08-2004, 22:24   

Tak się składa, że w najbliższym czasie będę nurkował na Dominikanie przez 3 tygodnie. Mam w planie srobić dokładny rekonesans baz i nurkowisk ze wszystkich 3 stron. Po powrocie chetnie zdam relację.

Victoria 

Stopień: DM, Adv. Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-08-2004, 00:29   

mczaq napisał/a:
Tak się składa, że w najbliższym czasie będę nurkował na Dominikanie przez 3 tygodnie. Mam w planie srobić dokładny rekonesans baz i nurkowisk ze wszystkich 3 stron. Po powrocie chetnie zdam relację.

Baw sie dobrze i przywiez ciekawe informacje :)

Waldemar Jarzynka 

Wysłany: 05-08-2004, 08:44   

Cześć,

Nurkowałem na Dominikanie kilka lat temu.
Zgadzam się z Kubą że nie bardzo przejmują się standardami bezpieczeństwa.
Nurkowałem na północy (chyba Punta Cana). Północ jest mniej ciekawa niż
południe. M.in. z tego powodu, że jest przetrzebiona przez miejscowych (kupić piękny koral żaden problem).
Wg.miejscowych nurków południe jest ciekawsze dlatego, że
morze Karaibskie jest zdecydowanie berdziej bogate w życie na południe
od Haiti/Dominikany.

Pozdrowienia
Waldek(Wally) :-D

mczaq 

Wysłany: 05-09-2004, 02:33   

no to Jestem z powrotem. Potrzebuję trochę czasu żeby ochłonąć po podróży i może zacznę dozować informacje ;-) .
Inf.nr. 1: drogie nury ( to dotyczy całej Dominikany) i mało ciekawie (to dotyczy południowo-wsch częsci wyspy - okolice Punta Cana, Bavaro) jeżeli ktoś nastawia się na turystykę "akwariową" i widoczki rybek

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu