Wysłany: 31-07-2015, 09:28 201 metrów w albańskiej jaskini
Witajcie. Wróciliśmy z tygodniowego pobytu w Albanii. Udało się zrealizować plan powzięty w zeszłym roku, a mianowicie zanurkować z jaskini Viroit poniżej 200 metrów. Zapraszam na krótki film z tego nurkowania: https://www.youtube.com/watch?v=YXErNVfPfPE
Gratuluję wspaniałego nurkowania i dziękuję za film.. Co to za alerty na kompie się wyświetlają?
Nie korzystam z elektronicznego sterowania CCR, robie wszystko ręcznie wiec elektronika sie burzy, że mam inne parcjalne w pętli niż ustawione na handsetach.
gazeliusz napisał/a:
Gratuluję wspaniałego nurkowania i dziękuję za film.. Co to za alerty na kompie się wyświetlają?
Nie korzystam z elektronicznego sterowania CCR, robie wszystko ręcznie wiec elektronika sie burzy, że mam inne parcjalne w pętli niż ustawione na handsetach.
Z tego co zauważyłem z filmu to X1 burzy sie o PPO2 , bo jest zbyt niskie wg,jego ustawień , nie ma to związku z techniką obsługi manualnej reba , X1 nie jest online z rebem !!! , włączenie setpointu w handsecie równa sie z uruchomieniem solenoidu , więc nie ma co sie burzyć elektronika , Zioło musiał mieć coś innego na myśli
Info dla "Gazeliusz" bo Ty "PawelW" jak nurasz na CCR-ach to pewnie wiesz. Wypis na handsecie "ALERT 1.4 0.4" oznacza UWAGA !!! masz w pętli oddechowej PPO2 1.4, a zadane elektronice to 0.4. Dzięki takiemu ustawieniu unikam dodawaniu tlenu przez selenid. Dlaczego tak? - to raczej temat na dłuższą pogawędkę (na forum pewnie skończyło by się to kolejną awanturą . Co do wyświetleń na X1 - to już inna historia. Cały wyjazd od początku był mocno awaryjny elektronicznie. Jeśli ktoś ma ochotę pogwarzyć w tym temacie będę na Hańczy u Tadzia Słowikowskiego 9-12.09.2015
na filmie nie widziałem komunikatu z handsetu , tylko ten z X1 , a ze nie masz podpiętego do reba , stąd moja odpowiedz ,
Zioło napisał/a:
Wypis na handsecie "ALERT 1.4 0.4" oznacza UWAGA !!! masz w pętli oddechowej PPO2 1.4, a zadane elektronice to 0.4
ustaw tryb "manual" w handsecie , unikniesz krzyku ALERT , ja często przekraczam PPo2 na wyższe , a tryb manual ma tylko pokazywać co jest w pętli i cicho siedzieć
co do X1 to chetnie bym sie dowiedział jakie miałeś z nim problemy, bo tez go uzywam , na hancze niestety sie nie wybieram
na filmie nie widziałem komunikatu z handsetu , tylko ten z X1 , a ze nie masz podpiętego do reba , stąd moja odpowiedz ,
Zioło napisał/a:
Wypis na handsecie "ALERT 1.4 0.4" oznacza UWAGA !!! masz w pętli oddechowej PPO2 1.4, a zadane elektronice to 0.4
co do X1 to chetnie bym sie dowiedział jakie miałeś z nim problemy, bo tez go uzywam
PW
Jasne - już odpowiadam. Przestał reagować na pukanie, dopiero jak zacząłem go obsługiwać za pomocą stuknięć palnikiem latarki udało się przestawić PPO2. X1 są dość chimeryczne, mieliśmy przypadki, że zanurkowały będąc na powierzchni na 155 metrów w sposób wybuchowy i zostawały tam do wyczerpania akumulatora. Często też po wyjściu z wody zostawały tam nadal i dopiero, gdy akumulator się wyczerpał można było coś z nim zrobić. To jak sądzę wina czujnika głębokości, który nie bierze pod uwagę zmiany ciśnienia atmosferycznego przed wejściem do wody i po wyjściu z niej ( to oczywiście taki mój domysł, niczym nie potwierdzony). W dwóch sztukach padły nam też wyświetlacze. Raz zdarzyło się, że X1 podczas nurkowania się zresetował i rozpoczął nurkowanie od nowa. To co napisałem dotyczy 5 sztuk z naszej ekipy.
Dziękuje za odpowiedz , widzę że czeka mnie jeszcze nurkowanie na powierzchni , bo pozostałe Wasze przypadki też przeżyłem , ale cóż byłoby nurkowanie bez przygód , i nauka bez jej wykorzystania w praktyce
Dziękuje wszystkim za miłe słowa i obiecuje w przyszłym roku przybliżyć Wam tą tajemniczą szczelinę na 201m. To może być kolejne wąskie przejście do dalszego systemu jaskini. To jednak pokaże dalsza jej eksploracja. Żywię nadzieje, że nikt do tej pory nie pogwałci honorowego kodeksu i nie przekroczy mojego przodka.
Po pierwsze to gratulacje i mega szacun za wykonanie takiego nurkowania i jeszcze dokumentację zdjęciową dla "zwykłych" nurków Nie rozumiem tylko...
Zioło napisał/a:
Żywię nadzieje, że nikt do tej pory nie pogwałci honorowego kodeksu i nie przekroczy mojego przodka.
czy przy eksploracji (tej właśnie prawdziwej, jak na ww. przykładzie a nie odkrywanie czegoś odkrytego przez kogoś "na nowo") obowiązuje zasada "nie odkrywaj tego ponieważ to moje"?
Tak to powinno wyglądać. Jeżeli jakaś ekipa zazwyczaj w ciągu roku nie zrobi akcji do danej miejscówki to traci do niej prawo. Chociaż z tym miejscem to chyba bardziej skomplikowana sprawa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko