Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki program do obróbki video?
Autor Wiadomość
wujek130 

Stopień: AOWD/wreck
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2016, 13:17   Jaki program do obróbki video?

Witam!!! Znacie i możecie polecić jakiś prosty program do obróbki filmów? Mam parę nagrań na kamerce sportowej i chciał bym to jakoś połączyć. A może ktoś posiada instalkę takiego programu i mógł by podesłać??

Jozio 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2016, 13:44   

Movie Marker powinien być standardowo w Windowsie to prostego montażu wystarczy.

budiver 

Stopień: instruktor CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2016, 14:01   

Jozio też dołączam się do tych pytań. Pierwszy raz nakręciłem latem wideo. Z obróbką zdjęć niemam problemu, ale z filmikami się okazało nie tak prosto. Pierwsze pytanie na jaki format przerobić avchd? Drugie czy w MovMark obrabiać surowe pliki? Trzecie da się w MovMark poprawić trochę kontrast i kolor? Pzdr. Arek

KowiKowi1979 

Stopień: IANTD+DSAT+NAUI+PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2016, 22:02   

Wszystkie programy mają podobny interface. Możesz sobie ściągnąć tzw "triale" działające 30 dni i zdecydować, który ewentualnie później wybrać. Od jakiegoś czasu składam krótkie filmy przy pomocy VideoStudio ProX7 (Corel), dawniej NCH VideoPad. Sporo znajomych chwali też Sony Vegas. Do edycji materiału "time lapse" i "slow motion", ale też całych filmów całkiem dobrze nadaje się Go Pro studio (programik jest darmowy). Wszystkie te programy mają możliwość ustawiania kontrastu, koloru i wielu efektów.
Linki do programów znajdziesz w Google.

PawelF76 

Stopień: TMX
Kraj:
Norway

Wysłany: 04-01-2016, 06:35   

Ja używam Pinnacle Studio 18. Są też starsze wersje programu, które świetnie radzą sobie z materiałem video z GoPro. Zaczynałem z Pinnacle Studio 16. Oryginalny program można nabyć w sklepach "nie dla idiotów". Koszt 18 to jakieś 250zł. Starsze wersje pro za stokilkadziesiąt złotych można nabyć. Świetnie sobie radzi ze slowmotion, efektami, przejściami i czołówkami. Posiada również możliwość doboru podkładu muzycznego z własnej biblioteki oraz masę dodatków.

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-01-2016, 08:47   

KowiKowi1979 napisał/a:
całkiem dobrze nadaje się Go Pro studio

Tu bym się nie zgodził. Używam i ciągle się zastanawiam kiedy mnie trafi i kupie coś innego.
Zawisza się, wysypuje, potrafi uszkodzić własny plik. Przeszkadzają mu polskie znaki diakrytyczne na ścieżkach do plików...
Choć oprócz tego reszta mi wystarcza :-)

[ Dodano: 04-01-2016, 08:51 ]
Cytat:
Ja używam Pinnacle Studio 18

Właśnie sobie testuje. Możesz powiedzieć czy dla totalnego amatora wersja "plus" lub "ultimate" zawiera coś ciekawego?
Najnowsze jest Pinnacle Studio 19.

Jozio 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-01-2016, 09:23   

budiver napisał/a:
Jozio też dołączam się do tych pytań. Pierwszy raz nakręciłem latem wideo. Z obróbką zdjęć niemam problemu, ale z filmikami się okazało nie tak prosto. Pierwsze pytanie na jaki format przerobić avchd? Drugie czy w MovMark obrabiać surowe pliki? Trzecie da się w MovMark poprawić trochę kontrast i kolor? Pzdr. Arek

Tego twojego formatu to nie znam.
Natomiast co do obróbki ja używam Pinacle Studio 16 według mnie jeden z prostszych programów a ma wszystkie bajery choć wiem że są nowsze wersje ja się do swojej przyzwyczaiłem i nie narzekam a plikami z Gopro też daje sobie radę.

Tylko napisy dodaję w Movie Markerze to się łatwiej tam to robi.

Pozdrawiam.

wujek130 

Stopień: AOWD/wreck
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-01-2016, 10:22   

Dziękuje za podpowiedzi. Wstępnie pobawię się z Movie Maker,a z czasem może sprawię sobie Pinacle Studio. Widziałem na serwisie aukcyjnym że można nabyć taki program za kilkadziesiąt złotych (w zależności od wersji).

PawelF76 

Stopień: TMX
Kraj:
Norway

Wysłany: 04-01-2016, 14:24   

Cytat:
. Możesz powiedzieć czy dla totalnego amatora wersja "plus" lub "ultimate" zawiera coś ciekawego?
Najnowsze jest Pinnacle Studio 19.

Używam wersję ultimate. Na początku próbkowałem z podstawową wersją ale brakowało mi nieco możliwości montażu czcionek tytułów, schematów przejść itp... Wersja ultimate jest nieco bogatsza w te dodatki a jeśli chodzi o samo działanie programu to różnic w działaniu pomiędzy np.16 a 18 zbyt wielkich nie zauważyłem. Skłonił bym się nawet stwierdzić, że 16 lepiej mi chodziła. Ultimate daje więcej możliwości w montażu. Ja się bawię tylko plikami video z GoPro. W zupełności mnie ten program zadowala. Czasem tylko z niewiadomych przyczyn, żadko ale się zdarza, program przestaje działać. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. W każdym razie konwersja filmu w full HD ok 30 min zajmuje mi ok 20min i nic złego się nie dzieje, ale to też zależne od hardware.

[ Dodano: 04-01-2016, 14:27 ]
A i jeszcze dodam, że po samoczynnym wyłączeniu program powraca do edycji automatycznie i nie traci się dotychczasowego podtępu montażu...dziwne... Na szczęście... :)

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-01-2016, 15:20   

używam Sony Vegas - prosty i łatwy w obsłudze, na youtube chyba wszystkie możliwe filmiki instruktażowe co i jak zrobić w tym programie.

Jozio 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-01-2016, 17:23   

wiecznychlopiec napisał/a:
używam Sony Vegas - prosty i łatwy w obsłudze, na youtube chyba wszystkie możliwe filmiki instruktażowe co i jak zrobić w tym programie.

Też mam ten program ale jak dla mnie za ciężki w obsłudze.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2016, 19:52   

wszystkie moje jutubowe wersje filmików robiłem w movie maker'ze. Obsługa prosta, jak konstrukcja cepa i to co jest potrzebne- można wykonać. Nie wiem, jakie wymagania potrzebują w/w programy. Ja wszystko robię na laptopie z i5 i 2,5 GHz i grafice GeForce GT 740M i 8 G Ram'u. Boję się, że na "porządnym" programie będzie się zawieszać i ciężko przetwarzać. A jak na razie nie widzę potrzeby czegoś "Ekstra".

A tutaj moje movie

Zapraszam do oglądania i komentarzy... :bee
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 04-01-2016, 19:55, w całości zmieniany 1 raz  

pawel123 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-01-2016, 19:55   

Sony Vegas używam, fajne możliwości plus małe wymagania sprzetowe

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-01-2016, 19:57   

pawel123 napisał/a:
Sony Vegas używam, fajne możliwości plus małe wymagania sprzetowe

ja na swój lapek nakierowuje wentylator pokojowy :D

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-01-2016, 21:46   

Dla mnie Vegas wydał się być zbyt drogi jak na amatorskie zabawy z video.
Kiedyś coś działałem na Pinnacle - rzeczywiście proste w obsłudze ale narzekałem na stabilność tej aplikacji. Może teraz się poprawiło.
Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na Sony Movie Studio w wersji Platinum - koszt to mniej niż 20% ceny Vegas'a, a do "standardowych amatorskich filmów nurkowych" powinno wystarczyć.

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 04-01-2016, 23:04   

Wszystko co robię i moja rodzina robimy na darmowym iMovie
Ostatnio zmieniony przez Scaner 04-01-2016, 23:04, w całości zmieniany 1 raz  

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2016, 01:21   

CyberLink PowerDirector 11 - swego czasu pojawiła się darmowa delikatnie okrojona wersja do ściągnięcia.

Ma:
- korekcje kolorów i white balance
- stabilizację (całkiem dobrą)
- odszumianie obrazu (pozbycie sie paprochów) i dźwięku
- customowe tytuły, napisy
- przejścia między filmami
- szybki podgląd składowych filmów
- wszelakie kopiuj/wytnij/wklej
- możliwe miksowanie kilku ścieżek dźwiękowych
- wybór kilku formatów wyjściowych wraz z dużym bitrate pliku wyjściowego i obsługę nawet 4K
- rotacje,maskowania i inne pierdoły...

Wszystko intuicyjne, wszystko za darmo i chodzi na nienowym już laptopie z i5 z 8gb ramu :-)
Poblokowane były tylko jakieś bezużyteczne bajery i wodotryski.
Bije możliwościami gopro studio i w.movie makera...
Ostatnio zmieniony przez Mieciu 05-01-2016, 01:22, w całości zmieniany 1 raz  

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 05-01-2016, 21:28   

Dzięki, pobrałem program i będę testować Cyberlinka, jeżeli mój laptop pociągnie.

Przy okazji wyszukałem i zainstalowałem Wondershare, będę go testować.

Korzystam z Movie Maker, ale wydaje mi się, że w tym programie traci się na jakości filmików po montażu.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu