Wysłany: 16-12-2024, 11:53 Poradźcie jaki komputer
Witam,
Nurkuję od wielu lat, chyba od 10-ciu lat używam komputera Aeris Atmos Elite T3 z transmiterem (obecnie nieprodukowany). Ponieważ dziadek coraz częściej się zawiesza, chyba czas mu na emeryturę. No i zastanawiam się nad zakupem nowego komputrea. Moim no. 1 jest Shearwater Peregrine TX (z transmiterem) ale nie mam doświadczenia z tą firmą. Jaka jest Wasza opinia? Może zaproponujecie coś innego i dlaczego?
Moje wymagania: Duży czytelny wyświetlacz (wzrok już nie ten), transmiter, nie nurkuję technicznie ale nitrox z możliwością zmiany gazu pod wodą jak najbardziej.
Będę wdzięczny za sugestie.
Wysłany: 16-12-2024, 13:52
Mam peregrina bez tx od 2-3ch lat. Twoj bedzie mial kompas cyfrowy (nie korzystam) i wpięcie w transmiter. Nie wiem jak będzie działac jak we flaszkach będziesz miał nitrox. Może to definiujesz i wg tego liczy ci deko. Bynajmniej skoro transmiter podaje ci tylko ilosc gazu we flaszce po ciśnieniu to raczej na kalkulacje nie bedzie to miało wpływu, bo deko przelivczy ci komp. Jedyny scenariusz jaki widze, to że kompa da ci znać, że masz wypieprzacw wyżej bo zabramnnie ci gazu na deko. Choc nie wiem czy to realne. Co do firmy Sharewater to top topów. Pamietaj jednak, że Peregryn nie jest jakiś wielki jesli chodzxi o wyświetlacz. Mogę ci podesłać zdjęcia na ręce. Moim zdaniem, to jeden z tych kompów, które warto wiąć pod uwagę. Dobry serwis, dobry sprzęt i w topie jeśli chodzi o niezawodność. Fajnie, że ładuje się indukcyjnie. Nie ma szans by rozwalić port ładowania. BT też jest ok, choć ja nie korzystam. Ładowac trzeba raz na kwartał nurkując po 3h co dwa tygi.
Wiek: 50 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 17-12-2024, 20:12
Kiedyś zastanawiałem się nad Shearwater-em ale niezdecydowałem się na tą firmę ze względu na za dużo danych naraz na wyświetlaczu, przez co obraz jest mało czytelny.
Dwa, nieintuicyjna obsługa (bawiłem się Petrelem). jakieś długie i krótkie naciśnięcia. Kto to spamięta. Nie wiem może w tym nowym jest już lepiej.
Zdecydowałem się na OSTC4, ale on nie ma transmitera.
Wysłany: 17-12-2024, 21:30
W Petrelu nie ma długich naciśnięć, a wyłącznie krótkie. Tam są przyciski piezoelektryczne, które są w stanie dawać tylko impulsy.
Niektóre opcje UI Petrela z dwoma przyciskami są bardziej intuicyjne niż w Ratio - z czterema.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko