|
FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...
|
Witamy Gość |
Obecny czas to 19-05-2022, 14:09 |
Statystyki |
Nasi użytkownicy napisali 333857 postów, 27709 tematów
|
Mamy 12489 zarejestrowanych użytkowników
|
Ostatnio zarejestrowana osoba: leszekmachnik
|
|
|
PORTAL FORUM-NURAS |
Najnowsze posty z FORUM |
ODWRÓCONY TWIN. |
Autor: JOE @ 07-05-2022, 14:44 |
Witam. Chciałem zapytać czy ktoś zetknął się z nurkowaniem w odwróconym twinsecie.
W ten sposób ,że zawory są na dole.
Czy sprawia to jakieś szczególne problemy lub z jakiśchś powodów nie należy tak nurkować??
Myślę że łatwiej kręcić gałkami i butle nie wywrócą się na zawory
Proszę o jakieś uwagi
|
Komentarze: 1 :: Zobacz komentarze (Dodaj swój komentarz) |
Bauer Junior, jaki olej? |
Autor: maciek811 @ 04-05-2022, 09:51 |
Wpadła mi w łapy używana sprężarka Bauer J2B
Rok produkcji 1998
Według katalogu Bauer'a
Powinienem ją zalać olejem syntetycznym N19745, N19745-1, N19745-5, N19745-20
Problem jest taki, że tego oznaczenia nie mogę nigdzie dostać, w sklepach online są tylko dwa rodzaje olej syntetyczny N 28355-1 lub olej mineralny N 22138-1.
Jak to ugryźć?
|
Cressi Leonardo |
Autor: pilomatt @ 18-04-2022, 12:42 |
Cześć. Padła mi bateria w komputerku, po włożeniu nowej na ekranie wyświetlą się wszystkie symbole jakie są możliwe po czym gaśnie i nie da się nic sprawdzić. Czy to oznacza że komputer się skończył ?.
|
Komentarze: 2 :: Zobacz komentarze (Dodaj swój komentarz) |
Suchy skafander kalosze flexole |
Autor: Patryk1980 @ 16-04-2022, 08:45 |
Witam wszystkich. Mam mały, a w sumie niemały dylemat. Skafander Santi mam z kaloszami i teraz kilka pytań:
1. Czy kalosz powinien siedzieć na styk czy powinna być w nim wolna przestrzeń?
2. Niestety z uwagi na rozmiar nie mogę dopasować idealnie kalosza. Albo jest zbyt duży i noga luźno lata albo ciśnie w palce. Pytanie ile stosujecie warstw ocieplenia nurkując? Jak założyłem kalosz+ skarpeta z wełniana + skarpeta Santi było w miarę. Tylko czy to nie zbyt dużo warstw? Zwłaszcza na lato.
3. Czy może lepiej iść we flexole lub rock buty? Ważę okolice 100kg, a wszystko pod konfig na twina.
Dzięki za porady
|
Komentarze: 10 :: Zobacz komentarze (Dodaj swój komentarz) |
DS Gudrun. Abelnes - Norwegia |
Autor: PawelF76 @ 02-04-2022, 06:45 |
Witam i zapraszam na kolejny filmik z naszych wrakowych nurkowań. Tym razem padło na DS Gudrun w Abelnes. Wybudowany w szczecińskiej stoczni, Gudrun odbywał rejs na północ z ładunkiem amunicji i cementu kiedy to 10 grudnia 1944 roku zaskakujący atak mosquito poważnie uszkadza okręt. Po tym ataku, który został uwieczniony przez jeden z samolotów na fotografii, udaje się zakotwiczyć w pobliskim Abelnes ale ponawiane ataki przesądzają lis Gudrun i znika pod wodą osiadając na dnie fjordu na głębokości 47 metrów.
Zapraszam na film:
https://m.youtube.com/watch?v=4xM3tHxmg6k
|
Komentarze: 4 :: Zobacz komentarze (Dodaj swój komentarz) |
Wraki |
Autor: Navi7 @ 31-01-2022, 13:11 |
Pokażę nowe nieznane i nieopublikowane wraki.
Duże doświadczenie nie jest wymagane. Wymagana dyskrecja i uczciwe podejście do tematyki. Max jedna osoba na nurkowanie.Kontakt tylko telefoniczny.604 234 158
|
Komentarze: 0 :: Zobacz komentarze (Dodaj swój komentarz) |
Divetrek? |
Autor: maran @ 21-01-2022, 19:57 |
Witam
Ktoś wie czy Wojtek ma zamiar podnieść forum?
Czy już umarło i można zapomnieć.
|
Aqualung LEGEND 3 |
Autor: Piotrmazi @ 12-01-2022, 08:07 |
Cześć
Czy ktoś ma doświadczenia z automatem AQUALUNG Legend 3? To chyba miarę nowy model i czy jest tak niezawodny jak np. AQUALUNG Legend LX Supreme? W opisach jest że super itd. ale będę wdzięczny za info od osób, które korzystały z tego automatu.
Piotr
|
uszkodzony uwatec digital |
Autor: fazinsk @ 09-01-2022, 12:39 |
Podczas wyjmowania digitala z kapsla uszkodziłem tylną obudowę. Wypłyną z niego jakiś płyn. Domyślam się, żę glikol czy coś takiego. Wszystko niby działa. Czy urządzenie nadaje się do nurkowania tylko może parować czy jest do wyrzucenia?
|
Komentarze: 2 :: Zobacz komentarze (Dodaj swój komentarz) |
|
|
Kto jest na czacie |
Na czacie jest 0 użytkowników [
Zaloguj się by wejść na czat ] |
|
|
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko |