FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - zatoki

koziołek65 - 29-01-2007, 19:59
Temat postu: zatoki
witam, mam duży problem z zatokami. grozi mi punkcja. napiszcie proszę czy ktoś przez to przeszedł, czy pomogło i czy po punkcji nie ma nawrotów zatok ?? pozdrawiam.
biernik - 29-01-2007, 21:24

Ja właśnie lecze zatoki.
Podstawą jest to ze po punkcji nie ma powrotu zatok, tylko zatoki ogólnie są chorobąpowracającą.
Więc czy zrobisz punkcje czy nie to i tak istnieje ryzyko nawrotu.
Z tym ze jak nie wyleczysz to będzie cię męczyć cale zycie :)

bskb - 29-01-2007, 22:25

jeszcze zależy co masz za problem z tymi zatokami.
Ja miałem punkcję robioną dwa razy (ale jakby w serii - więc liczy się jako jedno leczenie). Problemem było zapalenie, pochodzące od alergii na pyłki roślin. Problemy (zapalenie) nie powróciły. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, więc nie wiem czy mój przykład może ci jakkolwiek posłużyć (może są różne przyczyny zapalenia, takie z nawrotami i takie bez).
Generalnie punkcja daje poczucie "spłukania kibla" (przepraszam za wyrażenie - kto miał ten zrozumie :mrgreen: ), wielka pomoc, niemożność nurkowania przez 1,5 m-ca, brak nawrotów (obecnie nurkowania bezproblemowo). Tak było u mnie.

mysiar - 29-01-2007, 23:22

Ja "wyleczylem" sobie zatoki troche drastyczna metoda, ktorej nie polecam nikomu.
Jak zazalem nurkowac to przy zanurzaniu klulo mnie w zatokach czolowych mocno w szczekowych mniej.
Przy wynurzaniu wyrzucalo mi nosem bardzo duzo sluzu (pewnie z zatok) razem z krwia.
Trwalo to przez kilka nurkowac. Wystraszylem nawet raz partnera bo zapomnialem mu o tym powiedziec.
Od tego czasu nie wiem co to jest katar, a przy nurkowaniu nie czuje zatok wcale.

Jak juz pisalem nie polecam tej metody nikomu. Ja to zrobilem z desperacji bo chcialem nurkowac .

koziołek65 - 30-01-2007, 18:22

już po ptokach. właśnie wróciłem od lekarza. nawet nie bolało. jeszcze przez pewien czas będę brał leki przeciwalergiczne i powinno być ok. pozdrawiam i dziękuję za rady i zainteresowanie.
Smok - 30-01-2007, 20:55

mysiar napisał/a:
Ja to zrobilem z desperacji bo chcialem nurkowac .

Duch w Narodzie nie ginie, odwalamy podobne głupoty żeby wleźć pod wodę.

pozdrawiam rc