FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZÊT - Komfortowa p³yta

waldo - 14-07-2003, 19:46
Temat postu: Komfortowa p³yta
Witam !

W zesz³ym tygodniu przymierzy³em worek DiveRite z p³ytê + uprz±¿ (sprzedawan± przez Scubaservice ). Po uzbrojeniu kompletu w butlê 15, ca³o¶æ za³o¿y³em na plecy i .... by³o to bardzo niewygodne. P³yta uciska³a mnie w plecy (dolna krawêd¼ p³yty). Trochê pobawi³em siê z uprz꿱 i obni¿y³em nieco butlê, ale ucisk nie ust±pi³ - przeniós³ siê tylko trochê ni¿ej.
Czy wszystkie p³yty tak maj± ?

Trans Pac II jest super wygodny, ale nie nadaje siê do twina :(

maretzky - 14-07-2003, 20:34
Temat postu: Re: Komfortowa p³yta
waldo napisa³/a:
Czy wszystkie p³yty tak maj±? Trans Pac II jest super wygodny, ale nie nadaje siê do twina :(

Nadaje nadaje. Jezeli p³yta Cie uwiera to albo jest zalozona na zle otwory albo zle wycieta. Plyty DR sa beznadziejne pod kazdym wzgledem wiec nie radze ich stosowac jako wyznacznik. Zaloz sobie plyte OMS - pasuje dobrze i nic nie uwiera. No i przesuwanie butli nic tu nie zmienia...

Konrad Dubiel - 14-07-2003, 20:38

Mo¿e Twoje plecy s± niekompatybilne z p³yt± ;-)
Dive System Tekky ma stalow± p³ytê zamykan± na rzepa w kieszeni.
Nie ma wtedy bezpo¶redniego kontaktu pleców z blach±.
Nie wygl±da to rozwi±zanie na solidne, ale ludzie korzystaj±
z tego i sobie chwal±.

waldo - 14-07-2003, 23:53
maretzky napisa³/a:
Zaloz sobie plyte OMS - pasuje dobrze i nic nie uwiera.

Orientuje siê kto¶, czy w okolicach Krakowa mo¿na ogl±dn±æ p³ytê OMS i czy OMS ma p³yty alu ?
Rozumiem, ¿e OMS jest kompatybilny z workiem DiveRite ?

Pedro - 15-07-2003, 08:57
waldo napisa³/a:
Witam !

W zesz³ym tygodniu przymierzy³em worek DiveRite z p³ytê + uprz±¿ (sprzedawan± przez Scubaservice ). Po uzbrojeniu kompletu w butlê 15, ca³o¶æ za³o¿y³em na plecy i .... by³o to bardzo niewygodne. P³yta uciska³a mnie w plecy (dolna krawêd¼ p³yty). Trochê pobawi³em siê z uprz꿱 i obni¿y³em nieco butlê, ale ucisk nie ust±pi³ - przeniós³ siê tylko trochê ni¿ej.
Czy wszystkie p³yty tak maj± ?

No wiêc wszystkie p³yty tak nie maj±. Ja u¿ywam p³yty Dive Rite i sobie nie krzywdujê. Ale mo¿e ja mam po prostu inne plecy?
Pozdrawiam,
P.

martin - 15-07-2003, 12:47
waldo napisa³/a:
Orientuje siê kto¶, czy w okolicach Krakowa mo¿na ogl±dn±æ p³ytê OMS i czy OMS ma p³yty alu ?
Rozumiem, ¿e OMS jest kompatybilny z workiem DiveRite ?

U mnie na WWW ( http://bonczkowitz.org/prn/bp.pdf ) znajduje sie rysunek plyty. Mozesz wydrukowac go i zaniesc kazdemu slusarzowi, a on wykona Ci ja z materialu jakiego bedziesz chcial i z dowolnymi modyfikacjami. Kumpel n.p. przedluzyl ta plyte o 6 cm i dal odgiac dolne rogi pod kate 5° do tylu bo mial problemy z trymem i uwieraniem....

mariusz zarczynski - 15-07-2003, 13:22
Temat postu: komfortowa plyta
Witaj. Na Twoim miejscu nie przejmowa³bym siê uwieraniem. Czasem zanim wejdê do wody zdarza mi siê przenie¶æ kilkadziesi±t albo wiêcej metrów czêsto stromymi ¶cie¿kami (Korsyka) twinset 2x10 l z p³yt± robiona przez Scuba Service i nie narzekam (wcze¶niej æwiczy³em konkurencjê "15l + pony"). W koñcu to ma dzia³aæ w wodzie. Owszem przy przenoszeniu czuæ pewien dyskomfort ale da siê z tym ¿yæ.
Pozdrawiam