FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Końcówka zaworu suchacza

waldo - 15-07-2003, 19:33
Temat postu: Końcówka zaworu suchacza
Orientuje się ktoś , gdzie można kupić końcówkę zaworu do suchacza ? Chciałbym wymienić końcówkę na taką samą jakie są w jacketach.
t0m1 - 15-07-2003, 19:36

a dlaczego?
waldo - 15-07-2003, 19:44

t0m1 napisał/a:
a dlaczego?

Lepiej mieć uniwersalny wąż i nie zastanawiać się, który wąż jest do którego zaworu. Poza tym, mam troszkę za krótki wąż do suchacza, a do jacketu mam jeden wąż zapasowy ( dobrej długości ).

nuras5 - 15-07-2003, 20:09

Skontaktuj się z Piórewiczem
marcinkr - 16-07-2003, 11:21

Ja bym zrobil odwrotnie. Wymienil koncowke w BC.
Koncowke od suchego jest latwiej odpiac, zwlaszcza w rekawiczkach,
co czasami moze uratowac zycie.

maretzky - 16-07-2003, 12:37

marcinkr napisał/a:
Ja bym zrobil odwrotnie. Wymienil koncowke w BC.
Koncowke od suchego jest latwiej odpiac, zwlaszcza w rekawiczkach,
co czasami moze uratowac zycie.

He - a zastanowiles sie co napisales ;) Przeciez to to samo, misiu...

marcinkr - 17-07-2003, 11:22

>He - a zastanowiles sie co napisales ;) Przeciez to to samo, misiu...
Nie to samo. Koncowki do suchego maja wieksza srednice. Zatem wezyk ma wieksze zakonczenie. Latwiej go dobrze uchwycic i odpiac pod woda w razie problemow. Zatem ja zamontowalbym taka sama koncowke w infalatorze jak w suchym.

maretzky - 17-07-2003, 11:55

marcinkr napisał/a:
Nie to samo. Koncowki do suchego maja wieksza srednice. Zatem wezyk ma wieksze zakonczenie. Latwiej go dobrze uchwycic i odpiac pod woda w razie problemow. Zatem ja zamontowalbym taka sama koncowke w infalatorze jak w suchym.

Aj sie uparł ;)
Primo: Nie ma czegoś takiego jak koncówka suchego. Jest koncówka zaworu - a producentów tychże jest kilku - a robia króćce zarówno takie o ktorych ty, jak mniemam, piszesz (z dużym otworem bez dzielnika) oraz te "drugie".
Secundo: Średnica króćców jest taka sama. Średnice nasadek (na wężach) zewnętrzne są różne ale nie zależą od typu króćca.
Tertio: Masz racje że lepiej jest wymienic oba króćce na takie z otworami "bez dzielników"