FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Sprężyny do płetw

lobster - 24-07-2003, 21:16

po mojej stronie wody firma pt. Manta robi takie z uchwytami do tradycyjnych pletw

a tu jeszcze inne wariacje na temat:

http://www.cyber-strategy.org/pers/FinStraps.html
http://www.pbase.com/image/12608528

Sławek Łaski - 24-07-2003, 22:13

Witaj Po Twojej stronie wody takie sprezyny takze produkuje firma dive rite a po naszej stronie wody mozna je kupic w scuba serwice, nawet pisali o nich w magazynie nurkowanie ostatniej lub poprzedniej zimy.
Mysle ze moga byc jeszcze do kupienia i mam wrazenie ze bylo by trudniej nimi zaplatac sie np w poreczowke ze wzgl. na zakonczenie uchwytu.

wodzu - 16-09-2003, 16:07

Howgh!

Widziałem kiedyś artykuł z opisem jak zrobic sprężyny do płetw. Artykuł był fajnie napisany, ze zdjęciami i co ważne w języku a nie w "lengłydżu".

Niestety zgubiłem gdzieś linka :cry: - gdyby ktoś znał namiar na ten artykuł, to prosiłbym o podesłanie. :mrgreen:

Stary - 30-09-2003, 03:06

Jak to się sprawdza? Nie ma problemów z Achillesem? W tym nie ma regulacji więc chyba butki muszą być z dosyć grubej gumy...
lobster - 30-09-2003, 07:28

Stary napisał/a:
Jak to się sprawdza? Nie ma problemów z Achillesem? W tym nie ma regulacji więc chyba butki muszą być z dosyć grubej gumy...

Nie ma. I dziala na bose nogi tez.

Stary - 30-09-2003, 14:17

Czyli dało by sie zrobić taki "patent" na każde płetwy kaloszowe. Ciekawostka bo mam stare płetwy rosyjskie i w nich już szlak trafił paski. Może da się coś takiego zamontować.
Szukajcie tego artykułu o tym jak to zrobić w domu...

t0m1 - 30-09-2003, 20:54

Stary to nie problem. Problem to znalezc sprezyny, jak znajdziesz sprezyny to wysle Ci kilka linkow to Do It Yourself :-|
wodzu - 06-10-2003, 16:05

Howgh!

Ja się dogadałem z producentem sprężyn na 25 zł za sztukę.

Niestety nie mam dostępu do swoich notatek (nie jestem w Krakowie), więc nie mogę podać Wam namiarów :-(

W każdym razie warto poszukać hasła "Wytwórnia sprężyn" np. w Google'ach albo w Panoramie Firm