| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - tupią buciki tupią.......
ukusek - 05-08-2003, 21:24 Temat postu: tupią buciki tupią....... Poproszę o porady w sprawie bucików nurkowych gdyż mam zamiar teraz zakupic takowe. Moje zainteresowania kieruje ku bucikom półsuchym min. 5 mm. Co polecą wytrawni nurkacze? Obcasik czy płaski. Noski zwężane w szpic? Wysolki połysk? Czekam na info i z góry dziękuje za pomoc.
lobster - 05-08-2003, 21:29
najlepiej, zeby mialy zabudowany guma czubek - im wyzej tym lepiej. Tam maja kontakt z brzegiem pletw i tam sie najbardziej zuzywaja.
No i czegobys z nimi nie zrobil to i tak beda smierdziec po 5 nurach . Dobrej zabawy
scubamilivoj - 05-08-2003, 22:07 Temat postu: buciki Przedxe wszystkim szpileczka i wężowa skórka!
Ostatecznie może być latex, wysoki przynajmniej do połowy uda...
Ale teraz poważnie. Kupiłem ostatnio "mokre" 6,5 mm produkcji sepadivera i bardzo sobię chwalę. podeszwa wysoka, but miekki, mocno nie cieknie bo zamek jest Ykk. dobrze się trzyma i nie slizga po pomostach itp. Wcześniej miałem 5 mm tego samego producent i również były ok.
Pzdr
Milivoj
bd* - 06-08-2003, 00:11
Kidyś wychodząc ze sprzetem po drabince grubości palca . pomyslałem że buty powinny mieć twardą podeszwę .
Na skałkach , czy kamieniach chyba też .
Nawet kiedyś takie widziałem i dziwiłem się po co komu twarda podeszwa .
Teraz już wiem
Bizon - 06-08-2003, 20:59
Przedxe wszystkim szpileczka i wężowa skórka!
Ostatecznie może być latex, wysoki przynajmniej do połowy uda
Miło posłuchać, jak ktoś dobrze gada. Wszyskie nuraski powinny takie nosić.
Ja kupiłem najtańsze z zamkiem, i gumową podeszwą. Za troche czasu będą podarte, i zniszczone jak każde. Myślę więc że nie warto płacić kasy za bajery.
Pozdrawiam.
Bizon
Aston - 06-08-2003, 22:41
Lobster dobrze opisal wazne elementy, ktore wplywaja na jakosc uzywania sandalka. Tak sie zlozylo, ze sam kupilem niedawno buty, dokladnie opisujac: Camaro classic, titanium plush, 6mm thermo neoprene, titanium seal.
Uff dziwne napisy.
Mam bardzo podobne buty z tajwanu z zewnatrz prawie kopia - nie wiem czyja , kupilem je (te z tajwanu) do plywania na kacie - byly super, szarpanie o takielunek (przy grzyzbkach, he he) i inne takie skrajne zastosowania dobrze znosily kilka sezonow i sa jeszcze ok!
Te (z Camaro) roznia sie dobrym zamkiem, czy na pewno? wlasnie mam oba w rece. Tez YKK (a sa inne? ) ale mniejszy, ale co wazne Camaro ma dobry zamek i jersey z neoprenem pod zamkiem - taka falda. Mysle, ze bedzie szczelniejszy. Jest bardziej elastyczny, ale czy to lepiej - nie wiem! Poza tym ma takie cos na piecie, zeby pletwa nie spadla - kawalek gumy do zaczepienia - moze byc OK.
Zreszta ostatnio jak nuralem na wynajetym sprzecie na Krecie do dostalem pletwy kaloszowe i skaly pod nogami, a bylo z brzegu
Pozdrawiam!
P.S.
aha jeszcze ceny te tajwanskie z niemcowa (to juz troche latek - w Polsce nie bylo) 100 DM - 50 Eurasow, za Camaro 180 PLN
orzel123 - 07-08-2003, 11:38
jeśli zdecydujesz się na twardą podeszwę (co wg mnie jest zaletą) i jesteś przy okazji estetą to nie kupuj butów Seeman Sub - pod wpływem wody klej między neoprenem a podeszwą zmienia barwę z białego na rdzawy - sprawdzone na paru modelach
ukusek - 28-08-2003, 23:30
[quote="Aston"]
. Tak sie zlozylo, ze sam kupilem niedawno buty, dokladnie opisujac: Camaro classic, titanium plush, 6mm thermo neoprene, titanium seal.
dostalem pletwy kaloszowe i skaly pod nogami, a bylo z brzegu
[quote]
Astonie też kupiłem takie same. Sprawują się całkiem nieźle, zaliczyły już ze 3 nurki i jestem z nich strasznie zadowolony i ta łatwośc zakładania.
P.S. Astonie, po butach Cię poznam hihi
Aston - 29-08-2003, 05:01
Witam!
Niech sluza godziwie we wszystkich wodach Polski i reszty swiata!
Pozdrawiam!
|
|