| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
FREEDIVING - Fajka sucha czy tradycyjna
Zaratustra - 13-10-2008, 12:45 Temat postu: Fajka sucha czy tradycyjna Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zakupem nowego zestawu ABC. Jaka fajke polecacie do snorklingu/freedivingui dlaczego?
Dzieki za pomoc
gibber - 13-10-2008, 13:43
Jak najprostsza.
Ja mam Omer Zoom Pro. Dlaczego, bo jest najprosza, nie ma sie co zepsuc, ma bardzo miekki ustnik, mozna ja wlozyc pod pasek maski bez sprzaczki. Nie czuje aby blokowala mi oddech, latwo sie przedmuchuje na pow. bo w trakcje wynurzenia to kazda da rade.
Zaworki, podobnoz najlepsze sa w fajkcach Technisuba, khmm Aqualunga obecnie. Coz zaworek zaworkiem i moze sie wydawac, ze fajka jest sucha a tu zonk przy zaciagnieciu powietrza. Wole sie nie zastanawiac, tylko wiedziec, dlatego wybralem bez zaworka.
Nuroslaw - 13-10-2008, 19:47
fajkę wyłącznie z zaworkami odprowadzającymi wodę tj. u dołu.
jeśli zamierzasz polować, lepsze jest ta całkowicie najprostsza (zaworki trochę hałasują).
Za to jestem przeciwnikiem rurek tzw. suchych. te pływaczki potrafią się zaciąc, lub otworzyć, zależności co tworzysz pod wodą, lub się samodzielne zamknąć jeśli wykonujesz gwałtowny wdech - czyli same problemy - a nie jest miło się zachłysnąć wodą
Zaworki - owszem ale tylko ułatwiające wydostanie się wody, nie odwrotnie.
Zaratustra - 13-10-2008, 21:15
| Cytat: | | jeśli zamierzasz polować, lepsze jest ta całkowicie najprostsza (zaworki trochę hałasują) |
Czy polowanie ze speargun'em jest oby legalne?
Cylek - 13-10-2008, 21:46
| Zaratustra napisał/a: | | Czy polowanie ze speargun'em jest oby legalne? |
Tak, jeśli poluje się na bezdechu i posiada kartę łowiectwa podwodnego.
Zaratustra - 13-10-2008, 22:20
| Cylek napisał/a: | | Zaratustra napisał/a: | | Czy polowanie ze speargun'em jest oby legalne? |
Tak, jeśli poluje się na bezdechu i posiada kartę łowiectwa podwodnego. |
Mowa tu o Polsce, UE czy o calym swiecie????
Nuroslaw - 14-10-2008, 12:58
o Polsce (karta łowiectwa podwodnego, na bezdechu i oczywiście za zgodą użytkownika wody),
w Norwegii o ile nic się nie zminiło, nie jest wymagane. Jak jest w innych krajach nie wiem.
nie wierz wędkarzom że łowcy wyciągają tylko najpiękniejsze, najwieksze okazy i że to z ich powodu brakuje ryb.
Nie mówmy o kłusownikach (najrozmaitszego sprzetu).
Zawody wędkarze kontra łowcy wybitnie pokazują możliwości w połowie ryb jednej i drugiej strony - jakoś zawsze walka jest wyrównana i żadna frakcja nie ma przewagi.
Łowca nie bedzie polowal w wodach o słabej widoczności, a wędkarzom to wszystko jedno.
gibber - 14-10-2008, 21:19
| Nuroslaw napisał/a: |
Łowca nie bedzie polowal w wodach o słabej widoczności, a wędkarzom to wszystko jedno. |
Obserwujac zachowanie wiekszosci wedkarzy mam wrazenie, ze im naprawde wszystko jedno. Czesto pijani, wokol miejsc wedkowania - smietnisko.
szczemar - 14-10-2008, 21:26
Ale na łowisku wrzeszczy "byłem pierwszy , tu nęciłem"
Nuroslaw - 15-10-2008, 13:59
zawsze możesz mu powiedzieć, że wiesz, bo kupa karmy leży na dnie i gnije, aż ryba nie chce tego już jeść. I żeby nie dawał tyle makaronu, bo chyba od wiosny już leży i spleśniał.
jacekplacek - 15-10-2008, 17:30
| Nuroslaw napisał/a: | | zawsze możesz mu powiedzieć |
Chyba widujemy różnych wędkarzy. "Moi" nie słuchają...
Nuroslaw - 16-10-2008, 11:48
czy można coś zrobić abym widział wszystkie wypowiedzi ?
Patrząc na listę odpowiedzi, ostatni wypowiedział się w tym wątku jacekplacek. Jak wejdę obejrzeć wątek, nie ma śladu jego postu. Ktoś wie co jest grane. Gdzie kliknąć aby to zmienić ?
martin - 16-10-2008, 12:09
| Nuroslaw napisał/a: | | Ktoś wie co jest grane. |
Masz go w liscie ignorowanych: http://forum-nuras.com/ignore.php
jacekplacek - 17-10-2008, 14:31
| martin napisał/a: | | Masz go w liscie ignorowanych: ......... |
Dostałem ogólnego? Cooool
hubert68 - 17-10-2008, 15:39
| jacekplacek napisał/a: | | Dostałem ogólnego? Cooool |
A widzisz doigrałeś się...
jaros4 - 17-10-2008, 21:51
panowie ,kiedy wybieracie sie poplywac?
hubert68 - 17-10-2008, 23:05
| jaros4 napisał/a: | | panowie ,kiedy wybieracie sie poplywac? |
Jaros chwilowo jedną kosteczkę mam w dwóch kawałkach. Ale jak tylko będzie już cała to: i
jacekplacek - 20-10-2008, 08:06
| jaros4 napisał/a: | | panowie ,kiedy wybieracie sie poplywac? |
Non stop Tylko trochę bardziej na północ jestem. Przyjeżdżaj na Piechcin
Zaratustra - 20-10-2008, 16:28
Odnosnie fajek suchych to ta wyglada ok:
| Cytat: | | http://logbook.pl/product-pol-1152653302-Rurka-Star.html |
Milkacz - 13-02-2009, 19:21
http://www.snoork.pl/inde...ki-i-fajki.html
ja smigam w corsice ... ale te mareski tez sa bajeczne ...
|
|