FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Attersee

wiolka - 01-01-2009, 20:24
Temat postu: Attersee
Witam czy miesiąc kwiecien to dobra pora na nura w attersee?? Które miejsca tam polecacie??
TomM - 01-01-2009, 20:30
Temat postu: Re: Attersee
wiolka napisał/a:
czy miesiąc kwiecien to dobra pora na nura w attersee

IMHO nie. Nie wiem czego oczekujesz po tych nurkowaniach (także w kwestii miejscówki), ale proponowałbym rozważyć weekend majowy (którego de facto w tym roku nie będzie) lub Boże Ciało.

jacekplacek - 01-01-2009, 21:07

wiolka napisał/a:
Które miejsca tam polecacie??

Rzeka Traun: nie miałem, niestety, przyjemności. Są dwa krótkie okresy obniżonej wizury. Jeden z nich to właśnie początek maja.

Konrad Dubiel - 02-01-2009, 10:02

Będzie zimno, jesień to chyba lepszy okres.
Andrzej Minorczyk - 02-01-2009, 13:16

wiolka napisał/a:
Witam czy miesiąc kwiecien to dobra pora na nura w attersee?? Które miejsca tam polecacie??
Wszystko zalezy jakie nurkowania wchodza w gre. Pamietac nalezy ze to jezioro gorskie i rostopy z okoliczynych gor wplywaja do niego.
W maju 2008 po ulewie w 15 minut widocznosc z 10-15m spadla praktycznie do zera.

Nastepna kwestia to termoklina ktora we wrzesniu potrafi byc nawet okolo 20 metra co pozwala na dluzsze deco. Wiosna jest zimno.

Jestem podobnego zdania jak TomM lepszy maj /czerwiec albo jesien.

Co do miejscowek: prosze wybierac

Konrad Dubiel - 02-01-2009, 13:33

Ja tam tylko raz byłem na początku maja. Śnieg jeszcze nawet trochę padał.
Przy powierzchni w najlepszym wypadku było 7 stopni, co było i tak wyczuwalnie lepsze niż 4 st. głębiej. Więc na deko trochę wiało mrozem.
Kumple, którzy byli we wrześniu mieli zielsko i rybki w litoralu i do tego ciepłą wodę nad termokliną. Przynajmniej im się na deko nie nudziło i nie marzło.

Artur Scholz - 02-01-2009, 16:50

Byliśmy w marcu, kwietniu i czerwcu 2008.
W marcu była zdecydowanie najlepsza widoczność.
W czerwcu za to słonecznie a i woda miała 18 st.

Pozdrawiam
Artur

Grzyb - 02-01-2009, 18:16

Kwiecien nad Attersee to wg. opinii miejscowych zwykle jeszcze zima. Ja tez tam raz trafilem na snieg na poczatku maja.
Natomiast wrzesien, rowniez wg. opinii miejscowych, jest fajny, bo jest juz po sezonie, a zwykle slonecznie i cieplo.

Andrzej Kosko - 03-01-2009, 13:07

Byliśmy-tzn.SGFN-we wrześniu.Ja co prawda nie nurałem w tym jeziorku,ale koledzy byli zadowoleni