| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - drugi "I stopień"
Fantomas - 21-08-2003, 08:00 Temat postu: drugi "I stopień" witam,
planuję kupić drugi I stopień i zastanawiam się czy jest sens wydawać więcej na apeks atx czy wystarczy ds? mam już jeden ds + tx50 + octo tx40.
do drugiego automatu chcę podczepić octo.
czy różnice w "działaniu" są na tyle duże, że warto kupić lepszy niż ds?
pozdrawiam,
mariusz zarczynski - 21-08-2003, 08:44
Zastanawiałem się nad tym samym i doszedłem do wniosku że spokojnie mogę kupić DS4 i wszystko będie OK. Stosunek ceny do jakości więcej niż dobry. Nie ma się co przejmować.
Pozdrawiam
martin - 21-08-2003, 09:06
1.) wszystkie 1. stopnie Apeksa maja identyczne wnetrze.
2.) nie ma 1. stopnia ATX ani DS. Sa DST, DS4, FDT....
Ja wybral bym DS4
Fantomas - 21-08-2003, 09:44
Oto dane ze strony Techniki Podwodnej
(przepraszam za cytowanie bez zgody)
| www.techpod.com.pl napisał/a: |
Automaty Apeks to kombinacje czterech modeli pierwszych stopni:
I stopień DS4, (AP0528),
membranowy , odciążony, 1 wyjście wysokiego ciśnienia, 4 wyjścia średniego ciśnienia, izolacja komory wodnej - powietrze, ciśnienie pracy do 300 bar
I stopień ATX40/ATX50, (AP0230)
membranowy , odciążony, z obrotową głowicą, 2 wyjścia wysokiego ciśnienia, 4 wyjścia średniego ciśnienia, izolacja komory wodnej -powietrze, ciśnienie pracy do 300 bar
I stopień ATX100, (AP0535-1)
membranowy, odciążony, z głowicą o specjalnym kształcie umożliwiającym bardzo wygodne ułożenie wężyków, 2 wyjścia wysokiego ciśnienia, 4 wyjścia średniego ciśnienia, izolacja komory wodnej - powietrze, ciśnienie pracy do 300 bar
I stopień ATX200, (AP0572-1)
membranowy, odciążony, z głowicą o specjalnym kształcie umożliwiającym bardzo wygodne ułożenie wężyków, 2 wyjścia wysokiego ciśnienia, 4 wyjścia średniego ciśnienia, izolacja komory wodnej - powietrze, ciśnienie pracy do 300 Różni się od ATX100 kształtem. Jest mniejszy, logo widoczne po podłączeniu do butli, dodatkowa różnica to wymienne gniazdo zaworu.
więc jednak są stopnie atx... |
wg opisu różnią się tylko ilością wyiść HP i kształtem głowicy i obrotową głowicą.
jeśli to tylko tyle, a "flaki" są te same, to już chyba mam odpowiedź na pytanie.
martin - 21-08-2003, 10:12
| Fantomas napisał/a: | | więc jednak są stopnie atx... |
Nope....
Na www.apeks.co.uk first stages znajdziesz tylko DST, UST, DS1, DS4, US4, DST, FDT.
pitt - 21-08-2003, 19:37
Mam pytanie po co ci dwa II stopnie i do tego II OCTO ????.
W razie awarii podajesz swój partnerowi i przechodzisz na zapas.
Fantomas - 21-08-2003, 22:09
kupuję dodatkowy I stopień, wtedy octo tx40 przechodzi z "pierwszego" na ten "drugi" I stopień.
|
|