FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - drugi "I stopień"

Fantomas - 21-08-2003, 08:00
Temat postu: drugi "I stopień"
witam,
planuję kupić drugi I stopień i zastanawiam się czy jest sens wydawać więcej na apeks atx czy wystarczy ds? mam już jeden ds + tx50 + octo tx40.
do drugiego automatu chcę podczepić octo.
czy różnice w "działaniu" są na tyle duże, że warto kupić lepszy niż ds?
pozdrawiam,

mariusz zarczynski - 21-08-2003, 08:44

Zastanawiałem się nad tym samym i doszedłem do wniosku że spokojnie mogę kupić DS4 i wszystko będie OK. Stosunek ceny do jakości więcej niż dobry. Nie ma się co przejmować.
Pozdrawiam

martin - 21-08-2003, 09:06

1.) wszystkie 1. stopnie Apeksa maja identyczne wnetrze.
2.) nie ma 1. stopnia ATX ani DS. Sa DST, DS4, FDT....

Ja wybral bym DS4

Fantomas - 21-08-2003, 09:44

Oto dane ze strony Techniki Podwodnej
(przepraszam za cytowanie bez zgody)
www.techpod.com.pl napisał/a:

Automaty Apeks to kombinacje czterech modeli pierwszych stopni:

I stopień DS4, (AP0528),
membranowy , odciążony, 1 wyjście wysokiego ciśnienia, 4 wyjścia średniego ciśnienia, izolacja komory wodnej - powietrze, ciśnienie pracy do 300 bar

I stopień ATX40/ATX50, (AP0230)
membranowy , odciążony, z obrotową głowicą, 2 wyjścia wysokiego ciśnienia, 4 wyjścia średniego ciśnienia, izolacja komory wodnej -powietrze, ciśnienie pracy do 300 bar

I stopień ATX100, (AP0535-1)
membranowy, odciążony, z głowicą o specjalnym kształcie umożliwiającym bardzo wygodne ułożenie wężyków, 2 wyjścia wysokiego ciśnienia, 4 wyjścia średniego ciśnienia, izolacja komory wodnej - powietrze, ciśnienie pracy do 300 bar

I stopień ATX200, (AP0572-1)
membranowy, odciążony, z głowicą o specjalnym kształcie umożliwiającym bardzo wygodne ułożenie wężyków, 2 wyjścia wysokiego ciśnienia, 4 wyjścia średniego ciśnienia, izolacja komory wodnej - powietrze, ciśnienie pracy do 300 Różni się od ATX100 kształtem. Jest mniejszy, logo widoczne po podłączeniu do butli, dodatkowa różnica to wymienne gniazdo zaworu.

więc jednak są stopnie atx...

wg opisu różnią się tylko ilością wyiść HP i kształtem głowicy i obrotową głowicą.

jeśli to tylko tyle, a "flaki" są te same, to już chyba mam odpowiedź na pytanie.

martin - 21-08-2003, 10:12

Fantomas napisał/a:
więc jednak są stopnie atx...

Nope....

Na www.apeks.co.uk -> first stages znajdziesz tylko DST, UST, DS1, DS4, US4, DST, FDT.

pitt - 21-08-2003, 19:37

Mam pytanie po co ci dwa II stopnie i do tego II OCTO ????.
W razie awarii podajesz swój partnerowi i przechodzisz na zapas. :?:

Fantomas - 21-08-2003, 22:09

kupuję dodatkowy I stopień, wtedy octo tx40 przechodzi z "pierwszego" na ten "drugi" I stopień.