FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Opinie na temat Jacketu Technisub Parka QD

silver111 - 31-08-2003, 12:21
Temat postu: Opinie na temat Jacketu Technisub Parka QD
Witam. Stanełem przed decyzją zakupu pierwszego jacketu. Ogladałem wiele roznych modeli w centrum. Dosyc dobrze prezentuje sie zarowno cenowo jak wyposazeniem Jacketu Technisub Parka QD. Czyktos moze cos na jego temat wiecej powiedziec.
Nie znam sie za bardzo na tym sprzecie wiec prosze o rade.
Moze jakies inne propozycje jacketow.
Interesuje mnie przedzial cenowy 900-1200.
Dobrze by bylo zeby jacket mial zintegrowany balast.

mam 182cm i 84kg

Bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam Adrian

Dorota i Wojtek - 01-09-2003, 07:01

Kilka lat temu jacket ten (wówczas nazywał się po prostu PARKA) był bardzo chetnie kupowanym produktem Technisub'a.

Prostota budowy, dosyć wytrzymały materiał, stabilna pozycja pod wodą i co dla wielu nurkujących ważne, umiarkowanie niska cena powodowały, że bardzo wielu nurków używało Parki z dużym zadowoleniem...

W międzyczasie poprawiono-dołożono pewne elementy m.in.: zastosowano Cordurę jako podstawowy materiał - poprzedni miał "tendencje" do przecierania się... zastosowano system zintegrowanego balastu - najbardziej kontrowersyjne rozwiązanie w tym jackecie, okazało się być całkiem udane, choć można mieć pewne zastrzeżenia (wysokie kieszenie powodują czasem przemieszczanie się balastu - w górę i w dół), system zrzucania działa dwu-etapowo: odepnij i pociągnij.
Zastosowano szerszy pas brzuszny i poprawiono nieco "kształt" przestrzeni powietrznej jacketu (zostało to wymuszone przez nowy system balastowy), która przy trzech zaworach daje się bardzo łatwo opróżnić z powietrza. Mocowanie butli nie budzi zastrzeżeń w tej klasie jacketów.

Ogólnie, naszym zdaniem, produkt dosyć udany i nadal bardzo lubiany, zarówno przez początkujących jak i bardziej zaawansowanych nurków. Zakładamy, że cena stale utrzymuje się na umiarkowanym poziomie(nie znamy niestety aktualnej), a w tym momencie jeżeli tylko charakterystyka wyrobu Ci odpowiada, pozostaje nam życzyć Ci udanych nurkowań w parze z partnerem i ... Parką ;-)

:wave:

Chopin - 01-09-2003, 15:34
Temat postu: Mares Synchro Next
A co byś powiedział na Mares Synchro Next :idea: – ma zintegrowany balast, pas piersiowy (za dopł. 30 zł pas kroczny także), no i ta cena u Piórewicza w Gdyni ok. 980zł :eek: (wysyłają gratis). To naprawdę fajowe bc... :-D Pozdrófka el Chopin
PIOTREK - 01-09-2003, 16:08

Mam "Parke" od paru lat i nie narzekam. Jeżeli chodzi o balast, to uszyłem (właściwie to nie ja tylko szwagierka :oops: )dodatkowe "kieszenie" wewnętrzne, w które wkładam ołów i dopiero do kieszeni jacketu.
PIOTREK - 01-09-2003, 16:12

Jeszcze jedno, gabaryty (wzrost i waga) mam prawie takie same jak kolega Adrian.