| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Jak połączyć butlę 15l z pony 4l ??
roob_soon - 08-09-2003, 10:57 Temat postu: Jak połączyć butlę 15l z pony 4l ?? Witam,
może ktoś mi coś poradzi. Kupiłem właśnie butlę 4l i chce ją połączyć z moją 15.
Może też ktoś z Was się orientuje gdzie można kupić w Wawie takie złączki??
Pozdrawiam
roob_soon
Jan Nurkowski - 08-09-2003, 11:17
Tasma z metra (moze byc tapicerska) i zapiecie podobne do jacketu.
Jezeli chcesz gotowe, to sprobuj w Nowej Amie lub Scuba Service.
Najlepiej podzwon.
4l jest stocunkowo duza, jedno zapiecie moze nie wystarczyc. Ale wpierw wyprobuj sam.
pzdr
Jan
Kriss - 08-09-2003, 11:22 Temat postu: pas CN - " Sprężarkownia " na Zamienieckiej - pas do butli PONY .
W przypadku 4l - powinieneś pomysleć o 2 pasach i wyrównaniu pływalności poprzez inne rozmieszczenie balastu na pasie lub w jackecie.
Pozdrawiam - Kriss
roob_soon - 08-09-2003, 11:49
.... a jak zaplątać te taśmy???
DarekS - 08-09-2003, 12:08
Ja spinam pony 4l i 15l. razem tymi samymi taśmami i nie mam z tym żadnych problemów.
roob_soon - 08-09-2003, 12:10
tymi samymi .... tzn. jakimi??? od jacketu??
Hołek - 08-09-2003, 15:05
a ja mam takie pytanko po co komu jeszcze jedna butelka 4l ???
na argon do suchara???
Sorx ze pytam ale mnie ciekawość zrzera
Arex - 08-09-2003, 15:21
Ja uzywam do mocowania pony malej szerokosci pasow do modowania ladunku. Takich z grzechotka i zabezpieczeniem. 1 sztuka kosztuje 10 bodajże złotych. Jak sie dobrze sciągnie to trzyma na mur beton.
Przesun troche balastu na przeciwna strone mocowania pony.
Hołek: Mam nadzieje ze pytanie po co pony nie bylo powazne.
Jeżeli jednak było to postaram się wytłumaczyć.
Pozdrawiam
bd* - 08-09-2003, 15:32
Ja też tak robię jak Arex i nest OK .
Przy średnim pasie ( dobry , atestowany ) , to nawet jeden wystarczy .
Konrad Dubiel - 09-09-2003, 18:19
Proponuję z blachy alu wyciąć sobie odpowiedni element stabilizujący poniaka.
W prostokątnym arkuszu blachy należy wyciąć dwie szczeliny w kształcie [ i ].
Powstają w ten sposób dwa prostokąty - duży zewnętrzny i mniejszy wewnętrzny połączone ze sobą na krótszych bokach. Wtedy wystarczy zewnętrzny element wygiąć zgodnie ze średnicą butli a wewnętrzny (mniejszy) wygiąć w przeciwną stronę zgodnie ze średnicą poniaka. Patrząc od góry wygląda to wtedy jak dwa połączone ze sobą łuki o dwóch różnych promieniach.
Gotową blachę można zamocować do pony za pomocą dwóch opasek zaciskowych, a od strony butli głównej przewlec taśmę.
sharkey - 09-09-2003, 23:26 Temat postu: mocowanie do pony bottle Zrobiłem sobie kiedyś takie ustrojstwo do mocowania pony ( co prawda do butelki 1 litr - ale na ucieczkową butlę to starczy) składa się z taśmy ( takiej jak do mocowania butli do jacketu) klamry ( też tak jak do mocowania butli- można mocno zaciągnąć i wszystko się nie rozlatuje) plus takie małe okucie w kształcie "prostokątnej" ósemki. Przekłada się taśmę w kształcie podwójnej pętli ( od góry przypomina to też ósemkę - ale okrągłą ). Klamra przypada na "piętnastkę " -dzięki temu konstrukcja jest sztywna i nie przeszkadza.Używam tego przy głębszych nurkowaniach jako ewentualną "broń ostatniej szansy" gdyby przymarzł mi automat - choć póki co mojemu staremu Apeksowi -Reflex jeszcze nigdy to się nie przydażyło. POzdr.
Arex - 10-09-2003, 08:02
OK Sharkey. Ja tez tak czasami mocowałem poniacza ale pożyczonym pasem.
Jakoś nie chciało mi się wydawać 70 zł na pas z klamrą.
Ale nie przeczę jest to eleganckie rozwiązanie.
ZA to moje jest sporo tańsze a również trzyma doskonale. I jakoś przez rok używania grzechotki mi nie zardzewiały.
A dziwię się bo większośc nurków jest w morzu.
Pozdrawiam
Hołek - 10-09-2003, 18:11
| Arex napisał/a: | : Mam nadzieje ze pytanie po co pony nie bylo powazne.
Jeżeli jednak było to postaram się wytłumaczyć.
Pozdrawiam |
jakbyś mógł
moge jedynie domyślać się, a chciałbym wiedzieć prawde
dzienx
voytar - 10-09-2003, 19:00
Pony ta taka wieksza wersja SpareAir ;]]]
Pony to mala butla, ktora trzeba do glownej flaszki przymocowac. Masz na niej automat i w razie wypadku ze sprzetem (brak powietrza na przyklad) oddychasz z niej :]
Arex - 11-09-2003, 09:08
| Hołek napisał/a: | | Arex napisał/a: | : Jeżeli jednak było to postaram się wytłumaczyć.
|
jakbyś mógł
moge jedynie domyślać się, a chciałbym wiedzieć prawde
|
Prosze bardzo.
jak wiesz automat moze zamarznac.
Posiadajac nawet butle z 2 zaworami musisz bardzo szybko zakrecic dokladnie ten zawor na ktorym zamarzl automat. W butli zawor odkreca sie prawie do konca. Operacja zakrecania zaworu w pojedynczej butli pod woda jest ciekawa. Szczegolnie ze musisz wykonac spora liczbe obrotow.
Jezeli masz dobry automat z duzym wydatkiem moze sie okazac ze nie zdazysz zakrecic butli bo skonczy sie powietrze. To jedno.
Po drugie jak masz podwojny zawor to jest on i tak wkrecony w jedno gniazdo. Podczas wydatku zamarznietego automatu moze sie okazac ze masz problemy z oddychaniem drugim. Temperatura zaworu caly czas spada. I jest duze prawdopodobienstwo zamarzniecia zapasowego automatu.
Butla pony np 4l z niezaleznym automatem pozwala na ucieczke z glebin.
To takie rozwiazanie pomiedzy jedna butla a twinsetem.
Masz calkowicie niezalezne zrodlo powietrza.
Pozdawiam
PS. mam nadzieje ze nie napisalem zbyt zawile.
Sandii - 11-09-2003, 10:59
i oto chodzi
jakis czas temu wpadlem na podobny pomysl
(znajomi DIR-owcy bardzo sie dziwili)
a uwazam ze to prosty, tani (i lekki w porownaniu z twinsetem) pomysl
sandii
sharkey - 13-09-2003, 01:13
Szczególnie jak do pony dokręci się jakiś solidny, możliwie niezamarzający, o niewielkim wydatku automat - świetnie się tu moim zdaniem sprawdza UAN
pzdr.
|
|