| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Płetwy Dacor - Wasza opinia - które najlepsze i czy w ogó
Miłosz - 10-09-2003, 22:08 Temat postu: Płetwy Dacor - Wasza opinia - które najlepsze i czy w ogó Witam,
Obnoszę się z zamiarem nabycia płetw. Dotychczas miałem do czynienia ze średnimi Maresami. Myślałem o Mares Avanti Quattro, ale istnieje być może szansa na zakup Dacorów po korzystnej cenie. Stąd też pytanie do osób, które słyszały/próbowały na co się zdecydować.
Do czego mi? Chciałbym mimo wszystko nieco twardsze płetwy, dobre do frog kicka (którego mam zamiar się przyuczyć), które kupuje się myśląc perspektywicznie o głębszych - z czasem - nurkach i dające zadowolenie użytkownikowi. Te "kocie serie" dacora (tiger, black tiger, panther) wyglądają ciekawie, a jak z opiniami?
Dla zapominalskich wyglądają tak:
http://www.divedacor.com/fins.html
Serdeczne dzięki za info,
Pozdrawiam,
Nishigoi!
nuras5 - 11-09-2003, 07:39
Tiger`y są b. miękkie[ podobne do volo Maresa] black tiger`y nieco twardsze, ale do twardych bym ich nie zaliczył. Nie wiem czy do frog kick`a się nadają - reszty nie znam.
Cezar - 11-09-2003, 11:05
Hej,
Do kick froga najlepiej powinna byc pletwa twarda, krotka np. linia jet fin. Zrobiona z gumy, ciezka (ujemna plywalnosc w wodzie) wiec idealna do suchego (dociaza nogi) i do twina, gdzie srodek ciezkosci jest lekko przesuniety w strone glowy (dwa piersze stopnie, manifold).
U nas dostepne sa pletwy z tej linii w Tech. Podw. lub Dive System wypuscil taki model (tech fins chyba).
U naszych sasiadow zachodnich mozna dostac scubapro jet fins i turtles (na wieksza noge).
Jezeli, jak napisales, bierzesz pod uwage w przyszlosci robienie glebszych nurow to docelowo zastanowilbym sie nad ta wlasnie linia.
pzdr
Cezar
nautilusik - 18-09-2003, 12:32
Nie wiem czy Ciebie to zadowoli ale ja stosuję zasade ,ze najlepsze są rzeczy proste bez bajerów one nic nie dają. nurkuje id prawie 30 lat a od niemal 10 w Stratosach - regulowane oczywiście (Technisub) i nie zamieniłbym na żadne inne.
Cena dobra i satysfakcja - stosuje je niemal do wszystkich nurkowań.
Ale niektórzy lubia nowości a więc zostawiam wolny wybór.
|
|