| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - suunto d6
pazura0311 - 16-07-2009, 14:02 Temat postu: suunto d6 witam
mam pytanko do użytkowników suunto d6
nosze się z zamiarem kupna tego komputera tylko zastanawia mnie fakt,czy na dużej głębokości ok.40 m ten komputer nie jest za bardzo mały czy nie ma problemów z odczytami parametrów nurkowania ,czy wyświetlacz zda egzamin na takich głębokościach.
Bardzo proszę o wypowiedzi użytkowników tegoż kompa
A może lepszym rozwiązaniem jest suunto air
Marcin Pędzior - 16-07-2009, 15:25
Cześć
Jestem użytkownikiem tego komputera i jeśli o mnie chodzi jego wyświetlacz jest czytelny.
Co prawda jest to bardzo subiektywna ocena jednak wydaje mi się, że w klasie urządzeń komputer/zegarek w jednym, rozwiązanie zaproponowane przez Suunto jest optymalne.
Pozdrawiam
Marcin
Aha zapomniałbym... nie testowałem go głębiej niż na 40 m.
tom_wie - 16-07-2009, 15:44 Temat postu: Re: suunto d6 Głębokość nie ma wpływy na czytelność wyświetlacza (pomijając narkozę azotową i sytuacje w której opuszczamy komputer na sznurku z brzegu) ale moim zdaniem łączenie komputera nurkowego z zegarkiem nie jest dobrym pomysłem bo pod wodą lepiej sprawdza się duży wyświetlacz a na powierzchni laski lecą na zegarki wskazówkowe
grol - 16-07-2009, 15:48
D6 ma dodatkową szybkę powiększającą, która poprawia czytelność pod wodą - warto wypróbować.
neoart - 16-07-2009, 22:28
witam.
osobiście mam vypera2 i jest bardzo czytelny, kolega posiada d6, a inny stingera i niestety twierdzą że jednak literki za małe..:)
styx - 16-07-2009, 23:05 Temat postu: Re: suunto d6
| pazura0311 napisał/a: | witam
mam pytanko do użytkowników suunto d6
nosze się z zamiarem kupna tego komputera tylko zastanawia mnie fakt,czy na dużej głębokości ok.40 m ten komputer nie jest za bardzo mały czy nie ma problemów z odczytami parametrów nurkowania ,czy wyświetlacz zda egzamin na takich głębokościach.
Bardzo proszę o wypowiedzi użytkowników tegoż kompa
A może lepszym rozwiązaniem jest suunto air |
Jeśli jest czytelny na 1m to i na 100 będzie podobnie - czytelność jest zresztą pod wodą większa niż na powierzchni z wiadomych powodów.
Piotrek Ginter - 17-07-2009, 00:59
| grol napisał/a: | | D6 ma dodatkową szybkę powiększającą, która poprawia czytelność pod wodą - warto wypróbować. |
A to ciekawe. Gdzie mozna kupic takowa ?
W komplecie jest tylko nakładka plastikowa zabezpieczajaca szklo mineralne komputera przed porysowaniem.
A co do czytelnosci :
W Egipcie uzywam D6 jako głowny i jedyny komp. Widac wszystko ok. Jest czytelny. Idealnie sluzy takze na powierzchni .. do lanserki ....
W Polsce D6 uzywam jednak jako backup'u. Glowny komp to Gekko, gdzie dzieki fluorescencyjnej tarczy widac dobrze wskazania w tej polskiej ciemnicy podwodnej.
styx - 17-07-2009, 10:15
| kangur napisał/a: | | gdzie dzieki fluorescencyjnej tarczy widac dobrze wskazania w tej polskiej ciemnicy podwodnej. |
tak sądzisz bo jeszcze nie widziałeś czegoś w stylu :
http://www.heinrichsweika...mon/ostc_s2.jpg
lub:
http://www.waterworld.nl/wwpages/images/newf1.gif
Piotrek Ginter - 17-07-2009, 12:20
Na wlasne oczy nie widzialem. W necie tak.
dix2002 - 17-07-2009, 12:50
Witam, jeżeli nosisz się z zakupem komputera to proponuję coś większego, jeżeli planujesz używać go też na co dzień to D6 jest ok. Na widzialność pod wodą nie można narzekać ale większe cyfry nie zaszkodzą. Dodatkowo obsługa w rękawicach też może czasami sprawić problem jeżeli chcesz włączyć kompas lub coś zmienić na wyświetlaczu. Sam jestem posiadaczem D6 i jestem zadowolony, używam go głównie do nurkowania i dlatego twierdzę że użyteczniejsze byłoby coś większego.
Pozdrawiam.[color=darkblue][/color]
Rolek - 17-07-2009, 13:08
Co prawda mam D4 (gabaryty te same) i w momencie kiedy przyszła konieczność zakładania go na suchacza, pojawił sie problem. Cieżko go zapiąć, ciężko umiejscowić w dobrym miejscu itd. Czytelność nigdy mi nie przeszkadzała. Z perspektywy czasu nie kupił bym go ponownie. Jest fajny do free albo snorkelingu. Przy piance się sprawdzał ale z suchym jest kiepsko.
styx - 17-07-2009, 13:28
| Rolek napisał/a: | | Co prawda mam D4 (gabaryty te same) i w momencie kiedy przyszła konieczność zakładania go na suchacza, pojawił sie problem. Cieżko go zapiąć, ciężko umiejscowić w dobrym miejscu itd. Czytelność nigdy mi nie przeszkadzała. Z perspektywy czasu nie kupił bym go ponownie. Jest fajny do free albo snorkelingu. Przy piance się sprawdzał ale z suchym jest kiepsko. |
a uzywasz przedłużki do paska ?
Rolek - 17-07-2009, 14:03
Używam ale przez to że mam szerokie pierścienie do rękawic i dość luźne rękawy to wychodzi mi że zegarek mam zapięty na połowie przedramienia.
Ostatnio zdobyłem Digitala i jego noszę na wierzchu dłoni na gumkach i jest o niebo lepiej. Łatwiej, poręczniej, wygodniej. Suunciak został jako backup.
MADRAFi - 20-07-2009, 13:33
komputery D4, D6, D9 maja 2 tryby, w trybie komputera, czas na danej glebokosci ile mozna jeszcze pozostac jest dobrze widoczny - to samo czas przystankow.
Ale dive time i inne parametry (umieszczone w rogach) sa zbyt male by szybko je odczytac.
w trybie gauge, dive time jest wyswietlany na srodku wielkimi cyframi wiec nie ma problemu z odczytem, dodatkowo wyswietlany w sekundach.
Czy kupilbym 2 raz ten komputer- chyba nie. mimo ze nie zaplacilem za duzo to wystarczyby mi chyba prostrzy model + digital albo sam digital.
Uwazam ze po prostu ta seria ma za male cyfry parametrow nie wyswietlanych na srodku ekranu.
china26 - 26-11-2009, 10:07
Cześć, pytanie do użytkowników - czy ustawienie systemu na metryczny/anglosaski jest w G6 parametrem konfigurowalnym? Chcę go kupić w Stanach, ale wolałbym pod wodą nie przeliczać w głowie stóp na metry...
breath - 26-11-2009, 11:05
O ile dobrze pamietam to - 4.1.5. Setting the units
In the UNITS SETTING mode you can choose to have the units displayed in either the metric or imperial system - meters/feet, Celsius/Fahrenheit etc.
styx - 26-11-2009, 11:09
| china26 napisał/a: | Cześć, pytanie do użytkowników - czy ustawienie systemu na metryczny/anglosaski jest w G6 parametrem konfigurowalnym? Chcę go kupić w Stanach, ale wolałbym pod wodą nie przeliczać w głowie stóp na metry... |
Tak jest.
china26 - 26-11-2009, 12:03
No i super, dziękuję. I tak oto zamiast wyrzucić prawie 3 tys, wydam 1,6 tys na tą sympatyczną zabawkę. Pozdrawiam.
decp01 - 16-03-2015, 13:52
Ma ktoś może do pożyczenia/sprzedania interfejs do D6?
Pozdr
prezes434 - 12-10-2016, 17:19
Jaki komputer wybrać Suunto d6 i czy aqualung i450. Prawie tysiak różnicy w cenie.
|
|