FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Certyfikat międzynarodowy

Wiesiek - 03-09-2009, 22:16
Temat postu: Certyfikat międzynarodowy
Czy istnieje międzynarodowy certyfikat medyczny? Nie chodzi mi o dokument przygotowany przez WHO :ping: ale certyfikat, który można przygotować w kraju i używać w razie potrzeby w krajach, które wymagają badań medycznych o braku przeciwwskazań do nurania, a nie dopuszczają złożenia oświadczenia.
newbee - 04-09-2009, 05:19

Wiesiek, z tego co wiem (brat kiedyś potrzebował coś podobnego) to musisz dostać takie zaświadczenie o braku przeciwwskazań od lekarza, a potem to przetłumaczyć na odpowiedni język u tłumacza przysięgłego, wtedy powinno być ok.
Jeszcze jutro upewnię się na 100% jak on to miał.

martin - 04-09-2009, 07:26

Ja uzywam blankietow vdst. Jednoczesnie po niemiecku, angielsku, francusku.

Przedostatnia strona tego:
http://www.medizin.vdst.d...dst-u-bogen.pdf

Wiesiek - 04-09-2009, 11:17

Dzięki martin.
Na wypadek gdyby lekarze w Polsce mieli opory przed podpisaniem druku niepolskiego - czy badania w Niemczech są podobne do KDP oraz ile orientacyjnie kosztują?

martin - 04-09-2009, 11:33

Opis badan masz na stronach poprzedzajacych. Cena miedzy 0 a 200€ - w zaleznosci od tego, jaka czesc badan pokryje kasa chorych.
maciejmlejnek - 04-09-2009, 13:54

A że, tak zapytam jakie kraje wymagają takich zaświadczeń ? Nurałem w Turcji, Irlandii, Lanzarote, Egipcie, Portugalii i nikt o nic oprócz plastiku z ukończonego kursu nie pytał. Za kilka miesięcy wybieram się do Tajlandii i z tego co wyczytałem wymagają tylko kilku szczepień (choć to też kwestia niepotwierdzona).
Pozdrawiam !

Konrad Dubiel - 04-09-2009, 14:01

maciejmlejnek napisał/a:
A że, tak zapytam jakie kraje wymagają takich zaświadczeń ? Nurałem w Turcji, Irlandii, Lanzarote, Egipcie, Portugalii i nikt o nic oprócz plastiku z ukończonego kursu nie pytał.

W Hiszpanii badania lekarskie są wymagane. Dziwne, że na Lanzarote Ci się upiekło.
Mnie na Fuerte posłali do lokalnego doca.

Wiesiek - 04-09-2009, 15:03

Problem miałem właśnie na W.Kanaryjskich (dokładniej Gran Canarii). Nie miałem czasu na robienie lokalnych badań więc znalazłem bazę, która nie pytała się o certyfikat. Wróciłem właśnie urlopu i stwierdziłem, że może lepiej pomyśleć w kraju, zrobić badania raz, a dobrze i zabezpieczyć się przed podobnymi sytuacjami tj. rozdrabnianiem się na lokalne badania.
cocaine - 05-09-2009, 19:33

Ja zawsze pokazywałem wpis coroczny w tej śmiesznej CMAS-owskiej książeczce i nie szarpali się o badania u lokalnego doc-a. :ping:
Grzegorz_N - 08-09-2009, 22:54

maciejmlejnek napisał/a:
do Tajlandii i z tego co wyczytałem wymagają tylko kilku szczepień

Niczego nie wymagają, nurałem kilkakrotnie z różnymi bazami, bez niespodzianek. Wypisujesz standardowy druk PADI o braku różnych choróbsk.