| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - SUUNTO SPYDER prosze o opinie
lubdar - 04-10-2003, 20:36 Temat postu: SUUNTO SPYDER prosze o opinie Prosze o opinie i komentaze starszych stazem kolegow na temat komputera nurkowego SUUNTO SPYDER prosze o podanie wad i zalet tego sprzetu i tak ogolnei co o tym myslicie.
Olas - 04-10-2003, 20:55 Temat postu: odp http://nurkomania.pl/htm/spyder.htm
Lech-u - 04-10-2003, 22:45
Słyszałem od kolegi, który używa SPIDERA, że są czasami kłopoty z transferem danych do PCta. Poza tym on uważa, że jest OK.
Ale ja widziałem, że sprawia trochę kłopotów pod wodą, jak używasz rękawic (szczególnie w "sucharze"). Wiecej nic nie wiem.
martin - 04-10-2003, 22:58
Mam ta zabawke od ponad roku, zrobile >100 nurkowan i jestem zadowolony. Jedyna wada jest brak trybu nitroxowego oraz pracy jako glebokosciomierz cafrowy obie funkcje nie sa ci potrzebne dopuki nurkujesz czysto rekreacyjnie.
Przewaga jest bezobslugowosc wchodzisz do wody, Spyder sam sie aktywuje, nie musisz nic przelaczac. Nastepna zaleta sa male wymiary, ja nosze go na codzien jako zegarek.
W sumie gdybym mial jeszcze raz kupowac, na pewno (gdyby byl jeszcze produkowany) bylby brany pod uwage.
Jesli mozesz to poczekaj jeszcze pare tygodni: niedlugo ma sie pojawic nastepca Vypera: IIRC ma sie nazywac Gecko, technicznie lezec miedzy Vyper'em a Vytec'em i kosztowac ca. 300 Euro
Lech-u - 04-10-2003, 23:08
Jesli mozesz to poczekaj jeszcze pare tygodni: niedlugo ma sie pojawic nastepca Vypera: IIRC ma sie nazywac Gecko, technicznie lezec miedzy Vyper'em a Vytec'em i kosztowac ca. 300 Euro[/quote]
Martin, A na czym ma polegać to "pomiedzy Viper a Vytec" Czy będzie miał kontrolę ciśnienia w butli (tak jak Vytec)? Gdzie można znaleźć dane techniczne tego cuda?
martin - 05-10-2003, 09:39
| Lech-u napisał/a: | | Martin, A na czym ma polegać to "pomiedzy Viper a Vytec" Czy będzie miał kontrolę ciśnienia w butli (tak jak Vytec)? Gdzie można znaleźć dane techniczne tego cuda? |
W ktoryms z ostatnich niemieckich magazynow nurkowych byla krotka wzmianka o Gecko jako nowosc. Dokladnych danych technicznych jeszcze nie bylo.
martin - 09-10-2003, 11:19
Nowy namiar:
http://www.aqualung.de/de/news/gekko.html
Tutaj wyglada na wykastrowanego Vypera brak symulacji i interfacu do PC, zmieniona technika podswietlenia. Ciekaw jestem do jakich nitroxow mozna go stosowac...
Pedro - 09-10-2003, 15:51
Pływam ze Spyderem kilka lat. Ogólnie jestem z niego zadowolony. Jego najważniejszą zaletą jest to, że nosisz go przez cały czas wyjazdu nurkowego jak zwykły zegarek więc szanse zapomnienia komputera są niewielkie.
Jego wady to niewielki wyświetlacz (w Polsce, gdzie widoczność jest dość mizerna, to poważny mankament), a żeby go podświetlić trzeba nacisnąć i przytrzymac mały guziczek z boku co w rękawicach jest praktycznie niewykonalne. Druga wada to oczywiście brak opcji nitroksowych. Trzecia za to to bateria. Wytrzymuje ok. roku w zależności od ilości nurkowań i temperatury wody. Kiedy pokazało mi się tylko, że bateria już nie jest full, to padł mi po wejściu do Bałtyku z miejsca. A baterie wymienia tylko Technika Podwodna.
Słowem na ciepłe wody jest fajny, ale na nurkowaniach w Polsce możesz go chyba traktować w kategoriach gadżetu nurkowego.... zwłaszcza, że ostatnio widziałem go w allegro z ceną wywoławczą 400 zł... a to za takie cacko nie jest majątek.
Pozdrawiam,
|
|