| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Pianka
Garnett - 10-10-2003, 10:30 Temat postu: Pianka Witam . Na poczatku chcialbym podrowic wszystkich nurkow. Jestem począykujacy wiec prosze nie smiac sie z moich pytan i probvlemow. Mam problem z pianka , wczoraj kupiel 2czesciowa pianke i wszystko jest ok lezy swietnie ale problem pojawil sie w domu jak przymierzylem maske. I okazalo sie ze manzeta w kapturze jest za duza i nie miesci mi sie uszczelka maski oczywiscie moge jakos upchnać maske pod kaptur ale trwa to duzo czasu i wole nie myslec co bedzie jak bede musial przedmuchac maske pod woda . Prosze powiedzcie mi czy mozna np nozyczkami uciac kawalek manzety ( tak ok 1cm. ) bez uszkodzenia skafandra czy musze sie udac do jakiegos specjalisty( jezeli tak to jak ktos zna adres takiego kogos w Warszawie ) .
Z odpowiedzi z góry dziekuje i pozdrawiam.
Piotrek
Kuba - 10-10-2003, 11:00
witaj
nie pomoge Ci z infomacja kto moze naciac kaptur..na pewno mozna to zrobic, nie jest to problem - wazne by bylo to zrobione porzatnie (by sie pozniej nie prulo)
w kazdym razie nie jestem pewien czy ma to sens. zawsze chowam maske pod kaptur, trzeba sie tego nauczyc, by silikon maski nie nachodzil na kaptur i nie puszczal wody, ale to tylko kwestia praktyki.
a jak masz wiecej neoprenu na buzi, to w koncu jest troche cieplej...
pozdrawiam
Kuba
Garnett - 10-10-2003, 11:07
Dzieki za odpowiedz. Uwazam ze upychanie uszczelki maski pod kaptur nie jest duzym problemem ale w razie zalania maski woda czy nawet jej spadniecia pod woda to w grubych rekawicach nie dam rady jej zalozyc zeby dobrze przylegala.
Radol - 10-10-2003, 13:32
Dasz radę, trzeba to tylko trenować.
Nie wiem jak grube masz rękawice, ale w 5 mm neoprenie jesteś w stanie zrobic to bez problemu.
Ja zawsze staram się aby kaptur zachodził mi na maskę i muszę przyznać że strasznie się czułem jak miałem kiedyś mniejszy kaptur.
tak więc polecam schować nożyczni do szuflady i zabrać się za trening
Pozdrawiam
marcinlisek - 10-10-2003, 16:11
cześć
Garnet zapomnij o nożyczkach i o obcinaniu kaptura wiem co piszę bo mnie brakuje 1 cm , w naszych zimnych wodach cierpią moje zatoki czołowe czasami aż do bólu a to straszny dyskomfort podczas nurkowania.
lobster - 10-10-2003, 17:03
maska ci spadnie raz na 100 nurkow, a zimno w twarz ci bedzie na kazdym . Wybor nalezy do ciebie
Garnett - 10-10-2003, 18:27
Ok przekonaliscie mnie. Oszczedze kapturowi amputacji :).
Jestem wdzieczny z pomoc.
Wielkie dzieki
3majcie sie ciepło
Piotrek
TECHNISUB - 11-10-2003, 09:44
miałe podobny "kłopot"
ale:
poradziłem sobie w taki sposób
1 odciągnij do tyłu jedna ręka kaptur
2 załóż maskę
3 przyciśnij kaptur z góry a'la Beny Hill
przy dojściu do wprawy kaptur sam powinien ci najść na maskę