FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Film z cenotu Chacsinichee

Konrad Dubiel - 17-02-2010, 11:00
Temat postu: Film z cenotu Chacsinichee
Wrzuciłem na youtube filmik z nurkowania (pozdrawiam współnurków!) w cenocie Chacsinichee.
Jaskinia położona jest w północnej części Jukatanu niedaleko Meridy, jakieś 300 km od Cancun.
Sam dojazd na miejsce to już jest niezły fun (co widać po minach na filmie :-) ), a żeby wejść do dziury trzeba na tyłku po schodach zjeżdżać (a wychodzić na czworakach).
Po osiągnięciu drewnianej platformy używanej przez miejscowych do popisywania się brawurowymi skokami przed dziewczętami (uprawiają jeszcze skoki ze zwisających ze stropu korzeni) okazało się, że także dla nas jedynym sposobem wejścia jest skok z 4 metrów do krystalicznie czystej wody.
Pewne wątpliwości wzbudził też fakt, że jedynym wyjściem z wody była powiązana przez Majów 300 lat przed naszą erą drabinka z patyków powiązanych sizalowym sznurkiem.
Ale po krótkiej naradzie zdecydowaliśmy, że skaczemy, nurkujemy a potem będziemy się martwić jak wyjść ;-)
Jaskina jest niewielka (600m korytarzy) i składa się z z dwóch części - płytszej (początek filmu) z jasnymi ścianami i głębokością do 38m i głębszej (koniec filmu), gdzie nastrój jest już nieco mroczny a głębokość osiąga 74m pod halokliną.
Fajna dziura.

Slawek Packo - 17-02-2010, 15:31

Fajny filmik Konrad :spoko:
Fajnie przypomnieć sobie jak nurkowałem w tym miejscu (Cenote Chacsinicchee, "Tree of the Red Ant") w 1984 i 1985 roku. Jak widzę niewiele się tam zmieniło (przynajmniej jeśli chodzi o transport). No i przybyły schody. Mu musieliśmy do wody skakać lub zjeżdżać po linie. Wyjście tylko technikami speleo.
pzdr

Konrad Dubiel - 17-02-2010, 15:51

Slawek Packo napisał/a:
Fajnie przypomnieć sobie jak nurkowałem w tym miejscu (Cenote Chacsinicchee, "Tree of the Red Ant") w 1984 i 1985 roku. Jak widzę niewiele się tam zmieniło (przynajmniej jeśli chodzi o transport). No i przybyły schody. Mu musieliśmy do wody skakać lub zjeżdżać po linie. Wyjście tylko technikami speleo.
pzdr

No nieźle, w 1984 to ja jakoś z pieluch wyrastałem ;-)
Jaskinia była eksplorowana od 1979 roku przez ekipę Duttona, a Matt dotarł tam 18 lat później.
I do dzisiaj ponoć jedyny kompresor w Meridzie stoi u Duttona w zakładzie.
Schody lokalesi zrobili bo dla nich to kąpielisko. Prawie jak jacuzzi :hihi-:

cardash - 17-02-2010, 16:35

Obszerna dziura! Ale Sławek, daj się pocieszyć Konradowi, a nie bach, ja tam nurkowałem 20 lat temu :)
Konrad Dubiel - 17-02-2010, 16:44

cardash napisał/a:
Sławek, daj się pocieszyć Konradowi, a nie bach, ja tam nurkowałem 20 lat temu :)

Dobrze, że nie wydrapał na ścianie "I was here! Paco 1984" :bee;

Slawek Packo - 17-02-2010, 16:52

Konrad Dubiel napisał/a:
Dobrze, że nie wydrapał na ścianie "I was here! Paco 1984"
Kto wie? Może gdybyś dobrze poszukał? :ping:
BTW Nickname "Paco" powstał właśnie wtedy. Przemiłym lokalesom łatwo było to wymówić.

KSD - 17-02-2010, 17:03

Co to za latareczki które tam macie?
Na pierwszy rzut oka wyglądaja jakby niepozornie ale widac światło do komunikacji dają bardzo dobre.
Film pierwsza klasa.