| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - klasztor w jeziorze we FRANCJI
Syrenka_013 - 28-04-2010, 17:37 Temat postu: klasztor w jeziorze we FRANCJI Witajcie,
czy ktos z Was ma moze informacje gdzie dokladnie lezy jezioro, w ktorym zatopiony jest klasztor? wiem, ze to gdzies we Francji, ale niestety zadnych szczegolow... wybieram sie niebawem w tamte rejony i bardzo chcialabym to zobaczyc....
Bartolomeo - 28-04-2010, 18:31
być może chodzi Ci o Lago di Resia we Włoszech?
http://it.wikipedia.org/wiki/Lago_di_Resia
Syrenka_013 - 28-04-2010, 19:12
to wyglada bardzo ciekawie, ale tamten wyraznie byl we Francji i na okolo 20 m...
w w tym wloskim jeziorze nurkuja?
Bero - 28-04-2010, 20:09
a jakie uprawnienia na ten wyjazd wymagane?? bo juz mi sie podoba
zbigniewb - 28-04-2010, 23:24 Temat postu: Re: klasztor w jeziorze we FRANCJI
| Syrenka_013 napisał/a: | | ...informacje gdzie dokladnie lezy jezioro, w ktorym zatopiony jest klasztor? wiem, ze to gdzies we Francji, ale niestety zadnych szczegolow... |
...opactwo Vouglans ?
FotoMiś - 29-04-2010, 09:47
| zbigniewb napisał/a: | | ...opactwo Vouglans ? |
tylko, że tam jest chyba z 50-60 metrów, a nie 20.. klik!
Syrenka_013 - 29-04-2010, 10:06
| Bero napisał/a: | a jakie uprawnienia na ten wyjazd wymagane?? bo juz mi sie podoba |
to po drodze na kursy jaskiniowe do Francji w czerwcu, najnizsze wymagania na podstawowy kurs jaskiniowy ponizej
a to nurkowanie - no coz, moze uda sie zrobic np po kursie, wszak taki klasztor to sztuczna jaskinia....
CAVERN DIVER: nurkowanie jaskiniowe
Ukończenie tego kursu zapewni nurkowi opanowanie umiejętności oraz zdobycie wiedzy niezbędnej do zminimalizowania niebezpieczeństw związanych z nurkowaniem w jaskiniach w strefie cavern. Nurkowanie w jaskiniach turystycznych ze stałym oporęczowaniem bez decyzji nawigacyjnych, bez dekompresji do głębokości 30 m przy maksymalnej odległości od otworu 100 m ale nie dalej niż zasięg światła dziennego docierającego z otworu jaskini.
Wymagania wstępne:
- certyfikacja: ASD ( AOWD, P2 lub odpowiednik akceptowany przez NAUI), Nitrox
- minimum 50 udokumentowanych nurkowań
- aktualne zaświadczenie lekarskie (brak przeciwwskazań do nurkowania)
Kurs:
- 4 nurkowania
- wykłady 4 godziny
- warsztaty powierzchniowe 4 godziny
Bartolomeo - 29-04-2010, 11:34
| Syrenka_013 napisał/a: | | w w tym wloskim jeziorze nurkuja? |
jak kiedyś szukałem informacji to znalazłem że wiziura ok 1 m więc kiepsko... jak to na płyciźnie w zalewie..
|
|