FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Kalkulator Nitroxowy na Palma

jenny - 14-11-2003, 09:38
Temat postu: Kalkulator Nitroxowy na Palma
Witam,
czy ktoś z grupowiczów o zacięciu informatycznym wie coś o istnieniu kalkulatora Nitroxowego, który można by zainstalować na Palmie (w sensie palmtopa, a nie gustownego drzewka), bo mój rozumek filologa burzy się przeciwko rachowaniu na kartce, a i wyniki takich obliczeń w moim przypadku raczej nie gwarantują bezpieczeństwa :oops:
Pozdroofka
Jenny

Garnett - 14-11-2003, 11:03

WITAj.

Niestety niewiem nic o istnieniu kalkulatora nitroxowego na palma sam posiadam tylko Divelogi na palma i dive planer ale o kalkulatorze nic niemam . Poszukam troche w sieci i jak cos to dam znac.

martin - 14-11-2003, 11:35

http://palm.potapeni.cz/software.html
Sandii - 14-11-2003, 12:12

jestem pod wrażeniem tej strony Martin
"od zawsze" nurkuje z palmem i sciagam z netuoprogramowanie scuba
ale tu jest eldorado

polecam dive log 0.77 - bardzo wygodny (maly, szybki i ma prosty kalkulator nitroxowy)
aqua divelog jest o tyle extra ze mozna po skonfigurowaniu sciagac profile z alladina i z suunto

a propos Jenny jaki sprzecik Palmowy sobie sprawilas? ;)
Sandii

jenny - 14-11-2003, 13:29

Kupiłam używanego "staruszka" CLIE 625C. Miał jedną, główną zaletę - kosztował 400 zł. Chłopcy z działu technicznego powiedzieli, że to jest dobra cena, a samo urządzenie jest OK. Do tego sprzedający dołożył mi jakieś "ekstrasy" (ale jeszcze nie rozgryzłam do czego służą).
Chwilowo urządzonko świetnie realizuje się jako budzik ;-)

Pozdrawiam
Jenny

Fantomas - 14-11-2003, 14:58

witam,
ja, na staruszku palm IIIC, używam Aqua Dive Log, fajny programik.
podobno działa z Suunto, choć jeszcze nie próbowałem. czy ktoś próbował łączyć przez "tani" kabelek?
pozdrawiam,

martin - 14-11-2003, 15:02
Temat postu: Re: Kalkulator Nitroxowy na Palma
jenny napisał/a:
... bo mój rozumek filologa burzy się przeciwko rachowaniu na kartce, a i wyniki takich obliczeń w moim przypadku raczej nie gwarantują bezpieczeństwa

Uzywanie tylko komputera tez nie. Liczenie na kartce ma ta jedna pozytywna strone: wyrabiasz "wyczucie" do gazow, i po krotkim czasie jestes w stanie oszacowac z duza dokladnoscia co na jakiej mieszance jest mozliwe - nie majac pod reka kalkulatora czy palma.

Podejrzewam zreszta ze w wiekszosci twoich nurkowan nie bedzie pogoni za "best mix" tylko dobranie jakiejs standartowej mieszanki pod planowane nurkowanie...

Sandii - 14-11-2003, 16:54

szkoda ze sie pospieszylas
http://www.x1.pl/
nowego palma ZIRE 71 mozna dostac za 470 zł jak dobrze poszukac to jest za 420 pln

ale nie wazne, ja mam staruszka Palm IIIe i wystarcza

za to na sony dziala bez problemowo interface do sciagania profili z suunto i z alladina (Aqua divelog)

Sandii
;)

Fantomas - mam kabelek i Aqua divelog ale jeszcze nie udalo mi sie sciagnac profili, plug-in jest napisany pod katem sony Clie (czyli jak dla Jenny;)

Konrad Dubiel - 15-11-2003, 11:30
Temat postu: Re: Kalkulator Nitroxowy na Palma
Chyba najbardziej sensowne kalkulatory nitroxowe na Palma to EANCalc i Nitrox Calc.
Fantomas - 17-11-2003, 22:17

jenny, kupiłaś bardzo fajną zabawkę za niewielkie pieniądze. ja 3 miesiące temu 300 dałem za mojego emeryta IIIc.
oby Ci dobrze służył. tylko z doświadczenia wiem, że bardzo nie lubią wody... ale na tej czeskiej stronie pokazują fajne pokrowce. trzeba spróbować taki zdobyć.

jenny - 17-11-2003, 22:54

Bo ja własnie ciułam, żeby pod choinkę kupić sobie Vyteca. Rozumiem, że oba urządzenia będą ze sobą gadać? Tylko pewnie jakiś kabelek do tego będzie potrzebny? Kabelki zawsze mnie przerażały - nigdy nie wiem gdzie toto wetknąć i do tego niemiłosiernie plączą się na biurku.

Pozdrawiam
Jenny

Fantomas - 18-11-2003, 14:48

na stronie http://astro1.panet.utole...uunto2Clie.html jest schemat interfejsu. bez zbędnych kabelków, tylko vyper + interf. + clie.
jenny, poprosisz kogoś sprawnego elektronicznie i przy kosztach części ok 40 zł zrobi coś takiego. a ja od dziś wieczorem będę walczył z przerobieniem interfejsu na palma.
pozdrawiam,

Mania - 18-11-2003, 14:53

Fantomas napisał/a:
a ja od dziś wieczorem będę walczył z przerobieniem interfejsu na palma.
pozdrawiam,

Fantomas - dzis wieczorem to masz byc na spotkanku w diver pubie, a nie walczyc z interfejsem....!!!!
Pozdrowionka
Mania

Fantomas - 18-11-2003, 14:56

o, faktycznie, lutownica będzie musiała poczekać... zimne piwko ważniejsze
Sandii - 18-11-2003, 17:10

Maniu jak możesz człowiek się garnie do pracy, chce zrobić coś pożytecznego (jak ci się uda Fantomas to i dla mnie na palmaIIIe!!! ;)

mogę nawet wypić za jego zdrowie w Pubie Divers (nawet kilka razy;)))

Sandii

Konrad Dubiel - 18-11-2003, 17:39
Temat postu: Palm i Suunto
Palma z Suunto Vyper (i podobnymi) daje się połączyć bez większych problemów.
Potrzebny jest interface do PC (może być samoróbka albo z Allegro) i kabel szeregowy do Palma (z powodu wtyczki). W wersji bez lutowania potrzebny jest jeszcze null-modem gender-changer (do nabycia w sklapach z osprzętem komputerowym) który służy do spięcia tych dwóch kabli razem. Jest to rozwiązanie mało wygodne więc można pobawić się lutownicą i zmajstrować kabelek, który z jednej strony będzie miał wtyczkę do Palma, a z drugiej gniazdo szeregowe. Wystarczy polutować na wprost pięć drutów i gotowe.
Do prowadzenia logbook'a na Palmie polecam Aqua DiveLog.

jenny - 18-11-2003, 21:11

Jeszcze raz witam i dziękuję za rady.
Pozdrawiam wszystkich
Jenny

martin - 23-11-2003, 20:45
Temat postu: Re: Palm i Suunto
Konrad Dubiel napisał/a:
Jest to rozwiązanie mało wygodne więc można pobawić się lutownicą i zmajstrować kabelek, który z jednej strony będzie miał wtyczkę do Palma, a z drugiej gniazdo szeregowe. Wystarczy polutować na wprost pięć drutów i gotowe.

Ja mialem problemy z zasilaniem interfejsu do Suunto z Palma. Pomogl prosty kabelek: skrzyzownie TX z RX, masa na prosto + bateria 9V na pin 4 interfejsu do suunto