| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Płetwy
Garnett - 18-11-2003, 15:26 Temat postu: Płetwy Witam.
Od niedawna zastanawiam sie nad zmiana płetw. Dotąd urzywałem Mares Explorer kaloszowych i nie moge na nie nazekac ale postanowiłem kupić sobie butki i płetwy paskowe.
co moglibyście mi polecić ?????
Narazie zastanawiam sie nad : Plana avanti X3 , Plana avanti quatro , Frog , stratos , ostatnio zainteresowały mnie Aqualung Blades ale nic na ich temat niewiem poza opisami na stronie producenta.
Bede wdzieczny za każda pomoc .
Pozdrawiam
Piotrek
Piotr - 18-11-2003, 16:17
hej!
mam blades-y-na poczatku troche ciezko, sa duze i dosc twarde, ale teraz jestem zadowolony, pare machniec i jestes tam gdzie chcesz, choc frogiem troche ciezko
Artur Kornacki - 18-11-2003, 20:47
od kilku miesiecy plywam na Seemann Sub- Aeris Velocity i polecam jestem milo zaskoczony ich komfortem jezeli mozesz to postaraj sie pozyczyc i poplywac
wygraly test Tauchena chyba?
Pedro - 19-11-2003, 15:26
Jeśli pływasz klasycznie trzepiąc kopytami, to dobre są twin jety scuba albo treki sherwooda (te drugie są chyba twardsze i dają większy pałer przy mniejszym zmęczeniu i wysiłku).
Jeśli pływasz "żabką" (czy jak to lepiej madrząc się powiedzieć stosujesz tzw. frog kick ), to lepsze są twarde i krótkie płetwy. Najlepiej jet finy Scubapro, ND, Divexa albo inne jakieś "podróbki".
Jak znam życie, to będzie tak... ponurkujesz w różnych wynalazkach, łączonych, dzielonych itp. itd. i na koniec zatęsknisz za tradycyjnymi twardymi jet finami .... ze sprężyną zamiast paska....
No i jeśli stałoby się to wcześniej, to polecam się łaskawej pamięci, bo już w przyszłym tygodniu powinienem mieć jetfiny ND ze sprężynami (nówki sztuki) do sprzedania
Pozdrawiam,
MArcin M. - 19-11-2003, 16:19 Temat postu: Re: Płetwy
| Garnett napisał/a: | | Narazie zastanawiam sie nad : Plana avanti X3 , |
Witam.
Używam takowych, i jestem zadowolony. Polecam.
lobster - 19-11-2003, 17:12
| Pedro napisał/a: | | bo już w przyszłym tygodniu powinienem mieć jetfiny ND ze sprężynami (nówki sztuki) |
optymista
bann - 19-11-2003, 17:42
kup sobie SeemanSub SF-7, fajne dyszowki, twarde jak diabli, ale mozna sie przezwyczaic, a chyba najtansze na rynku, w hurtowni Seemana w Łodzi do dostania za ok 150pln, 2 ruchy i masz pelne panowanie nad sytuacja, a jak poplyniesz nogami do delfina to mozesz nawet szczupaki powyprzedzac
chyba ze wolisz miec pletwy z bajerami, i "pracujace za ciebie"
Fantomas - 19-11-2003, 21:46
witam,
używam mares avanti quattro. moim , absolutnie subiektywnym zdaniem, są troszkę za lekkie.
myślę o przesiadce na jakieś jetfiny.
pozdrawiam,
Pedro - 20-11-2003, 09:46
| lobster napisał/a: | | Pedro napisał/a: | | bo już w przyszłym tygodniu powinienem mieć jetfiny ND ze sprężynami (nówki sztuki) |
optymista |
Hej Lobsterku,
Chyba nie sądzisz, że sprowadzałbym od Ciebie płetwy na sprzedaż?! No to by było lekkie przegięcie raczej... zwróć uwagę, że napisałem jet finy ND (Northern Diver), a to zupełnie inna bajka Dobre brytyjskie płetwy... a co do skubasów, to nie łudzę się, że dojdą do mnie przed świętami...
Pozdrawiam,
smiechu - 25-11-2003, 14:12
| simar napisał/a: | kup sobie SeemanSub SF-7, fajne dyszowki, twarde jak diabli, ale mozna sie przezwyczaic, a chyba najtansze na rynku, w hurtowni Seemana w Łodzi do dostania za ok 150pln, 2 ruchy i masz pelne panowanie nad sytuacja, a jak poplyniesz nogami do delfina to mozesz nawet szczupaki powyprzedzac
chyba ze wolisz miec pletwy z bajerami, i "pracujace za ciebie" |
Moim zdaniem znakomite płetwy, nie przeszkadzają w pływaniu. Ale trzeba je sprawdzić przed zakupem, dla sporej liczby osób są za twarde. Za to żadne stratosy i plany nie dadzą ci takiej kontroli nad pozycją.
Piotr
|
|