| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Nowa zabawka dla gadżeciarzy?
WolfEeel - 24-11-2003, 22:07 Temat postu: Nowa zabawka dla gadżeciarzy? Dla tych z nurasów którzy nie mogą życ bez nowych bajerów
http://www.oceanicworldwi...?PL=comp&SL=hud
Opis znajduje sie w sekcji "computers"
Miłosz - 24-11-2003, 22:41
Niezłe. Acz pomysły tego typu rozbijają się wciąż o to samo: bolą od tego oczy. Pierwsze wyniki testów tych masek z wyświetlaczami też ponoć na to wskazują.
Zaczęło się od słynnych hełmów wirtualnych do gier, potem okularów, itp. Sprzęt ów nie ewoluował między innymi dlatego, że powodował ból głowy i oczu: spora jasność, blisko oczu, nie można oddalić - zobaczymy. Może technika poszła do przodu.
Pozdro,
Nishigoi
Aston - 25-11-2003, 01:19
Witam!
Komercja, jezeli chodzi o wirtualne chelmy to padla w epoce Atari Jaguar. Dzis nikt tego nie rusza - na razie Pod woda bym sie na to nie pisal...
Pozdrawiam
Jan Nurkowski - 25-11-2003, 10:10
W zwiazku z z koniecznoscia odczytu wskazan prawidlowosci dzialania elektronicznych obiegow zamknietych (czesto co 1 minute), to rozwiazanie moze w duzym stopniu ograniczyc ilosc wypadkow.
pzdr
Jan
Hubert Mazurek - 25-11-2003, 19:35
No no, ciekawe. Widziałem podobną koncepcję opartą na wyświetlaniu danych z komputera na szybie maski. Problem będzie tylko przy konieczności zmiany maski pod wodą - chyba że w komplecie są dwie ...
smiechu - 26-11-2003, 00:09
| Nishigoi napisał/a: | Niezłe. Acz pomysły tego typu rozbijają się wciąż o to samo: bolą od tego oczy. Pierwsze wyniki testów tych masek z wyświetlaczami też ponoć na to wskazują.
Zaczęło się od słynnych hełmów wirtualnych do gier, potem okularów, itp. Sprzęt ów nie ewoluował między innymi dlatego, że powodował ból głowy i oczu: spora jasność, blisko oczu, nie można oddalić - zobaczymy. Może technika poszła do przodu.
Pozdro,
Nishigoi |
Nie chodzi o bliskość, urządzenia VR, powodowały brak skojarzenia pomiędzy zmysłami - z jednej strony błędnik mówi ci że stoisz, z drugiej oczy, że się poruszasz, paw gwarantowany. Pomysł ciekawy, ale dla mnie raczej zbyt skomplikowany, wole proste, bagnetem rzeźbione urządzenia...
Piotr
WolfEeel - 26-11-2003, 00:29
Najstarsi górale powiadają, że maska ma się pojawić w sklepach po tagrach DEMA 2004.
Przybliżona cena to jakieś $2,000.00 USD.
lobster - 26-11-2003, 00:37
| WolfEeel napisał/a: |
Przybliżona cena to jakieś $2,000.00 USD. |
Swietnie sie bedzie komponowac z rebreatherami. Tak samo bez sensu i tak samo droga.
smiechu - 26-11-2003, 08:31
| lobster napisał/a: |
Swietnie sie bedzie komponowac z rebreatherami. Tak samo bez sensu i tak samo droga. |
Rebreathery już nie są bez sensu, Halcyon wypuścił swój model , jak tylko opanują technologię pozwalającą na robienie komputerów, to te też sie staną ok (już słyszę "it's not just ordinary dive computer, it's Halcyon DC-15, important element of DIR system").
Pozdrawiam,
Piotr
bann - 26-11-2003, 14:29
moze faktycznie, jesli chodzi o rebreather to okaze sie przydatne, w innym przypadku - watpie, male, drogie, skomplikowane,
im mniej tzw. widget shit tym lepiej, , boze 2000$ za maske, mozg deba staje....
Garnett - 26-11-2003, 15:38
Witam
Według mnie nie jest to taki super urzadzenie. wedlug mnie wyświetlacz jest za blisko oka i np z moją wadą wzroku nic bym z tej odległości nie zobaczył . A pozatym maska potrafi i lubi czasem spaść z twarzy ( np jak partner macha rekami ) i naprawde niechcialbym zobaczyc jak moja maska warta 2000$ spada kilka- kilkadziesiat metrow w dol a jeszcze badziej niechcialbym zobaczyc miny partnura jak jego maska niedajboze stracona przypadkiem przezemnie spada juz bym wtedy czul ta lekkosc w kieszeni
lobster - 26-11-2003, 20:52
| smiechu napisał/a: |
Rebreathery już nie są bez sensu, Halcyon wypuścił swój model |
To ze ludzie je kupuja wcale nie oznacza, ze ich potrzebuja. Zaden rebreather nie zapewni takiego marginesu bezpieczenstwa jaki daje open circuit. A oszczednosc na ilosci powieszonego sprzetu raptem nie jest taka drastyczna kiedy trzeba za soba ciagnac bailout dla siebie i partnera.
Chyba ze ktos woli zalozyc, ze nic sie nie zepsuje i na pewno sie uda.
Krzysztof Dębski - 27-11-2003, 13:26
| WolfEeel napisał/a: | Najstarsi górale powiadają, że maska ma się pojawić w sklepach po tagrach DEMA 2004.
To co, teraz komplecik ABC do kursu podstawowego jakieś 2200 papieru
Miłosz - 27-11-2003, 13:32
To ja jeszcze, zeby domarudzić do końca (to dlatego, że nie ma słońca) zauważę, że ten komputer w masce ma nadajnik. Niewiele słyszałem dobrego o nadajnikach, prawdę mówiąc.
Pozdro,
Nishi
Kriss - 27-11-2003, 13:53
Od kilku miesiecy kombinuję jakby tu se tego pół zamkniętego rebridera kupić , od lat pływam z kompem z nadajnikiem - ja to chyba zawsze muszę pod prąd
Kriss - zamartwiony.
Miłosz - 27-11-2003, 14:02
Biednemu zawsze wiatr w oczy, Kriss! Takie życie...
Pozdro,
Nishi
p.s. Chwalisz sobie nadajnik? Opowiedz - jak dotąd nikt się pozytywnymi opiniami nie dzielił ze mną.
Hubert Mazurek - 27-11-2003, 17:47
| Krzysztof Dębski napisał/a: | | WolfEeel napisał/a: | Najstarsi górale powiadają, że maska ma się pojawić w sklepach po tagrach DEMA 2004.
To co, teraz komplecik ABC do kursu podstawowego jakieś 2200 papieru |
Może bym zaczą je sprowadzać...
Zrobię promocję,
przy zakupie ABC z tą maską płetwy i fajka gratis
WolfEeel - 27-11-2003, 21:04
| Hubert Mazurek napisał/a: | Może bym zaczą je sprowadzać...
Zrobię promocję,
przy zakupie ABC z tą maską płetwy i fajka gratis |
Nie zapomnij o bateriach, przy promocji tez powinny byc gratis
Aston - 27-11-2003, 22:07
Witam!
Baterie musza byc obowiazkowe!
Pozdrowienia!
Mirek Chmaz - 28-11-2003, 20:30
| Krzysztof Dębski napisał/a: | | WolfEeel napisał/a: | Najstarsi górale powiadają, że maska ma się pojawić w sklepach po tagrach DEMA 2004.
To co, teraz komplecik ABC do kursu podstawowego jakieś 2200 papieru |
I niech Ci taka mache ktos pod....rzy
Hubert Mazurek - 01-12-2003, 11:55
| Aston napisał/a: | Witam!
Baterie musza byc obowiazkowe!
Pozdrowienia!
|
W promocji baterie musowo i jeszcze z 5 litrów płynu przeciw parowaniu
Krzysztof Dębski - 01-12-2003, 14:36
Płyn przeciw parowaniu musi być koniecznie.
Napluć do maski z kompem to profanacja
|
|