FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Latarka diodowa przy masce

Radol - 01-12-2003, 13:39
Temat postu: Latarka diodowa przy masce
Heyka,

podczas ostatniego nurkowania w całkowitej ciemności, stwierdziłęm że przydałaby się jednak mała latareczka mocowana bezpośrednio do maski.
Najlepiej aby miała ona światło wystarczające do oświetlenia przyrządów, ale nie oślepiała przy tym partnera.

Wydaje mi się, że nailepszym rozwiązaniem są małe latarki diodowe.
Czy widzieliście gdzieś coś takiego?

Najlepiej jak by było podobne do latarki UK Mini Q40 Dive Light tylko oparte o diody.

A może wiecie ile to kosztuje i gdzie w Wa-wie można to znaleźć??
Pozdrawiam

urwis - 01-12-2003, 14:05

Ja kupilem coś takiego w sklepie wysyłkowym magazynu Nurkowanie. Wejdż na stronę www. nurkowanie.v.pl i złóż zamówienie. jest to badzo dobra i przydatna letareczka a strumień swiatła idzie tam gdze pada wzrok. Polecam
Radol - 01-12-2003, 14:29

No tak, ale tam jest dokładnie ten UK co na zdjęciu, a ja bym chciał coś tak funkcjonalnego ale zrobionego na dioodach LED a nie na halogenie, któr może oślepiać partnera kiedy na niego patrzysz ...

Ale i tak wielkiw dzięki za zainteresowanie.

Pozdrawiam

Krzysztof Dębski - 01-12-2003, 14:39

Z tego co wiem LOLA ma w ofercie takie latareczki, tyle że troszkę droższe :???:
Bartłomiej Grynda - 01-12-2003, 18:03
Temat postu: Latarka diodowa przy masce
A ja proponuję coś naszej produkcji.
Latarka GRALLUX1W z jedną diodą LED o mocy 1W która zastępuje 15 dotychczas znanych diod superjasnych (zwykłe superjasne mają moc zaledwie 0,06W )
GRALmarine
Wrocław
tel/fax: +48 71 3253126
www.gralmarine.tk
gralmarine@wp.pl

Radol - 01-12-2003, 18:06

Wygląda bardzo fajnie, ale jak ja ją sobie przyczepię do maski to mi maska spadnie.

Nie ma co ukrywać ale fi 42 to mi jakoś nie pasuje do paska maski .....

Pozdrawiam

bann - 01-12-2003, 18:41

lap:

http://www.nurkowanie.v.p...Dd9&s=10&id=335

daleko nie trzeba bylo szukac, link jest nawet na stronie tytulowej

pitt - 01-12-2003, 20:54

Mam zamówioną latarke u LOLI będę ja miał w połowie grudnia mogę pokazać (W-wa) ;-)
Radol - 02-12-2003, 09:06

Bardzo chętnie zobaczę,
czy Twojaj lola to coś takiego??

Pozdrawiam

Bartłomiej Grynda - 02-12-2003, 12:54

Do tej pory nie słyszałem aby komuś spadła maska od ciężaru tej latarki.
Lola jest faktycznie trochę mniejsza.Ale różnica jest zdecydowana w sile światła.

kubik - 27-12-2003, 05:21

Bartłomiej Grynda napisał/a:
Do tej pory nie słyszałem aby komuś spadła maska od ciężaru tej latarki.
Lola jest faktycznie trochę mniejsza.Ale różnica jest zdecydowana w sile światła.

Zależy, jaka jest intencja, w jakiej instaluje się latarkę przy masce. Jeśli ma służyć przede wszystkim do podświetlania przyrządów, to z doświadczenia wiem, że LOLA jest w zupełności wystarczająca. Osobiście bardzo nie lubię, jak mi ktoś zagląda w oczy szperaczem nawet, jeśli jest to tylko Q40. LOLA jest praktycznie pozbawiona tej wady. Poza tym cena ok. 240 zł zdecydowanie odbiega od 400 za GRALLUX1W.

pzdr
kubik