| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Pianka 5mm
urwis - 02-12-2003, 23:04 Temat postu: Pianka 5mm Witam
Zamierzam kupić piankę 5mm jako drugi skafander - posiadam suchacza ale na ciepłe wody sie nie nadaje . Jaką firmę możecie polecić. Do tej pory nurkowałem w 7mm Ocean Pro. Czy kupować sam overal czy z dociepleniem.
Arex - 03-12-2003, 11:13
Ja z czystym sumieniem moge polecic Barrakude
Posiadam takowa i bardzo sobie chwale. Miekki neopren. Dobrze sie uklada na ciele.
Jest dosyc intensywnie uzywana w naszych polskich warunkach.
Nie widze zeby mi bylo chlodniej niz kolegom w 7+7 Equesa
Ja bym tak czy inaczej kupil overall + docieplenie.
Moze sie kiedys nawet w cieplych wodach przydac.
Pzdrawiam
tapicer - 03-12-2003, 15:46
Hi Urwis,
Wraz z żoną nurkujemy w piankach Waterproof: żona 7+7 mm, ja 5+5mm, dobrze wykonane, przyjemnie ubierać na siebie coś co jest wykończone w sposób cieszący oko.
Z drugiej strony to wybór pianki jest b. subiektywny: kolor, kształt, firma, gwarancja itd.
Pozdrowienia.....
Hubert Mazurek - 03-12-2003, 17:53
Weź też pod uwagę Lontrę CressiSub
ukusek - 18-12-2003, 23:55
Ja do tej pory pływałem w 5mm Eques Dual 5mm i troszkę było nie teges poniżej termokliny, ale od paru dni jestem posiadaczam Camaro Semi Dry "SCS Metallite Titanium" 7mm. Składa się z dwóch warst Tytanu zew. i wew ale nie jest wyściełany pluszem tylko taką metaliczną powłoką. Szczerze mówiąc nie wiem na ile wierzyć zapewnieniom producenta ale ma być dużo cieplejsza niż inne w tym typie. Zaletą co mnie przekonało to to że ma kaptur zintergowany z overallem a nie jak equesy z kamizelką docieplającą. W chwili obecnej sa na nie promocje tu:
http://www.oxygen.top.pl/...php?id=promocje więc można coś wyhaczyć w cenie polskich skafandrów
Art - 19-12-2003, 11:18
Każdy z nas pewnie będzie polecał coś innego a odczucie zimna (jak już pisał wcześniej Tapicer) jest pojęciem bardzo subiektywnym.
Warto mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć - w końcu dopasowanie jest tutaj sprawą podstawową! Ja przed zakupem tej jedynej "właściwej" mierzyłem 7 różnych modeli aż w końcu się udało...
Aaa oczywiście musimy w piance wyglądać szałowo więc kolory i wzory są jak najbardziej ważną cechą naszego stroju ale to może na drugim miejscu.
Ciekawy opis Doroty i Wojtka z "życia" skafandra znajdziesz tutaj http://forum.jds.pl/viewtopic.php4?t=2089
Pozdrawiam
smiechu - 19-12-2003, 15:46
Dobra, czy komuś było za ciepło pod wodą? Ja bym proponował układ overall + docieplacz z kapturem.
Piotr
|
|