| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Kompletowanie twinset'u
wodzu - 12-02-2004, 16:15 Temat postu: Kompletowanie twinset'u Howgh!
Mam kilka pytań odnośnie kompletowania twinset'u:
1. Na naszym rynku jedne z najtańszych manifoldów, to manifoldy firm Apeks i San-o-Sub.
Który byście polecali?
2. Mocowanie twina do płyty
Czy butle dotykają płyty, czy może zestaw ma kontakt z płytą jedynie poprzez śruby?
Oczywiście wiem, że pomiędzy zestawem a płytą jest worek.
Czy jest jakiś sposób na wyznaczenie długości śrub zanim będziemy mieli w ręku obejmy?
kazimierz - 13-02-2004, 08:22 Temat postu: Re: Kompletowanie twinset'u
| wodzu napisał/a: | Howgh!
Mam kilka pytań odnośnie kompletowania twinset'u:
1. Na naszym rynku jedne z najtańszych manifoldów, to manifoldy firm Apeks i San-o-Sub.
Który byście polecali?
z czystym sumieniem polecam S.O.S. najlepsza cena no i jakosc jest ok wiecej dowiesz sie
http://www.techpod.com.pl/
2. Mocowanie twina do płyty
Czy butle dotykają płyty, czy może zestaw ma kontakt z płytą jedynie poprzez śruby?
Oczywiście wiem, że pomiędzy zestawem a płytą jest worek.
butle niedotykaja płyty!! przetar by sie worek
Czy jest jakiś sposób na wyznaczenie długości śrub zanim będziemy mieli w ręku obejmy? |
Kombinowac mozna zawsze ale po co ???
po zamocowaniu obejm i srub zakładasz v-neka,worek płyte ,i przycinasz potem sruby tak jak uwarzasz !!
to chyba tyle
pozdrawiam Kazik
Radol - 13-02-2004, 11:55 Temat postu: Re: Kompletowanie twinset'u
| wodzu napisał/a: | | 1. Na naszym rynku jedne z najtańszych manifoldów, to manifoldy firm Apeks i San-o-Sub. |
Apeksa sobie podaruj, nie znam San-o-sub'a, ale jeślil ma takie samo połączenie jak Apeks, czyli doczołowe, to zrezygnuj z niego.
Manifold warto przywieźć z Triestu, cena wychodzi około 600 zł (wszystko zależy jeszcze od kursu EUR).
A z długością śrub zrób tak jak Kazik poleca.
Pozdrawiam
kazimierz - 13-02-2004, 13:21
płyta dotyka srodkowej czesci obejm do butli !! lub v-neka,nie dotyka butli!! płyta powinna byc tak wyprofilowana zeby worek był luzny pomiedzy zestawem a płyta :)inaczej bedzie sie przecierał!!!
pozdrawiam Kazik
wodzu - 13-02-2004, 16:33 Temat postu: Re: Kompletowanie twinset'u Howgh!
| Radol napisał/a: | | Apeksa sobie podaruj, nie znam San-o-sub'a, ale jeślil ma takie samo połączenie jak Apeks, czyli doczołowe, to zrezygnuj z niego. |
Słyszałem, że Apeks ma uszczelnienie cylindryczne, tyle że po jednym O-ringu. Natomiast San-o-Sub ma czołowe
Czy może to ktoś potwierdzić?
P.S. V-nek to V-weight, prawda?
Radol - 13-02-2004, 17:36 Temat postu: Re: Kompletowanie twinset'u
P.S. V-nek to V-weight, prawda? |
Dokładnie
Pozdrawiam
martin - 16-02-2004, 19:30 Temat postu: Re: Kompletowanie twinset'u
| wodzu napisał/a: | | 1. Na naszym rynku jedne z najtańszych manifoldów, to manifoldy firm Apeks i San-o-Sub. |
W RFN za ~150 kupujesz kompletny manifold z "ruber knobs" i doszczelnieniem cylindrycznym. Same "ruber knobs" to 7 euro za sztuke...
| Cytat: | | 2. Mocowanie twina do płyty |
Plyta przylaga do twina. Jest mocno dociagnieta, nie ma luzu wiec nic sie nie przeciera. Butle zawieszona tylko na srubach sa mniej stabilne.
Radol - 17-02-2004, 08:42 Temat postu: Re: Kompletowanie twinset'u
Słyszałem, że Apeks ma uszczelnienie cylindryczne, tyle że po jednym O-ringu. Natomiast San-o-Sub ma czołowe
Czy może to ktoś potwierdzić?
|
Obawiam się jednak, że nie. Manifoldy Apeksa są zawsze pokazywane jako sztandarowy przykład uszczelnienia doczołowego i nie sa zalecane.
ale jak wiadomo, zawsze są dwie szkoły i prawda jest taka, że jeśli będzie dbał o manifold, to zaródno jedeno jak i drugiuszczelnienie Ci się sprawdzi.
Pytanie tylko czy zawsze masz na to wpływ i wiesz, że w Twojej ulubionej sprężarkowni nie będą przenosili Twojego twina chwytając właśnie za manifold? A co będzie jeśli będzie to zupełnie obca sprężarkownia??
Ok, jeśli się do zdarzy sporadycznie, to pewnie wytrzyma, ale ....
Pozdrawiam
(mocno pod wpływem zaczytanych informacji o manifoldach)
wodzu - 17-02-2004, 10:16 Temat postu: Re: Kompletowanie twinset'u Howgh!
| Radol napisał/a: | | Obawiam się jednak, że nie. Manifoldy Apeksa są zawsze pokazywane jako sztandarowy przykład uszczelnienia doczołowego i nie sa zalecane |
Co do Apeksa jestem pewien - Technika Podwodna ma je w swojej ofercie i Sławomir Paćko twierdzi, że manifoldy Apeksa mają uszczelnienie cylindryczne po jednym O-ringu: http://groups.google.pl/g...tis.news.tpi.pl
Co do manifoldów San-o-Sub, wszystko zdaje się potwierdzać, że jest to uszczelnienie czołowe
| Radol napisał/a: | | Pytanie tylko czy zawsze masz na to wpływ i wiesz, że w Twojej ulubionej sprężarkowni nie będą przenosili Twojego twina chwytając właśnie za manifold? A co będzie jeśli będzie to zupełnie obca sprężarkownia?? |
Rozwiązaniem tego problemu byłoby coś takiego: http://www.customdivers.c...k_lift_bar.html - może ktoś widział coś podobnego do dostania na naszym rodzimym rynku?
Pozdrawiam
wodzu - 02-03-2004, 08:51 Temat postu: Skręcanie twinsetu Howgh!
Wiem, że najlepiej gdybym zawiózł graty do jakiegoś serwisu i tam mi go skręcili , ale zachodzi obawa, że nie będę miał takiej możliwości i będę musiał zrobić to sam .Chciałbym więc, aby ktoś kto zajmuje się tym/robił to wiele razy opisał krok po kroku procedurę skręcania twinsetu .
Dla ustalenia uwagi mamy :
1. dwie butle bez zaworów
2. manifold z uszczelnieniem czołowym
3. obejmy
4. Dostęp do potrzebnych narzędzi (chyba, że tu trzeba jakichś wyrafinowanych instrumentów)
P.S. Proszę nie pomijać rzeczy typu "Przed przykręceniem X należy napluć w Y ..." / przeciwnie - proszę to podkreślić
P.P.S. Proszę zwrócić uwagę na "pozycjonowanie" np. "pokrętło izolatora pochylone pod kątem ... " albo "zawory powinny wystawać Z nad krawędź płyty ..."
Radol - 02-03-2004, 09:19
Heyka,
na stronie http://www.stajniakleina.prv.pl w sekcji WIEDZA - artykuły, masz bardzo fajne teksty Jacka Trembowelskiego. Co prawda dotyczą one uszkodzeń nanifoldu, ale opisany jest sposób demontażu, czyli działając w drugą stronę, można bardzo ładnie skręcić własnego twina .
Jeśli chodzi o wystawanie zawarów i ustawienie separatora, to pamiętaj aby ustawić separator tak aby był pochylony w kierunku płyty (około 45st). Czasami widziałem ludzi twiny w których był on ustawiony w drugą stronę, ale wtedy trzeba mieć dłuuugie ręce aby go zakręcić.
Wysokość twina, czyli miejsce mocowania obejm musisz ustawić sobie empirycznie. Wiadomo, że zawory muszą wystawać ponad płytę i muszą wystawać tak abyć bez problemów sięgną zarówno do prawego i lewego zaworu jaki i separatora.
Pozdrawiam
martin - 02-03-2004, 09:49 Temat postu: Re: Skręcanie twinsetu
| wodzu napisał/a: | | Wiem, że najlepiej gdybym zawiózł graty do jakiegoś serwisu... |
Mann oder Memme?
sprawa jest prosta jak budowa cepu..
-Do obu butli wkrecasz zawory (jesli maja uszczelnienie o-ringiem, wystarczy dobrze dokrecici reka),
- butle kladziesz obok siebie i wkrecasz separator,
- zakladasz obejmy...
- przy sciaganiu obej kontrolujesz, czy butle leza rownolegle, jesli nie, regulujesz separatorem.
W weekend sprawdze, czy mam gdzies jeszcze fotki z skrecania mojego...
wodzu - 02-03-2004, 14:00 Temat postu: Re: Skręcanie twinsetu Howgh!
| martin napisał/a: | | Mann oder Memme? |
Ich ferstehe nicht
| martin napisał/a: | | -Do obu butli wkrecasz zawory (jesli maja uszczelnienie o-ringiem, wystarczy dobrze dokrecici reka), |
Czy O-ringi smaruje sie czymś?
| martin napisał/a: | | W weekend sprawdze, czy mam gdzies jeszcze fotki z skrecania mojego... |
Byłbym bardzo wdzięczny za takie fotki
martin - 02-03-2004, 16:14 Temat postu: Re: Skręcanie twinsetu
| wodzu napisał/a: | | Ich ferstehe nicht |
Facet czy mamicycek
| wodzu napisał/a: | | Czy O-ringi smaruje sie czymś? |
Skladasz pod powietrze czy nitrox?
wodzu - 02-03-2004, 18:24 Temat postu: Re: Skręcanie twinsetu Howgh!
| martin napisał/a: | Facet czy mamicycek |
Co?! Ja nie skręce?!
| martin napisał/a: | | wodzu napisał/a: | | Czy O-ringi smaruje sie czymś? |
Skladasz pod powietrze czy nitrox? |
Powietrze (nitrox do 40%)
lobster - 02-03-2004, 20:40 Temat postu: Re: Skręcanie twinsetu
| wodzu napisał/a: |
Powietrze (nitrox do 40%) |
Znakomita wiekszosc nitroksowych nabic powstaje przez partial pressure blending, co oznacza ze najpierw laduja w butle czysty tlen a potem dopiero ja powietrzem dopompowuja do zadanego cisnienia. W takim wypadku potrzebujesz je miec czyste tlenowo, co oznacza odtluszczenie zaworow i wymiane wszystkich o-ringow z neoprenowych na vitonowe. Smarujesz wtedy nie silikonem ale np. Cristolube albo innym O2 kompatybilnym mazidlem.
Zawory i butle odtluszcza sie myjac je jakims biodegradabilnym detergencie (tutaj wszyscy uzywaja powszechnie Simple Green http://www.simplegreen.com/). Podejrzewam, ze Ludwik by sie nadal.
W wypadku butli pozadane jest posiadanie butli z azotem lub CO2, z ktorej sie sika gazem do srodka zeby ja wysuszyc - zapobiega to tzw. flash rust przy wysychaniu. Samo odtluszczanie nie jest tak krytyczne jak pozbycie sie starego smaru i o-ringow. Mozna spokojnie zalozyc, ze nowe butle sa odtluszczone.
Jesli masz zrodlo nitroksu, ktore laduje ci w butle od razu zmiksowany gaz ponizej 40% (membrana, nitrox stick, albo wprost z butli z odpowiednim miksem) to mozesz napelniac tak butle nieoczyszczone do tlenu. W praktyce, jak z butla sie jezdzi to wczesniej czy pozniej trafisz na napelniaczy uzywajacych partial pressure blending, bo to dla nich najmniej kosztowna metoda.
martin - 03-03-2004, 10:44 Temat postu: Re: Skręcanie twinsetu
| lobster napisał/a: | | W takim wypadku potrzebujesz je miec czyste tlenowo, co oznacza odtluszczenie zaworow i wymiane wszystkich o-ringow z neoprenowych na vitonowe. Smarujesz wtedy nie silikonem ale np. Cristolube albo innym O2 kompatybilnym mazidlem. |
Teoretycznie. W praktyce kombinacja vitonowe oringi i mazidla tlenowe szybko sie zuzywaja. Mazidla typu christolube sa pastami, stosunkowo szybko wysychaja, i dzialaja jak srodki scierne. Oringi pracujace statycznie (n.p. w szyjce zaworu) zakladam "na sucho".
orzel123 - 03-03-2004, 13:52
instrukcja składania twina krok po kroku:
http://www.cisatlantic.co...les/doubles.htm
TomiLee - 04-03-2004, 23:57
Może się czepiam, ale też jestem na etapie kupna twina i troszkę sobie czytam tu i ówdzie... ;))) Czy na pewno Wam chodzi o uszczelnienie cylindryczne ? Może chodzi o centryczne ? Bo o takim tylko słyszałem.
|
|