FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Noszenie twinsetu

wodzu - 16-03-2004, 14:48
Temat postu: Noszenie twinsetu
Howgh!

Czy znacie jakieś patenty umożliwiające wygodne noszenie twinsetu?

Manifold wydaje się być tak idealnym uchwytem, że nie dziwie się, iż spora część ludzi nosi twinsety trzymając właśnie za mnaifold.

Sam się nieraz łapałem na tym, że odruchowo łapałem za manifold.

Kuba - 16-03-2004, 16:00

najwygodniej to bedzie jak dasz do noszenia komus innemu :)

a jesli to nie jest zbytnio mozliwe (nie jestes w stanie znalesc frajera) to widzialem kiedys zdjecie dodatkowej "rurki" miedzy butlami, tuz pod manifoldem (o ile pamietam). patent wygladal interesujaca.
bylo to chyba w tym roku (lub pod koniec ubieglego).
przszukaj archiwa FN (lub ew p.r.n.) znalazlem to na pewno przez ktores z tych zrodel

lobster - 16-03-2004, 16:53

przykrec plyte i nos na plecach
wodzu - 17-03-2004, 08:20

Howgh!

Kuba napisał/a:
widzialem kiedys zdjecie dodatkowej "rurki" miedzy butlami, tuz pod manifoldem (o ile pamietam). patent wygladal interesujaca

Pewnie Ci chodzi o rozwiązanie, o którym pisałem w wątku http://www.forum.jds.pl/viewtopic.php4?t=2581 - jest to rozwiązanie firmy Custom Divers: http://www.customdivers.c...k_lift_bar.html - niestety nie natknąłem się na to w żadnym sklepie w Polsce.

Producent może to przysłać do Polski za jedyne 83 funty :???: - przyznam, że za taką cenę to już prędzej znajdę jakiegoś frajera do noszenia :mrgreen:

Radol - 17-03-2004, 09:53

Wodzu,
spokojnie można go nosić na plecach, oczywiście z przykręcona płytą.
W takiej pozycji transportuje się go najwygodniej, oczywiście o ile nie dysponujesz jakimś fajnym 2-kołowcem z solidną rączką.

Na małe odległości, typu parę metrów, złap go po prostu za obydwa zawory i przestaw w inne miejsce.
Sam separator zdecydowanie oszczędź, wystarczy że jak oddasz twina do bicia to umyślny sprężarkowy będzie prawdopodobnie targał go właśnie za separator :(

Pozdrawiam

Piotr Zielenkiewicz - 22-03-2004, 12:01
Temat postu: Przenoszenie zestawu
10 –12 l zestaw można nosić spokojnie na ramieniu tak jak pojedynczą butle. Zestaw można też nosić za zawór jednej butli a nie za separator.

Zakładają butle na ramie łapiesz za zawór butli, która docelowo będzie u góry lewą ręką, a prawą w połowie cylindra zestawu, który będzie pod spodem (cylinder oparty na ramieniu) podnosisz zestaw i opierasz na ramieniu. następnie możesz zmienić rękę trzymającą za zawór. Dzięki temu będziesz mógł w drugiej ręce nieść coś jeszcze. Tak jest nawet wygodniej bo poprawia równowagę. (z dodatkowym pakunkiem)

Można tak nosić oczywiście i większe zestawy, ale w tym celu wymagany jest oczywiście tragarz odpowiedniej postury. ;-)