FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Maximus

Garnett - 01-04-2004, 15:16
Temat postu: Maximus
Witam.
Mam dylemat.
moge kupic za niezle pieniadze 800zł nowy automat Sherwood Maximus 30 lat gwarancji. Jest tylko jeden problem , automat ma pierwszys stopien INT . Czy to jest opłacalne i czy bedzie sie dobrze spisywal w polskich zimnych wodach ??
Pozdrawiam Piotrek

waldo - 01-04-2004, 17:06
Temat postu: Re: Maximus
Garnett napisał/a:
Witam.
Mam dylemat.
moge kupic za niezle pieniadze 800zł nowy automat Sherwood Maximus 30 lat gwarancji. Jest tylko jeden problem , automat ma pierwszys stopien INT . Czy to jest opłacalne i czy bedzie sie dobrze spisywal w polskich zimnych wodach ??
Pozdrawiam Piotrek

Ja mam dwa Maximusy i ogólnie mogę powiedzieć, że są to dobre automaty, jednak jak dla mnie są one trochę za delikatne. W polskich zimnych wodach sprawują się bez zastrzeżeń. Jeżeli chodzi o mocowanie INT, to moim zdaniem jest to duży minus.

Garnett - 01-04-2004, 23:51

Dzieki za odpowiedz.
Wlasnie to mocowanie INT mnie najbardziej od tego automatu odstrasza bo kolejnym wydatkiem jest przejsciowka na DIN i niewiem jak takie polaczenie spisze sie w zimnej wodzie i nie wiem czy mozna podpiac to do flaszki 300bar.

waldo - 02-04-2004, 00:06

Garnett napisał/a:
Dzieki za odpowiedz.
Wlasnie to mocowanie INT mnie najbardziej od tego automatu odstrasza bo kolejnym wydatkiem jest przejsciowka na DIN i niewiem jak takie polaczenie spisze sie w zimnej wodzie i nie wiem czy mozna podpiac to do flaszki 300bar.

Przewaga DIN jest po stronie mechanicznej i temperatura wody nie powinna mieć na to wpływu.

lobster - 02-04-2004, 00:11

INTy sa robione na cisnienia do 200 bar.

Kazdy automat INT daje sie przerobic na DIN, ale to oczywiscie kosztuje i do tego wiecej niz przejsciowka. W serwisie powini miec specjalne "kity".