NURKOWANIE REKREACYJNE - Film z jaskini Cova de Sa Gleda
Konrad Dubiel - 08-06-2012, 09:40 Temat postu: Film z jaskini Cova de Sa GledaMajorka to bardzo dziurawa wyspa - dużo jest jaskiń suchych a zalanych dziur też nie brakuje. Cova de Sa Gleda to największa ze znanych jaskiń podwodnych na Majorce i najdłuższa w Europie (na świecie zaraz po Meksyku i Florydzie). Jaskinie na Majorce są dość trudno dostępne i przez to chyba mało znane, a szkoda. Żeby obejrzeć piękną szatę naciekową wcale nie trzeba nurkować w cenotach - mamy takie cuda blisko domu.
Odkryte partie jaskini Cova de Sa Gleda mają obecnie długość ponad 10km przy średniej głębokości koło 10m i maksymalnej 25m. Korzystając z rebreathera można w wodzie siedzieć godzinami, bez dekompresyjnej kary, aż głód i zmęczenie wygonią w końcu z wody. Jak do tego doda się dobrą (do czasu...) widoczność i temperaturę wody 19st. to mamy nurkowy raj
Film wyszedł mi trochę przydługi ale nie miałem już sumienia ciąć go bardziej. W sumie wynika to z dość dużego zróżnicowania jaskini - na oko widać, w której partii zostały nakręcone poszczególne ujęcia. Wejściowe partie jaskini są dość ciemne z niewielką ilością nacieków - są za to obszerne, z kilkoma podziemnymi jeziorami. Od głównej komory odchodzą w bok ciasne zamulone korytarze wymyte w białym wapieniu - ładnie wyglądają tylko w jedną stronę, z powrotem nie wyglądają już wcale W dalszych partiach jaskini znajduje się wielka półkilometrowa sala, świetna do śmigania na skuterach dzięki którym można też sporo czasu zaoszczędzić. Od niej odchodzą niskie, długie korytarze wypełnione obrośniętymi kryształami stalaktytami i stalagmitami. Jest pięknie ale momentami robi się tak ciasno, że przepłynięcie dalej nie jest już możliwe, choć pewnie jaskinia ciągnie się dużo dalej...
Miłego oglądania
jacekplacek - 08-06-2012, 19:27 BRAWO!!!! Pierwszy porządny film z tej jaskini i od razu w klasie trudnej do dorównania. A już ten fragment z podniesionymi, rozwarstwionymi osadami... po prostu bajka Kocham takie ujęcia: nic tylko zaparzyć kawę i oglądnąć kolejny raz Dzięki Konrad za takie filmy Szkoda, że tak krótko Konrad Dubiel - 08-06-2012, 21:24
jacekplacek napisał/a:
BRAWO!!!! Pierwszy porządny film z tej jaskini i od razu w klasie trudnej do dorównania.
Niedługo Paco tam jedzie więc poprzeczkę ustawi jeszcze wyżej
jacekplacek napisał/a:
A już ten fragment z podniesionymi, rozwarstwionymi osadami... po prostu bajka
Tak w sumie fuksem wyszło - wracaliśmy w słabej już widoczności, lampy robiły mi mleko przed nosem więc je wogóle wyłączyłem płynąc kompletnie po ciemku ku rozpaczy Marka, który kompletnie mnie nie widział jacekplacek - 08-06-2012, 22:40
Konrad Dubiel napisał/a:
wracaliśmy w słabej już widoczności, lampy robiły mi mleko przed nosem więc je wogóle wyłączyłem płynąc kompletnie po ciemku ku rozpaczy Marka, który kompletnie mnie nie widział
Warto było - efekt niesamowity hubert68 - 09-06-2012, 12:47 Konrad co znaczy ta "trudnodostępność"? Czy średniosprawny człowiek z twinem na plecach tam wlezie?Konrad Dubiel - 09-06-2012, 13:39
hubert68 napisał/a:
Konrad co znaczy ta "trudnodostępność"? Czy średniosprawny człowiek z twinem na plecach tam wlezie?
Zataszczenie gratów to tylko kwestia czasu.
Problemem jest sam dostęp do jaskiń - na Majorce to chyba wogóle nie ma publicznych terenów - wszystko prywatne ogrodzone drutem kolczastym.
Trzeba mieć kontakt z właścicielami nieruchomości i liczyć na ich uprzejmość.hubert68 - 09-06-2012, 15:56
Konrad Dubiel napisał/a:
Problemem jest sam dostęp do jaskiń - na Majorce to chyba wogóle nie ma publicznych terenów - wszystko prywatne ogrodzone drutem kolczastym.
Trzeba mieć kontakt z właścicielami nieruchomości i liczyć na ich uprzejmość.
Ale skoro nurkowaliście, to jest to chyba do załatwienia? Natomiast czy jaskinie te są oporęczowane? Jak wygląda logistyka, z tym, że dla obiegu otwartego, czy da się na miejscu załatwić twina i stage'e oraz jak z dostępnością gazów?Konrad Dubiel - 09-06-2012, 19:20
hubert68 napisał/a:
Natomiast czy jaskinie te są oporęczowane? Jak wygląda logistyka, z tym, że dla obiegu otwartego, czy da się na miejscu załatwić twina i stage'e oraz jak z dostępnością gazów?
Jaskinie są porządnie zaporęczowane.
Na Majorce z trudem można pożyczyć stalowe beczułki 12l i nic więcej.
Z gazów to jedynie świeże morskie powietrze.
Najlepiej być całkowicie samowystarczalnym i nie liczyć na jakiekolwiek usługi na wyspie.hubert68 - 10-06-2012, 10:08
Konrad Dubiel napisał/a:
Jaskinie są porządnie zaporęczowane.
Na Majorce z trudem można pożyczyć stalowe beczułki 12l i nic więcej.
Z gazów to jedynie świeże morskie powietrze.
Najlepiej być całkowicie samowystarczalnym i nie liczyć na jakiekolwiek usługi na wyspie.
Dzięki. Czyli właściwie wchodzi w grę wyprawa dużym samochodem z własną sprężarką, zapasem tlenu itd...jacekplacek - 10-06-2012, 10:10
hubert68 napisał/a:
Czyli właściwie wchodzi w grę wyprawa dużym samochodem z własną sprężarką, zapasem tlenu itd...
Hubi: jak nie znasz ludzi = nie wejdziesz.Konrad Dubiel - 11-06-2012, 14:29
hubert68 napisał/a:
Czyli właściwie wchodzi w grę wyprawa dużym samochodem z własną sprężarką, zapasem tlenu itd...
My tak zrobiliśmy. Co prawda zapas tlenu i sprężarka były zbędne bo wszyscy na rebach nurkowali.
W trójkę pojechaliśmy wypakowanym dostawczakiem, dwie osoby doleciały.
Samochodem dwa dni jazdy, samolotem dwie godziny lotu Łysy - 11-06-2012, 18:56
hubert68 napisał/a:
Nie do końca. Opiekę nad jaskiniami sprawuje lokalna grupa nurków. Trzeba sobie załatwić ich zgode. Własciciele terenu zawsze do nich dzwonią i pytaja czy moga wpuścić nurków.
Nie do końca. Opiekę nad jaskiniami sprawuje lokalna grupa nurków. Trzeba sobie załatwić ich zgode. Własciciele terenu zawsze do nich dzwonią i pytaja czy moga wpuścić nurków.
Macie jakieś namiary?Łysy - 12-06-2012, 12:38
hubert68 napisał/a:
Macie jakieś namiary?
Wybieramy się tam w styczniu. Planujemy na stałe zawieść twiny i stage. Jeśli masz ochotę możesz zabrac się z nami