| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Pas kroczny
CZACHO - 07-05-2004, 17:47 Temat postu: Pas kroczny Witam
Próbuję się zabrać do zrobienia pasa krocznego, jednak mam mały problem, bo na wszystkich DIR-fotkach, które widziałem, za cholerę nie mogę dostrzec, czy powinien być gdzieś szyty, czy trzyma się na samych stoperach od D-ringow ?!
Prószę, oświećcie mnie
lobster - 07-05-2004, 17:57
http://www.gasdiving.co.u...t/harness_2.htm
na czesci przy plycie robisz dziure srubokretem i skrecasz to stalowa sruba z solidnymi zwyklymi podkladkami i dodatkowo sprezynujaca.
bd* - 07-05-2004, 18:36
Dobrze jest zrobić dziurkę rozgrzanym do czerwoności prętem wówczas pas się nie strzępi.
I - 07-05-2004, 20:03
| lobster napisał/a: |
na czesci przy plycie robisz dziure srubokretem i skrecasz to stalowa sruba z solidnymi zwyklymi podkladkami i dodatkowo sprezynujaca. |
Nie lepiej po prostu skorzystać z istniejących poziomych otworów w płycie - zrobionych właśnie na pas kroczny?
P.
I
lobster - 07-05-2004, 20:42
| I napisał/a: |
Nie lepiej po prostu skorzystać z istniejących poziomych otworów w płycie - zrobionych właśnie na pas kroczny?
|
No fakt gasdivingi maja to do plyty przykrecone. Nie zerknalem. Ja mam rozwiazanie ponizsze:
Dziury wypalasz srubokretem w pasie krocznym. Przez poziome otwory w plycie przewlekasz pas, robisz petelke z pasa i ja "zamykasz" sruba. Do plyty nic nie przykrecasz i poziome otwory w plycie jak najbardziej wykorzystujesz.
martin - 08-05-2004, 14:09
| lobster napisał/a: | | Ja mam rozwiazanie ponizsze... |
Ja mam inne: pas podwojnie przelozony przez stoper, wolna czesc pasa "spieta" z reszta kawalkiem detki z rowera....
Sandii - 10-05-2004, 13:17
Ja zamontowałem sobie bez śrub na stoperze z d-ringiem
wykorzystuje ten d-ring jak mi coś wpadnie do rączek i nie mam co z tym zrobić (np szpulkę sobie tam trzymam;)
polecam miękki pas o stanadrowej szerokości (jak ten na ramiona) choć w standardowym paseczku diverite też się dobrze czułem ;)
Sandii
CZACHO - 10-05-2004, 19:30
W koncu zrobilem na 50mm tasmie
A co do pasa DR to hmmm... wole wydac kilka zlotych i sobie zrobic pas samemu niz placic 50zl za napis DR wzdluz pasa (Z reszta wczesniej mialem waski pas i bardzo sie nieprzyjemnie wrzynal )
Radol - 11-05-2004, 10:30
Zwróć uwagę aby to był miękki pas, bo jeśli dasz taki twardy co na uprząż, to ... czeka cię po jakimś czasie wulkanizacja suchego i to w bardzo dziwnym miejscu .
Co niektórzy mogą potem nie uwierzyć że to przez pas
Sandii, a wiesz jak łatwo zgubić szpulkę z tego D-ringu??
Sam widziałem jak leciały przy skoku z łodzi do wody. Nie wiem czemy tak się dzieje, ale tak sie dzieje. Co niektórzy zalecają aby do tego D-ringu to jeno skuter podpinać, ale ja się tam nie znam na tych ichnych wyznaniach
Pozdroofki
zabierek - 11-05-2004, 14:22
Jak sie odpowiednio przypnie, to sie nie odepnie
Mi sie jeszcze nigdy nic stamtad nie odpielo, a wieszam tam szpulke, boje i kolowrotek
Radol - 11-05-2004, 15:01
Masz rację Tomku, ale jak siedzisz na burcie, która ma rant, to przy przechyleniu się do tylu, czasami robi sie takie "pstryk" i szpulka leeeeeeci razem z karabińczykiem
Oczywiście sa to odosobnione przypadki, ale ja widzłem to już dwa razy.
Na szczęście z boku
Pozdrawiam
CZACHO - 11-05-2004, 15:14
| Radol napisał/a: | Zwróć uwagę aby to był miękki pas, bo jeśli dasz taki twardy co na uprząż, to ... czeka cię po jakimś czasie wulkanizacja suchego i to w bardzo dziwnym miejscu . |
W tej chwili jest mieciutki, ale kto wie jak sie zachowa po namoczeniu w wodzie i pozniejszym wyschnieciu (bo reszta uprzezy jest cholernie twarda).
Sandii - 12-05-2004, 16:55
| Radol napisał/a: | Sandii, a wiesz jak łatwo zgubić szpulkę z tego D-ringu??
Sam widziałem jak leciały przy skoku z łodzi do wody. Nie wiem czemy tak się dzieje, ale tak sie dzieje. Co niektórzy zalecają aby do tego D-ringu to jeno skuter podpinać, ale ja się tam nie znam na tych ichnych wyznaniach :)
|
hej
stosuje zasadę że podczepiam tam coś tylko w wodzie, nie wskakuje z podpietym sprzętem - wole odebrać go z łajby albo na czas skoku mam podpiety z przodu (szpulkę nie skuter ;).
ale mogę sobie wyobrazić taką sytuację, tym bardziej, że nieraz widziałem jak ludzie siadali sobie na konsolach albo oktopusach ;(
a propos jeszcze pasa. w geancie kupiłem pas do holowania samochodu i ma dokładnie taka szerokośc i grubość jak ten stadardowy, a jest miękki - na następnym nurze będzę miał piękny czerwony pas kroczny ;))))
Sandii
lobster - 12-05-2004, 17:07
| Sandii napisał/a: | w geancie kupiłem pas do holowania samochodu i ma dokładnie taka szerokośc i grubość jak ten stadardowy, a jest miękki - na następnym nurze będzę miał piękny czerwony pas kroczny
Sandii |
mieczaki
I - 12-05-2004, 18:01
| Sandii napisał/a: | - na następnym nurze będzę miał piękny czerwony pas kroczny
Sandii |
Co papugujesz ... - ja też mam czerwony.
Bo mi pasuje do czerwonego skrzydła, a tobie do czego... DIR'owcu?
P.
I
Radol - 13-05-2004, 08:55
Ojej,
a mi by pasował do czerwonego sucharka
Na razie mam tylko czerwone osłonki na sprężyny
Pozdrawiam
|
|