FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - ocieplacz pod crush neopren

Art - 11-05-2004, 10:39
Temat postu: ocieplacz pod crush neopren
Witam,

Stałem się szczęśliwym posiadaczem skafandra Mobby's Cona.

Szukam ocieplacza ale musi on mieć niedużą objętość bo skafander jest z crush neoprenu.

Czytałem wcześniejsze opisy ale dotyczyły one głównie dywagacji na temat polaru i ocieplaczy "grubych" a ja szukam czegoś dobrze dopasowanego do ciała.

Oczywiście interesuje mnie niska cena ;-) czy jest to w ogóle możliwe???

Pozdrawiam serdecznie

Miłosz - 11-05-2004, 13:23
Temat postu: Re: ocieplacz pod crush neopren
Art napisał/a:
Witam,
szukam czegoś dobrze dopasowanego do ciała.

:shock:
:love:
Art - no problemo! Złożymy się na elegancki strój z latexu. Spełnia Twój warunek idealnie. Pod warunkiem, że będziesz zawsze zakładał na spotkania i dasz się poprowadzić na smyczy. ;)

Pozdro,
Nishi

Mania - 11-05-2004, 14:10

Nishi - ale bedzie taki swieciacy? No i w jakis fajnych kolorkach, rozowy...???
Ja chce wtedy prowadzic Arta!!!!!!
:mrgreen:
Mania

DrOzda - 11-05-2004, 14:13
Nishigoi napisał/a:
Art napisał/a:
Witam,
szukam czegoś dobrze dopasowanego do ciała.

:shock:
:love:
Art - no problemo! Złożymy się na elegancki strój z latexu. Spełnia Twój warunek idealnie. Pod warunkiem, że będziesz zawsze zakładał na spotkania i dasz się poprowadzić na smyczy. ;)

Pozdro,
Nishi

No proszę ale niektórzy mają ciekawe "preferencje" :-D
Ale co prawda to prawda , guma rulez :razz:

Radol - 11-05-2004, 15:05
Nishigoi napisał/a:
Art - no problemo! Złożymy się na elegancki strój z latexu. Spełnia Twój warunek idealnie. ...

TAK TAK
i w dodatku tak fajnie rozgrzewa :)
szkoda tylko że oglądających :)

Pozdrawiam

Art - 11-05-2004, 17:29

Kurcze co ja bym zrobił gdyby nie było forum.... chyba bym kupił jakieś badziewie za 1000zł i pewnie nie nadawało by się do niczego.

Teraz już wiem co kupię - a może ktoś mi uszyje (będzie spełniało mój drugi warunek i będzie taniej!)

Proszę także o 3 białe paski na nogawkach - może do różowego kostiumu nie będą pasowały ale będzie dresowo tfu, ftu dirowo :-)

Pozdrawiam

p.s.
Nadal czekam na jakieś pomysły - może teraz wypowie się część forumowiczów która mnie nie zna z tej "różowej" strony

Radol - 12-05-2004, 10:06

OK,
w takim razie mogę polecić Ci ocieplacz Huntera (dawniej Gates) w TP, niestety nie spełnia on ostatniego warunku.
Ale ....
zrobiony jest z thinsulateC 200, i jeśli o mnie chodzi to jest BAAARDZO ciepły.
Pływam w nim w suchym, bez bielizny termicznej i jest cieplutko :)

Oczywiście jak chcesz go pomacać, to zapraszam :)
Pozdrawiam

martin - 12-05-2004, 11:41

Radol napisał/a:
zrobiony jest z thinsulateC 200, i jeśli o mnie chodzi to jest BAAARDZO ciepły.

Mozesz podac w przyblizeniu cene?

Przy czym thinsulateC 200 nie brzmi zbyt cieplo...

Z bardzo cieplych znam tylko Weezle, Extreeme+ lezy w okolicy 200 Euro...

Art - 12-05-2004, 12:04

Panowie a czy to nie za grube ocieplacze pod crush neopren?

Nigdy nie pływałem w Weezle Extreme ale to chyba najlepszy ocieplacz (wyniki z DIVER magazine) tylko nie jestem pewien czy przypadkiem nie jest dedykowany tylko do laminatów?

Radol - 12-05-2004, 12:26

Cena to 967zł, niestety nie jest to tanie, ale za to jak dla mnie jest BARDZO ciepłe.
200, może nie brzmi za ciepło, ale faktycznie jest ciepłe. Co ciekawe, prawie po każdym nurku mam wilgotną zewnętrzną warstwę, a to oznacza, że materiał bardzo ładnie odprowadza wilgoć na zewnątrz, dzięki czemu czujesz komfort termiczny.

Art,
nie pamiętam jakiego jesteś wzrostu, mój ocieplacz jest mniej wiecej na 184 cm.
Jak będziesz chciał, to zapraszam z Twoim suchym i zobaczysz czy Ci to pasuje, czy nie jest zbyt grube itp ...

Pozdrawiam

Art - 12-05-2004, 12:30

Radol napisał/a:

Art,
nie pamiętam jakiego jesteś wzrostu, mój ocieplacz jest mniej wiecej na 184 cm.
Jak będziesz chciał, to zapraszam z Twoim suchym i zobaczysz czy Ci to pasuje, czy nie jest zbyt grube itp ...

Pozdrawiam

Dzięki Radek,

Na razie mam skafander na śląsku ale jak tylko przywiozę go do wawy to chętnie bym spróbował tego twojego wynalazku ;-)

Może na jakimś nurku się spotkamy???

martin - 12-05-2004, 12:36

Radol napisał/a:
Cena to 967zł, niestety nie jest to tanie, ale za to jak dla mnie jest BARDZO ciepłe.

967/4.778 = 202 Euro....

www.divesupport.de -> Extreeme+ kosztuje 199 €uro z przesylka...
Roznica jest mniej weicej jak miedzy kompielowkami i pianka 7mm :)

Radol napisał/a:
200, może nie brzmi za ciepło, ale faktycznie jest ciepłe.

ND F-200 znam -> wisi u mnie w szafie i czeka na lato :) Cieple toto moze i jest, znam cieplejsze.

Radol napisał/a:
Co ciekawe, prawie po każdym nurku mam wilgotną zewnętrzną warstwę, a to oznacza, że materiał bardzo ładnie odprowadza wilgoć na zewnątrz, dzięki czemu czujesz komfort termiczny.

To nie jest ciekawe, to podstawy fizyki. Postaw butelke Coli z lodowki w upalny dzien na stol, dokladnie ten sam efekt....

Art - 12-05-2004, 12:46

Z tej stronki wyczytałem, że do mojego skafandra to chyba nadaje się tylko Compact (8 °C) fĂźr Neopren-AnzĂźge

Niemieckiego nie znam ale Anzuge (czytaj ancuk) brzmi znajomo (kojarzy się jakoś tak z I komunią św na sląsku) :mrgreen:

martin - 12-05-2004, 12:52

Art napisał/a:
Z tej stronki wyczytałem, że do mojego skafandra to chyba nadaje się tylko Compact

To zalecenie producenta, w stylu "dla neoprenu wystarcza compact". Nic nie stoi na przeszkodzie wziasc cieplejszy.

Fan - 15-05-2004, 00:22

Czolem,
Zgadzam sie z Martinem, Weezle Extreme bedzie dla ciebie perfekcyjny. Sam uzywam Weezle Extreme plus, ale nurkuje w Dive Rite 905. Mam kumpli, ktorzy nurkuja w suchaczu Water Proof i bardzo sobie chwala Weezle Extreme...

Pozdrowienia
Fan

Miłosz - 15-05-2004, 01:38

Art napisał/a:

Niemieckiego nie znam ale Anzuge (czytaj ancuk) brzmi znajomo (kojarzy się jakoś tak z I komunią św na sląsku) :mrgreen:

Cześć, Art. DZiałaj tak:
http://world.altavista.com

tam wpisz adres strony (http://www.divesupport.de/) i zaznacz translate: German to English
Składnia czasem taka sobie, ale można zrozumieć.

Pozdro,
Nishi

martin - 17-05-2004, 13:13

Latwiej: http://www.weezle.co.uk/
urwis - 26-05-2004, 15:37

Witaj ART
Też szukam czegoś pod cruschneopren, ostatnio odwiedziłem firmę Kwark w Załomiu koło Szczecina i ogłądałem tam oferowane ocieplacze kombinezony z ze strechpolar. Jeden był grubszy ok 4 mmm a drugi ok 2mm. Cena od 400do 60o zł. Jest możliwość uszycia na miarę i wstawienia zamków według własnego projektu. Myślę że trzeba by dodać gumy w nogawkach i jakieś pętle w rękawach na kciuki ułatwiające wkładanie. Może zainteresuje Ciebie ta oferta podaję adres
www.kwark.pl/kolekcja/tab...acking.php?id=2

Art - 26-05-2004, 18:49

Kurcze, wszyscy mi odradzali polar jako ocieplacz bo jak namoknie to.... no i na powierzchni nie chroni przed wiatrem - ale jak się zdecydujesz to pisz na forum jak się w tym pływa!!

Dzięki

urwis - 26-05-2004, 20:16

To jest taki polar bardziej elastyczny dobrze przylegający do ciała/pani w firmie mówiła ,że jest paraprzepuszczalny/ myślę że ten cienki dobry byłby na lato w naszych wodach a ten grubszy na wiosnę i jesień dodając do nich biieliznę termo. Ja kupiłem ostatnio w Niemczech kombinezon ocieplający Maresa z windstopera cena była atrakcyjna bo 90 euro. Jak go wyprubuję to dam znać ale wydaje mnie się że na lato to jest za ciepłe. Widziałem w Niemczech ludzi nurkujących w cruschneoprenach i tylko w bieliżnie w okresie letnim natomiast w okresie jesinnym w polarach lub wind stoperach.
Myślę ,że każdy ociplacz jak namoknie to jest zimny. Ale też co to za suchacz który przepuszcza wodę w tak dużej ilości że zamoknie duża część ocieplacza.

lobster - 26-05-2004, 21:19

urwis napisał/a:

Myślę ,że każdy ociplacz jak namoknie to jest zimny.

Thinsulate nie jest. Znaczy nie tak bardzo jak polar, albo inne materialy

urwis - 26-07-2004, 08:14

Cześć Art wczoraj nurkowałem w swoim crusch neoprenie tylko w bieliżnie oddychajacej i skarpetkach polarowych.Do 10 m było ;OK; ale poniżej było już chłodno. Następna próba z ocieplaczem z windstopera.Napiszę :chat: jak było.
Czy Ty już coś dopasowałeś?

Art - 26-07-2004, 10:46

Jak na razie pływam w spodniach z dresu i bluzie... niestety brak wolnych środków na koncie skutecznie uniemożliwia mi zakup ocieplacza ;-)

Pozdrawiam i czekam na dalsze Twoje relacje!