FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Egipt - tez nie maja za fajnie

TYMOTEUSZ - 22-11-2012, 16:23
Temat postu: Egipt - tez nie maja za fajnie

Paweł - 22-11-2012, 16:46

Uprosili "Szefa" żeby trochę posprzątał to spłukał lekuchno pustynię.
Teraz maja z bańki na następne 10 lat ;-)

Kurierex - 22-11-2012, 18:00

No to na LH pewnie wizura będzie Piłaknieńska. Mam nadzieję że za półtora tygodnia się poprawi :-)
Gabrieljacek - 22-11-2012, 18:40

Dwa lata temu, w sylwestra (chyba) 2010r podobne oberwanie chmury - burza była w okolicach Marsa.
Zdewastowało trochę budynków hoteli, np uległa uszkodzeniu kopuła w hotelu Abu Dabab, w innych przeciekały dachy, rozmyło skarpy w ogrodach. Woda spływająca z pustyni uedami przelewała się przez drogę i zmyła kilka samochodów.
Byłem w Marsa 3 tygodnie po ulewie wizura była zdecydowanie gorsza niż zwykle ale nie typu Piłakno. Dno w zatokach, tam gdzie spływała woda z błotem było pokryte warstewką mułku, który łatwo się wzbijał przy ruchu wody. Niestety koralowce w tych miejscach częściowo obumarły. Ale na szczęście tylko przy brzegu. Od strony otwartego morza było wszystko Ok.

ziemia - 22-11-2012, 21:46

No to teraz wiem, po co ten most w Dahab.
Pawel_B - 22-11-2012, 22:11

ziemia napisał/a:
No to teraz wiem, po co ten most w Dahab.

Też się nad tym zastanawiałem niecałe 2 tygodnie przed nakręceniem tego filmu :) .

Kurierex - 22-11-2012, 23:30

Ów mostek został wybudowany po zejściu wody z gór kilka lat temu. Wówczas do morza zostało zmyte kilka zabudowań. Dlatego właśnie powstał ten mostek. Przy okazji, również w tym miejscu miał jedyny zamach bombowy. Na szczęście nie było powtórek.
michałP - 23-11-2012, 09:52

Witam
o ile się nie mylę w trzech miejscach w Dahab

Dodano: 23-11-2012, 10:53
zamach

scuba - 23-11-2012, 11:02

Obawiam się że przez najbliższy rok nie ma po co do Dahab jechać :( .
W sumie po tym jak ostatnio mnie beżowi potraktowali w Dahab to i tak to miejsce mi na razie przeszło. Obawiam się że po rewolucji im się w dupach poprzewracało.
Jeśli ktoś ma podobne odczucia to proszę o odzew? Bo może tylko ja jestem uprzedzony.

wiesiek01 - 23-11-2012, 11:22

scuba napisał/a:
po tym jak ostatnio mnie beżowi potraktowali w Dahab to i tak to miejsce mi na razie przeszło.

Napisz coś więcej o tym potraktowaniu.

scuba - 23-11-2012, 11:47

Nie chcę robić afery, jestem tylko ciekaw odczuć innych ludzi.
Kurierex - 23-11-2012, 12:47

Ja byłem w tym roku cztery razy, i wybieram się jeszcze dwa razy w grudniu i nie spotkałem się z przejawami "rasizmu" :-)
Grotto8 - 23-11-2012, 13:21

Ode mnie też chłopaki byli tydzień temu.
Słowem nie wspomnieli o jakimś innym traktowaniu niż zwyczajowa nachalność beżowych...
Napisz scuba o co chodzi...?

TYMOTEUSZ - 23-11-2012, 13:39

tez byłem niedawno i oprócz małej ilosci turystów i troche mniejszej nachalnosci nie odczułem nic nadzwyczajnego
tatanka - 25-11-2012, 10:42

W sierpniu bylem w Hurghadzie. W centrum moze z 5 turystow, gdzie normalnie nie dalo sie przejsc.
arkac123 - 25-11-2012, 10:58

tatanka napisał/a:
W sierpniu bylem w Hurghadzie. W centrum moze z 5 turystow, gdzie normalnie nie dalo sie przejsc.

W Marsa (w tym roku byłam 2 razy) nie odczuwa się rewolucji. Wszystko jest tak, jak dawniej. Obsługa, traktowanie turystów - nawet lepiej, niż w latach ubiegłych (jednak tutaj przyczyną była ankieta dot. obsługi). W bazach, w hotelach pracują od lat ci sami ludzie.

Osoby, z którymi rozmawiałam, twierdzą, że ich rewolucja nie dotyczy - politycznie Egipt jest wyraźnie podzielony na północ i południe.

Co do ilości turystów - byłam zszokowana, kiedy zobaczyłam w Marsa kolejkę do odprawy (w godzinę odprawiali 8 samolotów, w poprzednie lata 1-2) :ping:

W lipcu w bazie nurkowej - jak zwykle, grubo ponad 100 nurków jednocześnie (baza jest przygotowana na obsługę 200 nurków). Fakt, że kilka baz zostało zamkniętych, ale akurat ta, do której jeżdżę, radzi sobie świetnie.

panna migotka - 25-11-2012, 12:20

Moja wizyta w Egipcie w październiku, też nie różniła się niczym od poprzednich. Dalej jestem zauroczona tym krajem i nie odczułam jakiegoś innego traktowania
Jozio - 25-11-2012, 22:25

Tez byłem na przełomie września i października w Dahab mi się podobało wprawdzie nie wiem kiedy będzie następny raz o ile wogule będzie.
Chętnie bym tam wrócił ale na razie na to nie ma szans a szkoda.

Pozdrawiam.

froniu82 - 26-11-2012, 15:07

Byłem w październiku w Marsa i było bez zmian, jak to w Egiptowie, nom może oprócz burzy w dniu wylotu :) Ale w zeszłym roku w Sharmie byłem świadkiem mordobicia w lokalnym arabskim shisza barze, gdzie kilkunastu arabów się ze sobą ścieło.

Pozdrawiam.

panna migotka - 27-11-2012, 21:27

froniu82,

ooo to się mijaliśmy... Ty wylatywałeś a ja na morzu :)

adamjoker - 28-12-2012, 12:34

Byłem w wakacje z rodzinką w Dahab i nic specjalnego się nie działo.
Normalna nachalność naganiaczy i nic poz tym. To małe miasteczko turystyczne dla nurków i z tego co rozmawiałem ze znajomym pracujacym w Dahabie to ogólnie ludzie mają gdzieś politykę, rewolucje itp. Może po prostu naraziłeś się komuś ;-) Albo jakiś wypadek z różnicą kultur. Ja tam zamierzam wrócić - i to nie raz ;-)
Pozdrawiam

Kurierex - 29-12-2012, 09:28

Ja jestem teraz i jest tak jak przez ostatnie 5 lat. Jedyna zmiana jaką da się zauważyć to mniej ludzi na deptaku i w knajpach. Po za tym miła i serdeczna atmosfera.
Bajkowe Nurkowania - 29-12-2012, 09:52
Temat postu: Egipt? Spokój - nad i pod wodą. Cieplutko, słońce.
Kurierex napisał/a:
Ja jestem teraz i jest tak jak przez ostatnie 5 lat. Jedyna zmiana jaką da się zauważyć to mniej ludzi na deptaku i w knajpach. Po za tym miła i serdeczna atmosfera.

Nie tylko.
Ponieważ jest bardzo mało nurków - w wiekszości miejsc jesteście tylko Wy, rafy i ryby (Sharm El Sheikh).